İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarihi Süryani hamlesi

M. Ali Çelebi
Süryaniler yeni yılla birlikte tarihi adım atıyor. 1915’te Hristiyan olan Asuri-Süryanileri soykırımla bitiremeyen zihniyet Temmuz 2014’te IŞİD taşeronluğuyla bu kez Süryenileri tehcir etmişti. Ferman IŞİD eliyle çıkarılmıştı. Müslüman olmayacaklarsa, cizye ödemeyeceklerse yanlarına hiçbir şey almadan bulundukları kentleri terk etmeleri istenmişti. Uymayanlara karşı nelerin yapılacağı belliydi… Ağzını poyraza açıp bekleyenlerden umudu kesen Süryaniler; artık yeni trajediler yaşamamak için, puslu havalar yaratıp insan avına çıkan güruhlara karşı hamle yaptı. Bu kez sadece siyasi olarak değil askeri olarak da sahada olma kararlaşmasına gidildi. Rojava devrimi sonrası YPG ve YPJ sinerjisini yelkenlerine alarak Cizîrê Kantonu’nda Süryani Askeri Konseyi (MFS), Sutoro (Asayiş) oluşturup IŞİD gibi cinayet şebekelerine karşı direnen Süryaniler, Musul ve çevresindeki yerleşimlerini korumak, atalarının mirasını çiğnetmemek için öz savunma gücü oluşturdu.

***
Süryaniler yeni yılla birlikte tarihi adım atıyor. 1915’te Hristiyan olan Asuri-Süryanileri soykırımla bitiremeyen zihniyet Temmuz 2014’te IŞİD taşeronluğuyla bu kez Süryenileri tehcir etmişti. Ferman IŞİD eliyle çıkarılmıştı. Müslüman olmayacaklarsa, cizye ödemeyeceklerse yanlarına hiçbir şey almadan bulundukları kentleri terk etmeleri istenmişti. Uymayanlara karşı nelerin yapılacağı belliydi. Haziran ayında girdikleri Musul’a tamamen yerleşip kök salmak istediklerinden ve bir anda Hristiyan dünyasının şimşeklerini çekmek istemediklerinden soykırımdan bir önceki basamak tehcirde kalmışlardı. Süryanilerin kendilerini, evlerini, kadim topraklarını korumaları, için ne Irak yönetimi ne Federe Kürdistan yönetimi öz savunma anlamında öncülükler yapmıştı. Kendi kaderleriyle başbaşa bırakılmış Süryanilere de yine göç yolları kalmıştı.
Ağzını poyraza açıp bekleyenlerden umudu kesen Süryaniler; artık yeni trajediler yaşamamak için, puslu havalar yaratıp insan avına çıkan güruhlara karşı hamle yaptı. Bu kez sadece siyasi olarak değil askeri olarak da sahada olma kararlaşmasına gidildi. Rojava devrimi sonrası YPG ve YPJ sinerjisini yelkenlerine alarak Cizîrê Kantonu’nda Süryani Askeri Konseyi (MFS), Sutoro (Asayiş) oluşturup IŞİD gibi cinayet şebekelerine karşı direnen Süryaniler, Musul ve çevresindeki yerleşimlerini korumak, atalarının mirasını çiğnetmemek için öz savunma gücü oluşturdu. Bethnahrin Yurtseverler Birliği Partisi ve Bethnahrin Demokratik Parti öncülük etti. Ninova Ovası’nın gönüllü gençleri direniş için toplandı. Görüşmelerin sürdüğü birkaç partinin daha katılması bekleniyor. Yakında kamuoyuna bir bildiri ile deklare edilecek ve öz savunma eğitimleri sistematik form kazanacak.
Ninova Ovası Güçleri:
Süryaniler için bu askeri oluşumun temeli Ninova (Musul) Ovası’nda atıldı. Kendi aralarında bir güç oluşturarak yok etmeye kodlanmış zihniyet ve tetikçilerine karşı mücadele etmeyi amaçlayan Süryaniler öz savunma güçlerini şimdilik Tel Keyf’e yakın yerde konumlanıyor. Askeri gücün adı değişmeze Ninova Ovası Güçleri. Sürecin kotarılmasında rol alan Süryani bir yöneticisi, bu bölgenin IŞİD’e 3-4 km mesafede olduğuna dikkat çekti. Yönetici “Êzidîler oluşturdu. Şimdi Süryaniler oluşturuyorlar. Halkçı bir hareket olacak. Onları silahlandırıp IŞİD’e karşı güç oluşturacaklar” dedi.
Yönetici, hedefin ovadaki Süryani köylerin güvenliğini sağlamak olduğunu vurguladı ve dışlanan halklarla özerk oluşumlara gitmelerinin amaçlandığının altını çizdi: “Süryaniler için, Êzidîler için Türkmenler için özerk bir bölge hedefleniyor. Hedef “Kendi yönetimlerini oluşturmak.” Kafes kırıldı. Maya tutarsa Asuri-Süryaniler artık başkalarının yaylarını germeyecek. Başlarına kötülük saranlara karşı oportünist siyaset yapan KDP ve Bağdat’ın ağzına bakmak, çaresizlik uçurumlarında dal aramak zorunda kalmayacaklar.
Ortadoğu’da Süryaniler kıyımlara, yıldırma siyasetine, dayatılan ekonomi cenderesine rağmen ayakta kalmayı başaran halklardan. Özellikle Bağdede, Şexani, Bartella, Alqoş (Alkoş), Karakoş (Karakuş), Tilkesiye, Hewler-Ankawa, Duhok, Kerkük, Bağdat, Basra gibi yerlerde Süryani nüfus yaşıyor. Yine Türkiye, Kuzey Kürdistan, Suriye ve başta Cizîrê Kantonu olmak üzere Rojava’da (Qamişlo, Serekeniye, Tel Temir, Derika Hemko, Tirbespiye, Dirbesiyê, Hesekê, Rimelan, Amude’de) Süryani nüfus var. Savaş vb. sebeplerle çoğu yerde nüfus azalmış durumda. IŞİD, sadece devletlerin, asker, polis bürokrasisinin pençeleri değil, paravan örgütlerin de halkların kazanımlarını, tarihini, köklerini, damarlarını nasıl kesebileceklerinin aynası oldu. Dolayısıyla Asuri-Süryaniler için öz savunma gücü oluşturma adımı tarihsel sonuçlar doğuracaktır. Çünkü ezilenlerin iradeleşmesi, özne olması, meydan okuması, zincirleri kırması her yerde dörtnala kızıl şafakların bağrına umut ve özgürlük ezgileyen halkların ve işçi sınıfının yeni kazanımlarının müjdecisi olacaktır. Süryani öz savunma güçleri; tüm renkleriyle halkın değerlerini, yaşam tarzlarını, kültürel, etnik, dini varlıklarını yaşatmayı sağlayacaktır. Bağdat ve Hewlêr yönetiminin açık veya perde altından bu inisiyatifi yok etme politikasına başvurmaması gerekir. Cevval şekilde teşvik edici olmalı; silah, mühhimat ve teknik anlamda destek sunmalıdır.


Yorumlar kapatıldı.