İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Biden ve Bartholomeo

Yılmaz Polat  / yılmaz.polat@yurtgazetesi.com.tr
Başkan Yardımcısı Joseph Biden’ın İstanbul’da yapacağı temaslar ABD’de yaşayan Rum asıllı Amerikalılarla Ermeniler tarafından da ilgiyle izleniyor. IŞİD, Suriye ya da Irak konuları Rum ve Ermeni diyasporasının fazla umurunda değil. Rumlar ziyaretin Biden’ın Fener Rum Patriği Bartholomeos’la yapacağı görüşmede, Heybeliada Ruhban Okulu’nun durumu ve Kıbrıs bölümleriyle ilgileniyor. Ermeni lobisi ise Türk yetkililerin Beyaz Saray’da sergilenen sözde soykırımı sembolize eden Ermeni halısını gündeme getirmesi halinde (tabi sorulursa) Biden’ın vereceği cevabı merak ediyor.

Patrikhane’nin “ekümenik” olarak tanınması ve Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması her zaman ABD yönetiminin gündeminde önemli yer tuttu.
ABD Kongresi’ne bu konularda çeşitli dönemlerde karar tasarıları sunuldu, Türkiye’ye baskı yapılması istendi.
Obama Yönetimi , Fener Patriğini (Ecumenical Patriarch) tüm Ortodoksların evrensel lideri ((halife) anlamına gelen ‘Ekümenikal’ olarak tanımlıyor.
Osmanlı ve milli mücadele yıllarında yoğun siyasetle uğraşan Patrikhane’nin ekümenik tanımı Lozan Antlaşmasıyla kaldırıldı.
Biden, 40 yıllık siyasi hayatında Patrikhane ve Kıbrıs konularına önemli yer verdi.
Senatörlüğü döneminde sürekli gündeme getirdi, Türkiye’yi kınayan birçok tasarıya imza koydu.
Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra Türkiye’ye silah ambargosu koyduran Rum asıllı Senatör Paul Sarbanes’le birlikte hareket etti.
Biden’ın Erdoğan ve Davutoğlu’yla yapacağı görüşmelerde, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması ve Ekümenik tanınması konularını gündeme getirmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya’dan sorumlu müsteşarı Victoria Nuland’ı beraberinde getiren Biden’ın, Kıbrıs konusunda müzakerelerin başlaması için baskı yapması bekleniyor.
Ekümeniklik, Ruhban Okulu ve Kıbrıs ABD’nin vaz geçmeyeceği konulardır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ruhban Okulu’nun açılması ve Patriğin Ekümenik tanınması karşılığında Atina’da bir cami yapımı fikrini takas eder mi?
http://www.yurtgazetesi.com.tr/biden-ve-bartholomeos-makale,9368.html

Yorumlar kapatıldı.