İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni çetelerini İngiliz komiseri yönetti

Deniz Bilici
Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Bozkurt, Bozkurt, İngiliz Yüksek Komiserliği Ermeni-Rum Şubesi’nin, tehcir kanunuyla göç eden Ermenilerden geri dönecek olanlara mülklerinin iadesi ile savaş döneminde Müslümanlaştırıldıklarını iddia eden Hristiyanların ve çetecilik yaparak hapse atılan Ermenilerin iadelerine yönelik çalışmalar yürütmek için İstanbul’a komiser atadığını anlattı. (Başlığa bakın, habere bakın. HYETERT) Amerikalı tarihçi Brad Dennis’in ise konuşmasında Ermenilerin zorla Müslüman yapılarak asimile edildiğini, tehcir sırasında zorluklarla karşılaştıkları için örgütlenerek radikalleştiğini ve bu acıları düşününce Ermenileri anladığını söyledi.

***
Ermeni Cemiyetlerinin kuruluşu ve Ermenilerin ayaklanmasına İngilizlerin desteği, 1893 Ermeni ayaklanması, 1897 Babıali Suikastı gibi konular, “19. ve 20. Yüzyıllarda Türk-Ermeni İlişkileri” başlıklı sempozyumda masaya yatırıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Ocakları İstanbul Şubesi, İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü işbirliğiyle düzenlenen sempozyum ikinci gününde (önceki gün) önemli konu ve konuşmacılarla devam etti.
Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Bozkurt, Bozkurt, İngiliz Yüksek Komiserliği Ermeni-Rum Şubesi’nin, tehcir kanunuyla göç eden Ermenilerden geri dönecek olanlara mülklerinin iadesi ile savaş döneminde Müslümanlaştırıldıklarını iddia eden Hristiyanların ve çetecilik yaparak hapse atılan Ermenilerin iadelerine yönelik çalışmalar yürütmek için İstanbul’a komiser atadığını anlattı.
‘SOYKIRIM BELGESİ YOK’
Amerikalı tarihçi Brad Dennis’in ise konuşmasında Ermenilerin zorla Müslüman yapılarak asimile edildiğini, tehcir sırasında zorluklarla karşılaştıkları için örgütlenerek radikalleştiğini ve bu acıları düşününce Ermenileri anladığını söyledi. Bunun tipik bir Amerikan propagandası olduğunu söyleyen dinleyiciler Dennis’ten anlattıklarına ilişkin belge göstermesini istedi. Dennis’in cevabının “Böyle bir belge yok. Her zaman belgelere bakmak doğru mu, bilmiyorum. Biraz da hayal gücünüzü kullanın” olması dikkat çekti.

Yorumlar kapatıldı.