İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Foto Galatasaray: Kadın, Ermeni, Hıristiyan

“Foto Galatasaray” 1935’ten 1985’e kadar Beyoğlu mütevazı stüdyosunda fotoğrafçılık yapan Maryam Şahinyan’ın tüm mesleki arşivinin yeniden görselleştirilmesi üzerine kurulmuş bir çalışma. Tayfun Serttaş’ın hazırladığı kitapta; Cumhuriyet sonrası kentin sosyokültürel haritasında gerçekleşen demografik dönüşümlere ve tanıklık ettiği tarihsel dönemin envanteri olan arşiv, İstanbullu Ermeni bir kadın fotoğrafçının yarım asırlık mesleki kariyerini gözler önüne seriyor. 1. Dünya Savaşı yıllarından kalan körüklü ahşap fotoğraf makinesi ve 1985’e dek kullanmaya devam ettiği siyah-beyaz tabaka filmlerle Maryam Şahinyan, fotoğrafın geçirdiği tüm teknolojik dönüşümlere rağmen adeta zamanı askıya alarak teknik ve estetik prensiplerinden en ufak değişiklik yapmayan bir sanatçı.

. 50 sene boyunca kesintisiz olarak hayatını fotoğraf çekmeye adayan mütevazı duayen, kendi fotoğraflarının çekilmesinden haz etmezmiş. Bu nedenle ondan geriye dört adet vesikalık ve bir adet aile fotoğrafı dışında hiçbir görsel bilgisi yok. Maryam Şahinyan 1996 yılında yaşamını yitirdiğinde geride 200 bin kare imajı kapsayan İstanbul’un en özgün arşivlerinden birisini geride bırakmış. Pek azının gerçek arşivleri bugüne ulaşan İstanbul fotoğraf stüdyolarının sosyolojik açıdan çok özgün bir kesimini temsil eden Foto Galatasaray, tarihsel kesitlerde derinden etkilenen toplumsal hafızaya ilişkin kural koyucu saptamalar üzerine eleştirel bir yaklaşım geliştirmeyi hedefliyor. Bu çalışma aynı zamanda 22 Ocak 2012’de sona erecek olan SALT Galata’da gerçekleşen “Foto Galatasaray” isimli Açık Arşiv sergisinin tamamlayıcı bir uzantısı olarak hazırlanmış.

ÜÇ BAĞLAMDA GALATASARAY
Foto Galatasaray’ın kimliğini normatif kriterler üzerine ele aldığımızda, karşımıza üç temel unsur çıkıyor. Bu kriterler aynı zamanda stüdyonun fotoğraf tarihindeki yerini anlamamız açısından da ayrıca önemli. Fotoğraf stüdyolarını her ne kadar tek bir mecra olarak genellesek de, stüdyonun kendine özgü müşteri kitleleri vardır. Bu durum her fotoğraf stüdyosunun mikro ölçekte farklı bir sosyolojik kesimle örtüşür. Foto Galatasaray 50 yıl boyunca dönem stüdyolarında rastlanmayacak şekilde kadın topluluğuna hizmet etmesi, ilk özelliğidir. İkinci özelliği ise Şahinyan’ın gayri müslim olması ve bunun sonucu olarak farklı inançların temsil edildiği bir mecraya dönüşmesi. Üçüncü özelliği ise Şahinyan’ın Ermeni olmasıdır. Buna bağlı olarak Ermeni toplumunun Cumhuriyet sonrası dönemine ışık tutmasıdır. Tayfun Serttaş’ın hazırladığı çalışmada bir döneme tanıklık eden fotoğraflarla geçmişe yolculuğa çıkabilir; Maryan Şahinyan’ın ilginç yaşamına tanıklık edebilirsiniz. (KÜLTÜR SERVİSİ)
evrensel.net

Yorumlar kapatıldı.