İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Genelkurmay, resmi sitesinden ‘Ermeni faaliyetlerini’ niye kaldırdı?”

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “Genelkurmay Başkanlığı resmi internet sitesinin tarihten kesitler bölümünde yer alan “Arşiv belgeleriyle Ermeni Faaliyetleri 1914- 1918” başlıklı bölümünün kaldırılmasının gerekçesi nedir” diye sordu.

Köktürk’ün TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesi ve gerekçesi şöyle:
 “Bilindiği üzere; 24 Nisan 2015 tarihi sözde “Ermeni Soykırım” İddialarının 100. Yıldönümüdür. Ermenistan ve Ermeni Diasporası 100. Yıl hazırlıklarını büyük bir hızla sürdürmektedir.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde sözde Ermeni Soykırımının 100. Yıl etkinliklerine köşke çıkacak ismi “Türkiye Cumhurbaşkanını 25 Nisan 2015’te Ermeni Soykırımının çarpıcı kanıtlarıyla yüzleşmesi için” Ermenistan’a davet ettiği bilinmektedir.
Dolayısıyla, Türkiye’yi söz konusu iddialarla ilgili zor günler beklemektedir.
Ancak, bu zor sürece rağmen, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüd Başkanlığı tarafından, Ermeni Soykırım İddialarına Yanıt Vermek Üzere hazırlanan ve Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan Arşiv Belgeleriyle Ermeni Faaliyetleri 1914 – 1918 başlıklı 8 ciltlik çalışma Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden kaldırılmıştır. (Cumhuriyet Gazetesi, 4 Kasım 2014, Barkın Şık)
1) Sözde Ermeni Soykırım iddialarının 100. Yılında Soykırım kampanyası doludizgin devam ederken, Genelkurmay Başkanlığı resmi internet sitesinin tarihten kesitler bölümünde yer alan “Arşiv belgeleriyle Ermeni Faaliyetleri 1914- 1918” başlıklı bölümünün kaldırılmasının gerekçesi nedir?
2) 1914 – 1918 dönemine ait 1047 adet belgenin incelenerek asıllarının günümüz Türkçesine ve İngilizce ’ye tercümeleri yapılarak hazırlanan çalışmaya şimdi sadece Genelkurmay Atese ve Denetleme Başkanlığı Yayın Şube Müdürlüğü adresinden ulaşılabilmesi ne anlama gelmektedir?
3) Sadece Osmanlı Arşivlerinin değil, Rus Arşivinden elde edilen bilgilerin de yer aldığı bu önemli çalışmanın Genelkurmay Başkanlığı resmi internet sitesinden kaldırılması konusunda Hükümet olarak Genelkurmay nezdinde bir tavsiye ve telkininiz olmuş mudur?
4) Ermenistan’ın ve diasporanın sözde Ermeni Soykırımı İddiaları 100. Yıl hazırlıkları karşısında Hükümetinizin ne gibi hazırlık ve çalışmaları söz konusudur?
(Ankara- ZETE)

Yorumlar kapatıldı.