İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ortadoğu ve Kuzey Afrika Kökenli Amerikalılar Azınlık Statüsü İstiyor

ABD’de yaşayan Orta Doğu ve Kuzey Afrika kökenli vatandaşlar, ABD Nüfus Bürosu’nun kendilerine azınlık statüsü tanıması için lobi yapıyor. Türk, Arap, İranlı ve Kuzey Afrikalıların dahil olduğu grup, Avrupalılar ile birlikte ‘beyaz’ olarak sınıflandırılmak yerine kendilerine özel bir statü talep ederek siyasi etkinliklerini artırmayı amaçlıyor. ABD nüfus sayımında oluşturulacak yeni kategori ile birlikte Orta Doğu ve Kuzey Afrika kökenlilerin doğru sayılması mümkün olmakla birlikte Amerikalı siyasetçilerin çoğunluğu Müslüman Türk, Arap, İranlı ve Kuzey Afrikalı kökenli olan Amerikan toplumlarının nüfusunu dikkate alarak bunu takip ettikleri siyasete aksettirmeleri sağlanmış olacak. Müslüman Amerikalılar, bu şekilde “beyaz Avrupalı” kategorisinden ayrılarak halihazırda Latin Amerika kökenlilerin sahip olduğu gibi hususi bir etnik kategoriye dahil olacaklar. 

9/11 terör saldırılarından bu yana Müslümanlar ABD’de radikal çevrelerin saldırılarına hedef oluyorlar. Lakin İslam karşıtı bu suç eylemleri, kurbanlar yetkililer tarafından “beyaz” olarak sınıflandırıldığı için verilere olması gerektiği şekilde yansıtılamıyor.
“Beyaz” kabul edilmelerine rağmen ırkçı ve İslam karşıtı uygulamalara maruz kalan Türk, Arap, İranlı ve Kuzey Afrikalı Amerikalılar, azınlık statüsü ile kendilerine yapılan ayrımcılığın gözle görülür kılınmasını talep ediyor.

Ortadoğu ve Kuzey Afrikalılar haricinde Avrupalı olmayan tüm göçmenlerin azınlık statüsü sahibi olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Pakistanlı ya da Asya kökenli bir Amerikalının azınlık statüsünden istifade ederek küçük işletme kredisi için müracaat edebilirken Irak veya İranlı bir Amerikalının bunu yapamıyor olmasının adil olmadığına dikkat çekiyor.

Yorumlar kapatıldı.