İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa: “Türkiye-Ermenistan sınırı açılsın”

Türkiye’ye yaptığı üç günlük ziyaretin ardından Pazar akşamı İtalya’ya yola çıkan Papa Francesco, uçakta konuştuğu gazetecilere “Türkiye-Ermenistan sınırı açılsın” dedi. Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, üç günlük temaslarını tamamlayarak Türkiye’den ayrıldı.Roma’ya giden uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Papa, bir gazetecinin seneye 1915’in 100. yılı olması sebebiyle ne düşündüğü sorusuna şöyle yanıt verdi:”Türk hükümeti geçen yıl bir jest yaptı, dönemin başbakanı Erdoğan bir mektup (taziye) yazdı. Bazıları bunu çok zayıf buldu. Benim bu konudaki yargım ise, büyük ya da küçük bilmiyorum, ama bu bir el uzatmaydı. Bu her zaman pozitif bir şeydir. Ben elimi çok da uzatabilirim, ya da az uzatabilirim ve diğerinin bana ne diyeceğini beklerim.”

Asıl kalbinde yatan dileğin Türkiye-Ermenistan sınırının açılması olduğunu belirten Papa, “Keşke o sınır açılsa, o kadar güzel bir şey olur ki. Ben o bölgede, sınırların açılmasını kolaylaştırmayan jeopolitik problemler olduğunu biliyorum, ama bu halklar arasında uzlaşma olması için dua edelim” dedi.
Ruhani lider “Bu durumun kolaylaşması için yardım etmeliyiz. Dilerim gelecek yıl, küçük jestlerin yolunun açılacağı, yakınlaşmanın adımlarının atıldığı bir yıl olsun” dedi.
Papa ve Partik’ten ortak bildiri

Papa uçakta yaptığı görüşmede, “Müslüman liderleri İslam adına yapılan terörizmi kınamaya” davet etti.
İslam’ı terörizmle bir tutan tektip yaklaşımların ne kadar zarar verdiğini anladığını söyleyen ruhani lider, şiddete karşı evrensel bir kınama gerektiğini ve böylece Müslümanların çoğuna yönelik tektip yaklaşımların dağılacağını belirtti.
Ziyaretinin son gününde Fener Rum Patrikhanesi’nde Aziz Andreas yortusuna katılan Papa’nın, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile Orta Doğu’da Hıristiyanlara yönelik şiddete karşı ortak bir bildiri de imzaladığı duyuruldu.

Bildiride, “Tanrı’nın oğlu İsa Mesih’in yolunda, Katolik ve Ortodoks mezhepleri üstünde, tüm Hıristiyanların birleşmeleri için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğimize dair içten ve kati kararımızı açıklıyoruz” denildi.
Açıklamada ruhani liderler Irak, Suriye ve tüm Orta Doğu’da yaşananlarla ilgili kaygılarını vurgularken, “Hıristiyanlar olmadan bir Orta Doğu düşünülemeyeceği” belirtildi.
İslam ile yapıcı, karşılıklı saygı ve dostluğu öngören bir diyalog kurulmasının önemine dikkat çekilen bildiride, Hıristiyan liderler olarak din içi diyaloğun artırılması için her türlü çabanın gösterileceği ifade edildi.

Yorumlar kapatıldı.