İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk ve Kürt solunda Ermeni Soykırımı algısı

Konuşmacılar/RednerInnen: Recep Maraşlı, Kadriye Karcı
Türkiye’de solu oluşturan kesimler, cumhuriyetin kuruluşunu genellikle Osmanlı Devleti’nden siyasal bir kopuş, anti-emperyalist bir devrim olarak tanımlamaya geldi. Bu çerçevede 1915 Ermeni Soykırımı ya sessizlikle geçiştirildi ya da “emperyalizmin Anadolu’daki oyunları”, yahut “Ermenilerin emperyalistlerle işbirliği” gibi soykırımı meşrulaştıran ve toplumsal yüzleşmenin kapısını kapatan argümanlar temelinde ifade edildi. Oysaki İttihatçı gelenekle Türkiye Cumhuriyeti’ni oluşturan zihniyet, ulus devlet inşası bakımından bir devamlılığı ifade ediyor. Ermeni Soykırımı’nı planlayıp uygulayan zihniyeti, 1934 Trakya Olayları’nda, Kürt İsyanları’nın kanla bastırılmasında ve 1955’teki 6-7 Eylül Olayları’nda da görmek mümkün.

Günümüzde Türk ve Kürt solunda Ermeni Soykırımı’na yaklaşım, son dönemde yapılan çalışmalarla önemli ölçüde farklılaşmış durumda. Sorumluluğunu halklar arasına duvar örmek değil, halkları birbiriyle yakınlaştırıp demokratik temelde buluşturmak şeklinde ifade eden eğilim giderek güçleniyor. Ancak buna rağmen, İstanbul’daki Ermeni Soykırımı anmalarını protesto eden tek grup, yine kendisini ‘sol’ olarak tanımlayan bir örgüt.
Bu toplantıda, “Ermeni Ulusal Demokratik Hareketi ve 1915 Soykırımı” kitabının yazarı Recep Maraşlı ve Rosa Luxemburg Vakfı Türkiye Temsilcisi Kadriye Karci ile Türk ve Kürt solunda Ermeni Soykırımı algısını kendi tarihselliği içinde irdeleyeceğiz. Amacımız bu algıyı yaratan siyasi nedenleri eleştirel bir biçimde ele alıp, solun kendi geçmişiyle yüzleşmesine bir katkı sunabilmek.
+++

Yorumlar kapatıldı.