İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diplomasi Sofraları’nda Ermeni Tadları

Kadir Has Üniversitesi çok özel bir projeye imza atıyor. Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Türkiye’nin yakın ve uzak komşuları ile kültürel politik ve sosyal ilişkilerinin, yemek kültürü mirası ile yakınlaştırarak farklı bir zeminde kuvvetlendirilmesi amacıyla “Diplomasi Sofraları” Projesini başlattı. Kadir Has Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Merkezi, Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları Merkezi ve İletişim Fakültesi’nin uzmanlık alanlarıyla desteklediği Diplomasi Sofrası’nın ilk konuk ülkesi ise Ermenistan oldu.İki ülkeden akademisyenler, medya mensupları, iş adamları, diplomatlar ile kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin katıldığı Diplomasi Sofraları’nın ilk özel yemek daveti 7 Kasım Cuma akşamı yapıldı.

Ermenistan Geleneksel Yemek Kültürünü Geliştirme ve Koruma Derneği kurucusu ödüllü şef Grigori K. Antinyan, Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde İstanbul Culinary Institute işbirliği ile düzenlenen “Diplomasi Sofraları”nda konuklarını bilinmeyen Ermeni tatları ile tanıştırırken, ülkesinin özel yemek kültürünü de anlattı. Antinyan, Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde düzenlenen “Diplomasi Sofraları”nda konuklarını Ermeniler’in yeni yıl, dini bayramlar gibi özel davetlerinde yaptığı yemeklerle ağırladı.
Diplomasi Sofraları’nın yemek öncesi ilk etkinlik 6 Kasım Perşembe günü Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Aşçılık Okulu’nda eğitim alan geleceğin şefleriyle Ermeni mutfağından örnek yemeklerin birlikte pişirildiği bir çalıştay ile başladı.
Antinyan’ın menüsünde nar salatası, özel toprak kapta pişirilen Putuk Çorbası, adını Hristiyanlık öncesi dönemlerdeki Savaş tanrısından alan kuzu Eti ayva, domates, soğan ve tarhana ile yapılan geleneksel Khashntur Vahagni yemeği ve kuru meyve ve buğdayla yapılan Klondrak Tatlısı yer aldı.
Yemeğin konuk konuşmacısı ise Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin yakınlaştırılması konusunda görev alan Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz oldu.
Ermenistan ile yapılan ilk “Diplomasi Sofrası”nın açılışında bir konuşma yapan Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, üniversite olarak özellikle uluslararası ilişkiler alanında çok güçlü bir akademik yapıya sahip olduklarını ve bu ekip ile Türkiye’de dış ilişkiler alanındaki birçok ilk araştırma ve tartışmayı gündeme taşıdıklarını vurguladı.
Kadir Has Üniversitesi’nin bünyesinde Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Merkezi (CIES) ile Orta Doğu ve Afrika’nın siyasi, sosyal ve iktisadi yönleriyle bilimsel olarak incelenmesi, ulusal ve uluslararası alanda ticari, sanatsal, kültürel, sosyal alanlarda uzman bilgi ve görüş sağlamak amacıyla kurulan Ortadoğu ve Afrika Araştırma ve Uygulama Merkezi (MARC)’nin bulunduğunu anımsatan Aydın, Yaşam Boyu Eğitim Merkezi bünyesinde de barış ve işbirliği için dil programları içeren Komşu Diller Akademisi kurduklarını da belirtti.
Komşuluk ilişkilerinde barış ve işbirliği için dil programları üzerinde çalışıldığını belirten Aydın, bu akademide, Rusça, Ermenice, Farsça, Arapça ve Yunanca kursları açıldığını söyledi. Aydın, Diplomasi Sofraları çerçevesinde ise Black Sea Trust (Karadeniz Vakfı) ortaklığı ile düzenlenen etkinlikler kapsamında, bölgede mutfak kültürü mirasının ortaklaştırıcı özelliği sayesinde üç komşu ülke Ermenistan, Türkiye ve Ukrayna arasında kültürel, ekonomik ve sosyal ilişkileri geliştirmesi hedeflendiğini belirtti. Aydın “Diplomasi Sofraları”nın İsrail, Ukrayna ve Yunan yemekleri ile devam edeceğini de açıkladı.

Yorumlar kapatıldı.