İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Arınç BM’de “Türkiye’de LGBT’lere Ayrımcılık Yok” Dedi

Çiçek Tahaoğlu
Türkiye’nin durumunun görüşüldüğü BM Evrensel Periyodik İzleme toplantısı Cenevre’de başladı. Türkiye’den insan hakları aktivisti, gazeteciler ve sanatçılar toplantıyı İstanbul’da canlı yayından izliyor. Birleşmiş Milletler’e üye devletler tarafından Türkiye’nin insan haklarına dair durumunun gözden geçirildiği Evrensel Periyodik İzleme (EPİ) toplantısı Cenevre’de başladı.

İnternetten canlı yayınlanan toplantıyı Türkiye’den insan hakları aktivisti, gazeteciler ve sanatçılar İstabul’da Cezayir Toplantı Salonu’nda birlikte izliyor. Buluşma Siyah Bant, P24, Freemuse tarafından İHOP (İnsan Hakları Ortak Platformu) işbirliği ile düzenleniyor.
Cenevre’deki toplantı, İnsan Haklarından Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın sunumuyla başladı. Ardından katılımcı devletler değerlendirmelerine başladı.
Arınç’ın sunumunda raporun insan hakları örgütleriyle yapılan geniş çaplı toplantılar sonucu hazırlandığını söylemesine, toplantılara katılım talepleri reddedilen sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve aktivistler tepki gösterdi. Ayrıca toplantıda “cinsel yönelim” ifadesinin “cinsel tercih” olarak Türkçeye çevrilmesi, toplantıyı İstanbul’dan canlı izleyen aktivistlerin tepki çekti.
Şimdiye kadar söz alan ülkelerin konuşmalarında, ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar ve sansür, toplumsal cinsiyet eşitliği, toplumsal cinsiyet temelli şiddet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık, din ve inanç özgürlüğüne kısıtlamalar, polis şiddeti konusunda önlemler alması ve ilerleme göstermesi gibi konularda tavsiyeler öne çıktı. Birçok ülke Türkiye’nin kadına şiddet konusundaki uluslarası sözleşmelere taraf olduğunu hatırlattı.
Arınç: Mevzuatımızda LGBT’lere yönelik ayrımcı bir hüküm yok
Arınç, yaptığı değerlendirmeye din ve inanç özgürlüğü ve cinsel yönelim temelli ayrımcılık konusundaki eleştirilere cevap vererek başladı.
Alevilikle ilgili bilgiler içeren din ahlak kitapları basıldığını, kanaat önderleriyle toplantılar yapıldığı, Romanların sorunlarıyla ilgili son beş senedir çalıştaylar düzenlendiğini söyleyen Arınç, ardından LGBT konusuna geçti.
Arınç’ın söze “Mevzuatımızda LGBT’lere yönelik ayrımcı bir hüküm bulunmamaktadır” cümlesiyle başlaması, İstanbul’da toplantının canlı izlendiği salonda kahkalarla karşılandı. Arınç sözlerine şöyle devam etti: “Anayasa’nın 10. maddesinde belirlenmiştir. LGBT’lere yönelik özel bir düzenleme olmaması hukuken bu grubun haklarının garanti altına alınmadığı anlamına gelmez. Çekincesiz taraf olduğumuz İstanbul Sözleşmesi’nde cinsel yönelim temelli ayrımcılık yapılamayacağına diar hükümler yer almaktadır.”
Arınç anadilde eğitim hakkında gelişmeler olduğunu söylerken, gayrimüslim vatandaşların haklarına saygı gösterildiğini ifade etti.
Arınç: Türkiye’de Musevilere düşmanlık yok
ABD’nin Türkiye’de Yahudilere yönelik yaklaşımlara ilişkin yazılı sorusunu cevaplayan Arınç şöyle konuştu: “Türkiye’de hiçbir zaman Musevilere düşmanlık olmamıştır. Tam tersine her zaman ev sahipliği yapmıştır. Anti semitik söylemler en üst düzey söylemlerle kınanmaktadır. Keza bugün Ankara’da Türkiye müsevilerinin hahambaşınsının hazır bulunacğaı Holokost kurbanlarını anma günü gerçekleştirilmektedir.”
Arınç, Türkiye’nin ablukayı kaldırmasını, soykırımı tanımasını ve Hrant Dink davasını ciddiyetle ele almasını isteyen Ermenistan’a cevaben ise şunları söyledi: “
Abluka iddiasının temelsiz olduğunu belirtmek zorundayım. Ayrıca Türkiye ve Ermenistan arasında doğrudan uçuşlar vardır. Hrant Dink’in ölümü vesilesiyle Başbakanımızın geçtiğimiz hafta yayınladığı mesaj ise ülkemizin bu konuya verdiği önemi ve bakış açısını yansıtmaktadır.”
Arınç’ın cevaplarının ardından diğer ülkeler tavsiyelerini sıralamaya devam ediyor. Konuşmalarda internet sansürü, kadınlara yönelik şiddet, hapisteki gazeteciler gibi sorunlara dikkat çekiliyor. (ÇT)

Yorumlar kapatıldı.