İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Dünyasında ”Sevgililer ve Gençler Günü” ve Beyaz Atlı Aziz Sarkis Kimdir?

Sarkis Adam
Aziz Sarkis, Ermeni dünyasında, en çok popülarite kazanmıș Ermeni azizlerinden biridir, halk arasında gençlerin ve askerlerin sevgi hamisi olarak bilinir. Aziz Sarkis, evlenme çağındaki genç kızların ve genç erkeklerin rüyalarında eş adaylarını görmeleri ile ilgili anlatımlarla, kız kaçıran ismiyle ve gençlerin imdadına yetişen komutan olarak tanınır. Aziz Sarkis (Sergius), Roma ordusunda görevli ve Hıristiyanlığa sıkıca bağlı, imanı kuvvetli bir komutandı, Roma imparatoru Büyük Konstantin1’in (306-337) zamanında Kapadokya da doğduğu söylenir.

Koyu bir Hıristiyan olan Ordu Komutanı Sarkis (Sergius), İmparator Konstantin1’in ılımlı ve hoşgörülü din politikasından esinlenerek, pagan olan Roma İmparatorluk ordusunda Hıristiyanlığı vaaz edip yaymaya ve misyonerlik yapmaya başlar ve çoğu kişiyi Hıristiyan dinine çevirir.


Büyük Konstantin1’in ölümünden sonra da Roma imparatorluğunda Hıristiyanlığa yönelik bu ılımlı ve hoşgörülü din politikası İmparator Julianos (361-363) devrine kadar sürdü, ancak, Roma İmparatorluğunun son Putperest İmparatoru olan Julianos’un tahta gelmesi ile durum değişti, ılımlı politika yerini, katı ve baskı politikasına bıraktı, Hıristiyanlar şiddete ve işkenceye maruz kaldılar. 
Komutan Sarkis zor durumlara ve sıkıntılara düştü ve bu durum karşısında oğlu Mardiros ile ülkeyi terk etmeye karar verdi:
Oğlu ile beraber Hıristiyan bir ülke olan Ermenistan gitti, orda ermeni Kralı Büyük Dırtad’ın torunu Kral Diran’ın hizmetine girdi (342-350). Bu arada Roma İmparatoru putperest Julianos ve orduları Doğu ülkelerine kadar ulaşmışlardı. Ermeni Kralı Diran, Hıristiyan olan ülkesini işgal tehlikesinden korumak için, Sarkis’in İran a gitmesini önerdi. Sarkis bu öneriye uyarak İran’a gitti.

Sarkis, Pers (İran) kralı Șabur 2.(Sebuh)( 310-379), sıcak karşıladı ve onu, ordusunda komutan olarak görevlendirdi: Ancak, koyu bir Hıristiyan olan Sarkis, burada da Hıristiyanlığı yayma çalışmaların devam edince, Zerdüşt (putperest)olan ülkede, Sarkis’in durumu vahamete doğru sürüklendi.
Pers Kralı Șabur, Sarkis’e ve oğluna Tapınaklara ve Ateşe tapmaları ve onlara ibadete durmaları emrini verdi, Sarkis emri ret etti ve karşı çıktı, Hıristiyan olarak kalacağını ilan etti, bu nedenle önce oğlu Mardiros öldürüldü ve kendisi de zindana atıldı, daha sonra ise idam edildi, Aziz Sarkis’in cesedi kendine sadık 14 cesur asker tarafında toprağa verildi, daha sonra bu 14 askerler de idam edildiler:
Aziz Sarkis infazından önce, infaz mahallinde ”Tanrım, adım adaklarla ve dini ayinle anılsın” şeklinde dua etti ve duasıyla Hıristiyanlığa olan inancının gücünün, idam edildiği anda bile asla kırılamayacak derecede güçlü olduğunu ilan ediyordu:
Ermeni Kilisesi, Hıristiyanlık adına şehit olan ,”SEVGİ”nin simgesi, ”Gençlerin”hamisi Aziz Sarkis in anısını her sene Ocak ayı sonunda veya şubat ayı başı pazarı günü kiliselerde rahmetle ve dini ayinlerle anmaktadır.
Ermeni dünyasında ”Aziz Sarkis Komutan, oğlu Mardıros ve 14 cesur Askerler Yortusu” yalnızca dini ayinlerle, dualarla, perhizler veya oruçlarla kutlanmaz, aynı zamanda halk görenek ve geleneklerine göre törenler ve çeşitli eğlenceler düzenlenerek de kutlanır.
Genellikle Ocak ayı sonu veya şubat ayının ikinci Hafta sonuna rastlar, 2015 yılında bu tarih da 31 Ocak tarihine rastlamaktadır: Geleneklere göre, Ermeni genç kızlar ve erkekler yortu öncesi arife günü gençler tuzlu Pelit(bir nevi buğday yemeği) yerler ve bunu rüyalarında gelin veya damat adaylarını görebilme inancına bağlarlar:
Aziz Sarkis gençlerin rüyalarını gerçekleştiren aziz olarak tanındığı gibi, hayırseverlik ve yardımseverliği ile de tanınır, oysa kendisinin beyaz atından başka bir zenginliği yoktu, O sadece beyaz atı üstünde herkesin yardımına koşan yardımsever bir komutandı.
Aziz Mesrop Mașdotz, onun mezarını Ermenistan’a Ardașad şehri yakınlarına naklettirmiş ve orda, onun adı ile anılan bir kilise ve manastır inşa ettirmiştir: Bugün bu yer inanç turizmi acısından, halk tarafından merakla ziyaret edilmek istenen bir adak ve inanç turizmi mekânıdır.
Aziz Sarkis Yortu günü, aynı zamanda Ermeni dünyasında ”Sevgililer ve Gençler Günü” ilan edilmiştir, bu nedenle bu yortu Ermeni dünyasında ”SEVGİLİLER VE GENÇLER GÜNÜ” olarak coşku ile kutlanmaktadır:
Bu bayram ve yortu günü vesilesiyle tüm Sarkis, Serj, Mardiros, Mardik Seroj ismini taşıyanların isim günleri kutlu olsun.

Dr.med.Sarkis Adam

Yorumlar kapatıldı.