İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Ermenistan barıştan yana adım atmalı’

Bedir Altunok – Nursima Keskin
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan’ın ateşkesi bozarak Karabağ’ı işgal etmesiyle ilgili olarak, “Biz Ermenistan’ın da Güney Kafkasya halkasına katılmasını istiyoruz. Ama önce komşularıyla olan sorunlarını samimi şekilde çözmek için adım atması gerekiyor” dedi. Bölgesel işbirliğinin geliştirilmesi, yapımı devam eden Bakü, Tiflis, Kars Demiryolu (BTK) hattının ele alındığı Kars’taki toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Tamar Beruchashvili katıldı. DSİ konferans salonunda yapılan üçlü görüşmenin ardından bakanlar açıklama yaptı.

ÖNCE İNSAN HAKLARINA SAYGI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, üçlü işbirliği eylem planı temelinde geliştirmekte olan pratik işbirliğinin ele alındığını belirterek Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC), Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE), Bakü-Tiflis-Kars gibi küresel öneme sahip projeleri görüştüklerini bildirdi. Londra’dan Pekin’e kesintisiz bağlantı sağlayacak olan modern ipek yolunun en önemli unsurunun Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, projesinin 2015 yılı içinde tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti.
Çavuşoğlu, “Gürcistan’ın ve Azerbaycan’ın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne olan desteği yineledik. Toprak bütünlüğü ilkesi temelin de barışçıl bir çözüme kavuşturulmasının önemini vurguladık. Bu toplantı her üç ülke bakımından yararlı sonuçlar verdiğine inandım. Bugün uluslararası insan hakları günü. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 60’ıncı yıl dönümünü kutluyoruz. Bu yüzden insan haklarının korunması Türk dış politikasının ana unsurlarından biri. Karabağ’da işgal edilen topraklar, Suriye, Irak ve Mısır’da, bölgedeki coğrafyalarda dünyadaki ülkelerde maalesef insan haklarına saygı duyulmadığını görüyoruz. Bunu hatırlatarak bugün tüm dünyada insan haklarının korunduğu bir gün olarak kabul edildiğini vurgulamak istiyorum” diye konuştu.
‘ÜLKELERİN EGEMENLİĞİNE VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGI DUYULMALI’
Gürcistan Dışişleri Bakanı Tamar Beruchashvili, konuşmasına başlarken Türkçe olarak Mevlüt Çavuşoğlu’na teşekkür etti. Tamar Beruchashvili, Türkiye ve Azerbaycan ile olan ortaklığı geliştirme konusunda kararlı olduklarını belirtti. Üçlü ilişkilerin yeni bir seviyeye geldiğine işaret eden Beruchashvili, aynı zamanda stratejik ortaklığı ortaya koyduklarını söyledi. BTK demiryolu projesinini zamanında yapılması için tüm destekleri sunduklarını anlatan Bakan Beruchashvili, “Bugünkü toplantı önemli bir fırsattı. Özellikle uluslararası barış ve güvenlik konusunda bölgemizde olan tehditlere karşı. 24 Kasım’da Rusya bir kez daha uluslararası anlaşmayı ihlal etti. Kendi ekonomik, sosyal ve hukuki sistemini etkilemeye çalışıyor Rusya. Bu Gürcistan’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik atılmış bir adımdır. Rusya’nın hırslı planları söz konusu. Bu noktada uluslararası topluluğun Rusya’yı kınaması gerekmektedir. Uluslararası güvenlik, uluslararası hukukunun hükümlerine uyarak sağlanır. Ve bu noktada ülkelerin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyan adımlar atılmasına gerekti. Umarız 3 ayaklı diyaloğumuz çok daha olumlu sonuçlara yol açar. Sayın bakanlarda Gürcistan’ın egemenliği ve toprak bütünlüğünü destekledikleri için teşekkür ediyorum” dedi.
‘AZERBAYCAN 22 MİLYAR DOLAR YATIRIMI PLANLIYOR’
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov ise Abhazya, Güney Osatya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında çözülmemiş sorunların olduğunu anımsattı. Birleşmiş Milletler tüzüğüne uyulması gerektiğini vurgulayan Mammadyarov sözlerine şöyle devam etti:
“BTC boru hattı çok başarılı bir proje. Hazar’dan uluslararası marketlere, piyasalara petrol çıkışı sağlanıyor. BTE boru hattına baktığımızda, gaz ilk Gürcistan’a, oradan Türkiye’ye geliyor. Bu projelerin gerçekleştirilmesi 3 ülkede 5 bin yeni istihdam olanağı yaratmıştır. Gürcistan üzerinden artık trenler işleyebiliyor. Demiryollarının insanları bir araya getirdiği bir gerçek. Bugün görüştüğümüz bir husus daha var. Trans Adriyatik demiryollarına ulaşan proje. AB içindeki en büyük projelerden biri, 45 milyar dolarlık yatırımdan bahsediyoruz. Hazar denizinden doğalgaz sağlanacak. Bunların bir kısmı Gürcistan piyasasında, bir kısmı Türkiye piyasalarına ulaşacak. Diğer kısmı Avrupa piyasasına girecek. 2018’in sonunda 2019 başında doğalgaz öncelikle Türkiye piyasasına girebilecek. Biz Azerbaycan olarak bu projelere 22 milyar dolar yatırım planlıyoruz. Bu da Türkiye ekonomisine yapılan yatırımlardan en büyüğü olarak tanımlanabilir.”
‘ERMENİSTAN BARIŞÇI YÖNDEN ÇÖZÜM SARFETMELİ’
Gazetecilerin Putin’in Ankara ziyaretiyle ilgili sorusu üzerine Bakan Çavuşoğlu, “Türk Akım diye adlandırdığı bir teklifte bulundu. Yeni bir doğalgaz boru hattının Türkiye’ye gelmesi, Yunanistan sınırından Türkiye’nin ihtiyacı olan gazın alınması ve isteyen Avrupa ülkelerine verilmesi. Biz hukuki bağlayıcı bir mutabakat zaptını imzaladık. İncelenmesi üzerine anlaştık. Bu müzakerelerden sonra Türkiye tabi ki kararını verecek. Önceliğimiz TANAP (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) projesidir. Bunun hem Türkiye hem Gürcistan hem Avrupa için önemini biliyoruz. Bu projenin temeli yakın tarihte Bakü’de atıldı. Boruları bile sipariş edildi, alındı” diye konuştu.
Azeri bir gazetecinin Ermenistan’ın ateşkesi bozarak Karabağ’ı işgal etmesiyle ilgili sorusu üzerine Mevlüt Çavuşoğlu şunları söyledi:
“Biz Ermenistan’ın da Güney Kafkasya halkasına katılmasını istiyoruz. Ama önce komşularıyla olan sorunlarını samimi şekilde çözmek için adım atması gerekiyor. Biz Karabağ probleminin Azerbaycan’ın işgal edilmiş problemlerinin bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Çözüm için Ermenistan’ın komşularının sınır ve toprak bütünlüğüne saygı duymasını bilmesi lazım. Ermenistan şu anda Karabağ’ın yüzde 20’sini işgal etmiş durumda. Bu sadece Azerbaycan’ın kardeşleri olarak biz değil BM kararlarında, Avrupa Konseyinin kararlarında var. Tüm uluslararası örgütler bunu söylüyor. Ermenistan bir an evvel bu anlayışa gelmeli ve barışçı yönden çözüm için çaba sarf etmesi lazım. Buna herkesten fazla Ermenistan’ın ihtiyacı var.”

Yorumlar kapatıldı.