İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenilerin katledildiği yerde AFAD kampı

Urfa- DAİŞ çetesinden kaçarak Suruç’a gelen Kobanêliler için AFAD’ın kurduğu kampın yerinin, 1895 yılında yollara düşürülen binlerce Ermeni’nin katledildiği son durak olan “Wargeha Mezin” ile aynı yer olduğu ortaya çıktı. Suruçlu Ermeni yurttaş Bozan Demir, ebeveynlerinden dinlediklerini anlatırken, “1895 yılında binlerce Ermeni orada öldürüldü ve kardeşlerimiz şimdi atalarımızın kemikleri üzerinde yatıyor. Bu dünyanın hiçbir yerinde görülmedi ve hiçbir inançta da yeri yoktur” diye isyan etti.

Urfa’nın Suruç ilçesinde yaşayan Ermeni yurttaşların anlattıkları, Osmanlı’nın son dönemlerinde Ermenilere yapılan katliama ilişkin korkunç bir gerçeği işaret ederken, devletinde AFAD aracılığıyla Kobanêli yurttaşlara reva gördüğünün “Ermenilerin kemiklerinin üzerinde uyuma” olduğu ortaya çıkardı. Suruç’ta yaşayan Ermeni asıllı Bozan Demir (54) ve İbrahim Halil Kaya (58) ile 60 yaşındaki Kürt Hakkı Fırat, AFAD’ın Kobanêliler için Urfa yolunda kurduğu kampın yerinin, 1895 tarihinde Osmanlı padişahı sultan 2. Abdulhamit döneminde Erzurum , Erzincan, Malazgirt, Sivas, Cizre, Muş gibi Serhat ve Botan illerinden sürgün edilen yaklaşık 20 bin  Ermeni’nin getirildiği kamp yeri olduğunu iddia ettiler. Demir ve Kaya, ebeveynlerinden öğrendiklerini anlatırken, atalarının getirildiği ve şu anda AFAD çadır kentinin kurulduğu alana ö dönem “Wargeha Mezin” isminin verildiğini ve binlerce soydaşlarının burada katledildiğini, geriye kalanların ise Kobanê’ye geçtiğini belirttiler. Bu anlatımlara göre de, Kobanê’den DAİŞ çetelerinin katliam girişiminden kaçarak gelen ve aralarında Ermenilerinde olduğu Kobanêliler için 4 ay sonra kamp açan devletin, Kobanêli Kürt ve Ermenilere atalarının kemiklerinin üstünde barınma imkanı sunduğu ortaya çıktı.
Osmanlı döneminde Ermenilere büyük haksızlıkların yapıldığını dile getirerek anlatmaya başlayan İbrahim Halil Kaya,“Anne ve babalarımızın bize aktardığı bilgilere göre 1895 yıllarında Ermeniler yurttlarından edilip, sürgün yoluna düşürüldü. Yollarda açlıktan, susuzluktan ölen ve getirildikleri yerlerde katledilen Ermeniler’den sağ kalabilenler, dünyanın her tarafına dağıldı. Tıpkı şimdiki Kobanê li kadınlar gibi, ermeni kadınları perişan oldular. Cizre, Malazgirt, Muş ve Sivas tan sürgün edilen binlerce Ermeni, Urfa ile Suruç arasında katledildi. Bu güzergah onların kemikleri ile dolu” diye konuştu.
Urfa yolu üzerine Kobanêliler için katliam girişiminden 4 ay sonrayapılan AFAD  kampının yerinin Ermeni kemikleri ile dolu olduğunu bildiğini iddia eden Kaya, ebeveynlerinden duyduklarını şöyle anlattı: “O zamanlar bizimkiler oraya  ‘Wargaha Mezin’ diyorlardı. Gidip oralara baksanız Ermeni kemiklerini kendi gözlerinizle görürüsünüz. Şimdiki AFAD kampı, dönemin Wargeha Mezin’in yerine yapıldı. Orada atalarımızın kemiklerinin üzerine AFAD inşa edildi. Kazmayı her toprağa vurduğunda karşına kemikler çıkıyor. büyüklerimizin anlattıklarına göre orada 2 bin kişi öldü.” Kobanê kentinde çok sayıda Ermeni’nin de olduğunu aktaran Kaya, “Wargeha Mezin’den kurtulabilen Ermeniler Kobanê’ye geçmiş. O dönemde Kobanê’ye geçebilen Ermenilerin torunları şimdi DAİŞ’ten kaçarak Suruç’a geldi. AFAD gelen Ermenilere atalarının kemikleri üzerinde uyumaları için aynı yerde kamp kurdu” dedi.
Kaya iddilarını doğrular nitelikte konuşan Bozan Demîr de, Kobanêliler için AFAD’ın kurduğu çadır kentin yerinin Ermeniler için kurulan Wargeha Mezin’ın yeri olduğunu dile getirdi.  Demir, ebeveynlerinin anlatımlarını şöyle aktardı: “Esasında ‘Wargeha Mezin’ Ermenilerin ilk kampıdır.Getirildiklerinde hepsi ayrı kafileler şeklinde, suyu olmayan yerlerden geitiriliyorlardı. Xelê osî şirîf denilen köye getirilen binlerce Ermeni, köylülerin hayvanlarına su vermek için kullandığı bir gölette su içerken kafalarına basılarak yüzlercesi orada boğularak öldürüldü.”
İkinci Abdulhamit döneminde binlerce Ermeni’nin AFAD’ın çadır kenti kurduğu alanda katledildiğine dair anlatımlar dinlediğini söyleyen Demîr, “Ermeniler göçlerle onlarca devlete dağıldı. O Ermenilerden çoğu da Kobanê ye yerleşti. Kürtlerle beraber Ermeniler de göç ederek AFAD kampına yerleşti. 1895 yılında binlerce Ermeni orada öldürüldü ve kardeşlerimiz şimdi atalarımızın kemikleri üzerinde yatıyor. Bu dünyanın hiçbir yerinde görülmedi ve hiçbir inançta da yeri yoktur” diye isyan etti.
Suruç’un yaşlılar komisyonunda yer alan Haki Fırat da, büyükbabalarından Ermenilere yapılanlara dair çok şey dinlediğini belirtirek şöyle konuştu: “AFAD kampının yapıldığı yer Suruç’a getirilen Ermenilerin yerleştirildiği kampın yeridir. Orada binlerce kişi yaşamını yitirdi. Şimdi de devlet oraya kamp yaptı. Türkiye’nin amacı ne? O kadar boş yer varken neden ısrarla oraya yaptılar anlamıyorum? Ama bana göre bizlere o katliam günlerini tekrardan hatırlamak istediler.”
Osmanlının İslam adına Ermenileri katlettiğini, şimdi de aynı şekilde DAİŞ çetesinin islam adına insanları katlettiğine işaret eden Fırat, “Ermenilere ‘gavur’ adı altında saldırıp katlettiler. Şimdide aynı ad la Kürtleri katlediyorlar. Osmanlı ve Türkiye Devleti’nin zihniyetini şimdi DAİŞ temsil ediyor. Osmanlı döneminde Ermenilere yardım Kürtler ömürleri boyunca hapiste çürüdüler. Şimdi de AKP hükümeti biz Kobanêli kardeşlerimize yardım ediyoruz diye yargılanıyoruz. Buda Osmanlı, AKP ve DAİŞ çetesinin aynı zihniyeti taşıdıklarını çok iyi özetliyor” dedi.

Yorumlar kapatıldı.