İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dink her yerde anıldı

 (DİHA) – Hrant Dink’in katledilişinin 8. yıl dönümü nedeniyle çeşitli illerde gün boyu yapılan etkinliklerle anıldı. Eylem ve etkinliklerde kardeşlik mesajı verilirken, katliamdan devletin sorumlu olduğuna işaret edildi. Ankara Dayanışması tarafından gün boyu Ankara’nın değişik yerlerinde etkinlikler düzenlendi. Dink’in katledildiği saat olan 15.00 sıralarında ilk olarak Sakarya Caddesinde gerçekleştirilen etkinliğe değişik kesimlerden çok sayıda kişi katıldı ve çevre katıldı.

Anmanın yapıldığı meydanda Hrant Dink’in fotoğrafı ve önünde yırtık bir çift ayakkabı ile kırmızı karanfiller bırakılarak, Ermeni soykırımında yaşamını yitirenlerin fotoğrafları asıldı. “Buradayız Ahparig”, “Hrant için adalet”, “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeni’yiz”, dövizlerin taşındığı anmada “Katil devlet hesap verecek”, “Türk, Kürt, Ermeni, yaşasın halkların kardeşliği”, “Em hemû Hrant’in em hemû Ermenîne”, “Devlet yaparsa katliam yapar” sloganları atıldı. Tiyatroj ekibinin de Dink’in katledilmesini canlandırdı.
Akşama doğru da katliamı protesto etmek amacıyla Sakarya Caddesinde bir araya gelen yüzlerce kişi Ermeneci ve Türkçe “Soykırımın 100. yılında Ahparik Hrant yaşıyor halklar direniyor” pankartı taşıyarak, Adalet Bakanlığına doğru yürüyüşe geçti. Ancak polis kitleye Milli Müdafaa Caddesine kadar izin verdi. Polis ile kitle arasında yaşanan kısa tartışmalar sonucu Adalet Bakanlığına yürümekte ısrarlı olan kitleye Polis gaz bombalar ve tazyikli su ile müdahale ederek en az 5 kişiyi gözaltına aldı.
MUŞ
Muş’ta, Hrant Dink’i HDP tarafından yapılan bir etkinlikle anıldı. KESK’e ait konferans salonunda gerçekleşen anmaya HDP ve STK temsilcileri katıldı. HDP Muş İl Başkanı Ferhat Çakı, Dink’in dersim katliamında yer alan Sabiha Gökçen hakkında Ermeni asıllı olduğuna ilişkin yaptığı haber ile ana akım medyanın hedefi haline geldiğini söyledi. Çakı, daha sonra Hrant’ın bizzat Genelkurmay tarafından hedef haline getirildiğini hatırlatarak, arada 8 yıl geçmesine rağmen katliamın aydınlatılmadığına dikkat çekti. Çakı, “ Bu katliam İttihat Terakki’den beri değişmeyen zihniyetin bir kanıtıdır” diye konuştu.
DERSİM
Dersim Halk Meclisi’de Dink’i Sanat Sokağı’nda düzenlediği etkinlikle andı. Seyid Rıza Meydanı’na yürüyüş gerçekleştiren Meclis üyeleri, Cizre’de işlenen cinayetleri de protesto etti. Dersim Belediye Eş Başkanı Nurhayat Altun, DBP ve HDP il yöneticilerinin de katıldığı yürüyüşte “Hrant’ın katilleri, Cizre’nin failleridir” yazılı pankartlar açıldı. “Katil devlet Kürdistan’dan defol”, “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeniyiz”, “Selam selam İmralı’ya bin selam” sloganları atılan yürüyüş sonrası Dersim Halk Meclisi adına DBP İl Eş Başkanı Ergin Doğru hazırlanan açıklama metnini okudu.
‘Hrant bu ülkenin vicdanıydı’
Mevcut devlet zihniyetiyle Dink’in faillerinin açığa çıkarılmasının mümkün olmadığını ve Dink’in katillerinin devletin ta kendisi olduğunu dile getiren Doğru, katillerin ortaya çıkarılmasının devletin gerçek anlamda bir yüzleşmeye girmesiyle mümkün olabileceğini vurguladı. ‘Hrant’a dönük gerçekleştirilen saldırının altında yatan gerçek sebep, Hrant’ın temsil ettiği değerlerdir. Çünkü Hrant Dink, bu ülkenin vicdanıydı” diyen Doğru, konuşmasının devamında Dink’i katleden zihniyetin günümüzde de Cizre’yi katletmeye devam ettiğini söyledi. Cizre’de yapılan katliamların faillerinin halka “paralel yapı” olarak yutturmaya çalıştıklarını da belirten Doğru, “Cizre’nin katilleri ve failleri Hrant’ın katilleriyle aynı olan devletin kendisidir. Bu işi oyalamaya gerek yok, paralel ise çıkar ortaya! Açığa çıkarmadığın müddetçe katil sensin” ifadelerini kullandı. Doğru’nun ardından EMEP İl Başkanı Mustafa Taşkale’nin de konuşması sonrası anma, alkış ve sloganlarla sona erdi.
(ekip/kk)

Yorumlar kapatıldı.