Kabir Kilisesi’nin bakım işini Ortodoks, Katolik, Ermeni ve Süryaniler arasında denk olarak paylaştıran Osmanlı Fermanı Yedikıta Mecmuası’ne konu oldu. Yedikıta Tarih ve Kültür Mecmuası kasım sayısında Sultan Abdülmecid Han’ın Kudüs’e göndermiş olduğu fermanın bugün dahi geçerliliğini koruduğunu ortaya koyan bir doküman yayınladı. Kudüs Tarihi Uzmanı ve Hizmet Turizm Kültür Turları Müdürü Mustafa Usta’nın kaleme aldığı “Osmanlı Fermanı Kudüs’te Hala Yürürlükte” başlıklı yazıda Kıyamet Kilisesi ve balkonundaki merdivenin sırrı ile ilgili dikkat çekici bilgiler veriliyor.
Tarihî kaynaklarda Roma Hükümdarı Birinci Konstantin’in annesi Helana tarafından Kudüs’te Golgotha tepesinde yapılan, Kıyamet ve Kamame Kilisesi adlarıyla da anılan Mezar Kilisesi’nin bütün Hıristiyanlar için nihai derece önemli olduğu belirtiliyor. Kilisesi’nin temizlik ve bakımı Ortodoks, Katolik, Ermeni ve Süryaniler arasında denk olarak paylaştırılmış.
Sultan’ın Fermanı kavgayı bitirdi
1852 yılında, kilisenin önündeki avlu ve avluyu yola bağlayan merdiven yüzünden Rum Ortodoksları ile Latin Katolikler yeniden anlaşmazlığa düştüler. Bu merdivenin temizliği sırasında bir gün iki taraf “Siz bizim sevabımızı kapıyorsunuz!” diyerek birbirine girince büyüyen çatışmalarda yüzlerce kişi ölmüştü. Bu kanlı hadiselerin haberi İstanbul’a ulaşınca, Sultan Abdülmecid kusursuz bir çözüm buldu ve gönderdiği ferman, Kudüs’e ulaşır ulaşmaz kilisenin önündeki alanda okundu. Bundan sonra kilisede her hangi bir süsleme inşa edilmesi, bir eşyanın yenilenmesi, bir lamba asılması gibi en kolay işler bile bu yasa çerçevesinde yapılmış, mekânlar yeniden paylaştırılmış, dövüşe sebep meydana gelen nihai basamağın da Katoliklerin hakkı olduğuna karar verilmişti. Diğer taraftan Sultan Abdülmecid, her iki kilisenin anahtarlarını da Kudüs eşrafından bir Müslüman aileye teslim etti ve 2000’li senelere kadar bu kiliselerin kapıları Müslümanlar tarafından açılıp kapatıldı. Böylece Hıristiyanların anahtar dövüşü da sona ermişti.”
Kültür Sanat Servisi
Yorumlar kapatıldı.