İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Adalet öldü ve ‘gittiler işte’…

Tuba Angela Yılmaz – İleri
1915 Ermeni Tehciri ve katliamının 100. yılı olan 2015’te oynanmak üzere provalarına başlanan, yönetmenliğini Nihat Mürşitpınar’ın, müziklerini Ayşe Tütüncü’nün yaptığı “Gittiler İşte” adlı oyunun yazarı Özgür Özcan oyunu ve yazma sürecini İleri’ye anlattı. Adalet öldü ve ‘gittiler işte’ Özgür Sanat Tiyatrosu’nun kurucusu Özgür Özcan ile kendi yazdığı ve 1915 Ermeni katliamının 100’ncü yılında sahneleyecekleri oyun “Gittiler İşte” üzerine söyleştik.

“Gittiler İşte” adlı oyunu yazma fikri nasıl doğdu?
Şeyhmus Diken’in “Gittiler İşte”  kitabından esinlenerek yazdım bu oyunu. Azınlıkların sorunu sadece 1915’te başlayıp bitmedi, hâlâ devam ediyor. Oyunu yazarken geçen bu 100 yılda ne değişti, ne değişmedi sorusuyla yaklaştım konuya ve cevap bulmaya, seyirciye sormaya çalıştım. Katliamlara sessiz kalan insanlar, katliamları yapanlar kadar suçludur. 1915’te takılıp kalmak çok kolaydı, oradan feyz alıp yarına dair bir şey söylemek istedik. Yönetmenimiz Nihat Mürşitpınar ile oyuna başladık. Ayşe Tütüncü, müziklerini oyunda kullanmamız için bize hediye etti, kendisine çok teşekkür ediyoruz.
Oyunun konusunu biraz anlatır mısınız?
Kendi topraklarından gitmek zorunda bırakılmış insanların yurt dışında,  Anto Dayı’nın mum atölyesinde, bir araya gelmeleri üzerinden şekilleniyor. Oşin adlı müzisyen karakterin Diyarbakır’da konser vermek üzere davet edilmesi  ile çatışma başlıyor. Bu topraklarda süs olmayan, bizzat bu toprakların öznesi olan, insanların hikayesi. “Bu insanlar bu toprakların öz evladı mı yoksa obje mi?” Bunun adını koymak gerekiyor. Koşullar değişiyor gibi görünse de aslında kabuk değiştiriyor.
Oyunda Kure Mama etkileyici bir hikaye anlatıyor, bunu okurlarımızla paylaşır mısınız?
Eskiden bir şehri kadılar yönetiyormuş. Çan bir kere çalındığında sıradan bir insan, iki kez çalındığında tanınan bilinen bir insan, üç kez çalındığında devletten biri, dört kez çalındığında da kralın öldüğü anlamına geliyormuş. Günlerden bir gün çan beş kez çalmış halk koşarak çanın etrafına toplanmış, haksız yere cezalandırılan bir insan çanı çalıyormuş. Adam “Kim öldü? ” diye soran halka “Adalet öldü, onun için beş kez çalındı bu çan” cevabını vermiş.
Ne zaman sahnelenecek belirli bir tarih var mı?
Oyun için sahne bulmakta çok sıkıntı çekiyoruz. İnsanlar kurumlarının tehdit altına girebileceğini düşünüyor sanırım. Oyunun Ermeniler ve 1915 ile ilgili olması ve 2015’in katliamın 100.yılı olması, çekinmelerine neden olmuş olabilir. Sahne arayışımız devam ediyor. Oyunumuz Ermeniceye çevriliyor ve Ermenice üst yazılı olarak oynanacaktır.

Yorumlar kapatıldı.