İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aleviler için din dersi muafiyeti gelebilir

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Alevilerin, zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden muaf tutulabileceği bir düzenlemenin yapılabileceğini işaret ederek, “Avrupa’da zorunlu dersler var ama o zorunlu derslerden velilerin yazılı talebiyle muaf tutulma seçeneği var. Muafiyet genişletilebilir. AİHM’e yapılan başvurular da ayrıca gündeme getiriliyor. Bunları hesaba katan bir düzenleme yapılabilir. Onun müzakeresini bu şûrada yapabiliriz” dedi. Avcı’nın Alevilik için “kültürel özellik” ifadesini kullanması ise dikkati çekti. (Müslüman olmayan azınlıklar da kesin olarak muaf olmalıdır. HYETERT)

NTV’ye konuşan Avcı, “Alevilik’in seçmeli ders olarak müfredata girmesi mümkün olacak mı?” sorusuna “Alevi-Bektaşi kültürünün, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde yeterince temsil edilmediği iddiaları üzerine çok önceden başlatılmış çalışmalar var. Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde çok ciddi bir Alevi Bektaşi kültürüne ilişkin temel bilgilerin yer aldığı bölümler, üniteler var. Bunlar yetersiz görülüyor pek çok ilgili çevre tarafından” yanıtını verdi. Alevilik’in ders kitaplarında az yer aldığı iddialarını reddeden Avcı “Sadece din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde değil, tarih dersinde de, sosyal bilgilerde de pek çok başka yerde de bu kültürel özelliğimize uygun üniteler var. Ama yeterli mi? Tabi özellikle herkes kendisiyle ilgili daha çok konunun yer almasını istiyor” dedi.
‘Avrupa’da bu seçenek var’
Avcı “Gayrimüslimlere olduğu gibi Alevilere de zorunlu din dersinden muafiyet gelebilir mi?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Bunun Avrupa’da çeşitli uygulamaları var. Avrupa’daki uygulamada bu seçenek var. Böyle birşey burada da gündeme muhtemelen gelecektir. Bunları tartışacağız. Şunu kamuoyunun bilmesinde fayda var. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi bir din eğitimi dersi değil. İslam dersi ayrı bir ders. Hristiyan din bilgisi ayrı bir ders. Muafiyet genişletilebilir.”

Yorumlar kapatıldı.