İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vatandaşlıktan Çıkarılan Ermeni Asıllı İki Kardeş, Asker Kaçağı Diye Aranıyor

Muğla’nın Marmaris ilçesinde yaşayan Ermenistan asıllı Türk vatandaşı Susanna Margaryan’ın 30 yaşındaki Aras ve 24 yaşındaki Erkan Üstün isimli iki çocuğu, vatandaş olduktan yedi yıl sonra herhangi bir talepleri olmadan vatandaşlıktan çıkarıldı. Şimdi de asker kaçağı olarak aranan iki kardeş, silinen vatandaşlıklarını geri almak için mücadele ediyor.

İddiaya göre 52 yaşındaki Margaryan, 21 yaşındayken aile zoruyla Jora Dokoyan ile evlendirildi. Büyük oğlu Aras’a hamileyken maddi durumlarının iyi olmadığı gerekçesiyle Türkiye’ye gelerek otellerde çalışmaya başladı. İki yıl sonra ülkesine dönen Margaryan, bir süre orada kaldı. Boşanan Margaryan, tekrar Türkiye’ye geldi. İkinci oğlu Erkan’ı Marmaris’te dünyaya getiren Susanna Margaryan, 1997 yılında bir otelde muhasebe müdürü olarak çalışan Duran Üstün ile evlendi. Ailesinin tutumunu gözönüne alan Üstün, üvey çocukları Aras ve Erkan’ı nüfusuna geçirmek istemedi. 2004 yılında ise boşandılar. Uzun yıllar kimliksiz yaşayan iki kardeşin sıkıntısını gören Duran Üstün, 2006 yılında nüfusuna almaya karar verdi. Trabzon Torul Nüfus Müdürlüğü yetkilileri, Susanna Margaryan ile 1997 yılında evlenmelerini gözönünde bulundurarak, iki kardeşin yaşlarını küçük yazdı. İki kardeş, daha sonra yaş büyütmek için mahkemeye başvurdu. Mahkeme sonucunda 2009 yılında doğru yaşları kaydedilerek yeni kimlikleri verildi ancak kararı onayan ve yeni kimlik tahsis eden mahkeme hâkimi, nüfus kayıtlarında şaibeli bir durum olduğunu düşünerek soruşturma açılmasını talep etti. Bu süre zarfında iki kardeş açıktan okullara yazıldı, ehliyet aldı, pasaport çıkarttı, üzerilerine taşıt alıp vergi verdi, sigortalı işlerde çalıştı, bankalardan kredi kartı aldı. Geçen yıl ise hiçbir bilgi verilmeden iki kardeşin vatandaşlıkları iptal edildi. Evli olan Aras Üstün, çocuklarını kaydına alamazken ayrıca iki kardeş de şu anda asker kaçağı olarak aranıyor.
Vatandaşlıklarını alabilmek için ilgili bütün birimlere başvuran Üstün kardeşlerin durumunu, CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan TBMM’ye taşıdı. Üstün kardeşlerin bugün asker kaçağı olarak arandıklarını kaydederek, vatandaşlıklarını geri alabilmek için ne yapmaları gerektiğini sordu. Aldan, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın cevaplaması talebiyle şu soruları yöneltti: “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Aras ve Erkan Üstün kardeşleri hangi gerekçeyle vatandaşlıktan silmiştir? 1031034…. TC numaralı Aras Üstün ve 1022934…. TC numaralı Erkan Üstün, sistemden silinen vatandaşlık haklarını nasıl alacaklardır? Doğdukları günden beri Türkiye’de yaşayan Aras ve Erkan Üstün kardeşler, şu anda herhangi bir ülkenin vatandaşı değildir. Yeniden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya herhangi başka bir ülkenin vatandaşı olabilmek için ne yapmaları gerekmektedir?” CİHAN

Yorumlar kapatıldı.