İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aliyev Ankara’da

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ankara’ya iki günlük resmi ziyarette bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetlisi olarak gelen Aliyev, Ankara’da Çarşamba akşamı Başbakan Davutoğlu ile ikili müzakere yapacak. Perşembe günü de Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin (YDSK) 4. Toplantısına Erdoğan ile beraber eş başkanlık yapacak.

Cumhurbaşkanlığı’ndan ziyaretle alakalı yapılan açıklamada “Ziyaret sırasında gerçekleştirilecek müzakereler ve YDSK IV. Toplantısı çerçevesinde yapılacak müşterek çalışmalar, arkadaş ve kardeş iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin ve işbirliğinin kapsamlı bir şekilde ele alınmasına, henüz da ileriye taşınmasına imkân sağlayacaktır.” denildi.
Türkiye – Azerbaycan YDSK
Dağlık Karabağ meselesi ve 1915 olayları masada
Azerbaycan ve Ermenistan hududunda bulunan ve Ermenistan’ın işgali altındaki Dağlarla Kaplı Karabağ bölgesi ve bölgede son aylarda yaşanan çatışmalar da Ankara’da bir kez henüz gündeme gelecek. 1915 vakalarının 100. Yıldönümü sebebiyle lobi çalışmalarına başlayan Ermenistan’a karşı çalışmalarına başlayan ve bu konuda Türkiye’ye dayanak vermek istediğini belirten Azeri diplomatik kaynaklar, 2015 boyunca Türkiye ile aralarındaki en önemli konunun Ermenistan’la ilişkiler olacağını söyledi.
Gündemde TANAP da var
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 1 Aralık’taki Ankara ziyaretinde, Türkiye’ye uğramadan Avrupa’ya gaz taşıyacak olan Güney Akım’ı iptal edeceğini duyurmuş; onun yerine Türkiye’den geçen bir hatla Avrupa’ya gaz taşınacağını söylemişti. Bu açıklamanın ardından Enerji Bakanı Taner Yıldız, Avrupa’ya gaz taşımak için önceliğin TANAP ve Hazar Denizi gazı olduğunu söylemişti.
Türkiye ve Azerbaycan’ın dışişleri bakanları son olarak Aralık ayında Kars’ta bir araya geldi. Gürcistan dışişlerinin bakanının da bulunduğu üçlü toplantıda TANAP konusu ele alındı. Türk Dışişleri Bakanı TANAP’ın öncelikli olduğunu tekrarlarken, Azeri Dışişleri Bakanı da TANAP’ın bir an önce faaliyete girmesini beklediklerini belirtti.

Yorumlar kapatıldı.