İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan, Avrasya Ekonomik Birliği’ne Dahil Oldu

Ermenistan, Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın oluşturduğu Avrasya Ekonomik Birliği’ne dahil edildi. Belarus’un başkenti Minsk’te gerçekleşmekte olan Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi toplantısında Ermenistan’ın birliğe dahil olması ile alakalı mutabakat imzalandı. Kırgızistan’ın tam üyeliği ile alakalı de yol haritası kabul edildi. Tacikistan da yeni oluşan ekonomik birlik içinde yer almak istiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan’ın Birliğe üyeliği ile alakalı uzlaşının sene bitimine kadar Rusya, Belarus ve Kazakistan parlamentolarında onaylanmasının peşinden uygulamaya konulacağını ifade etti .

 ***
Ermenistan, Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın oluşturduğu Avrasya Ekonomik Birliği’ne dahil edildi.
Ermenistan, Rusya, Belarus ve Kazakistan’ın oluşturduğu Avrasya Ekonomik Birliği’ne dahil edildi. Belarus’un başkenti Minsk’te gerçekleşmekte olan Avrasya Ekonomik Yüksek Konseyi toplantısında Ermenistan’ın birliğe dahil olması ile alakalı mutabakat imzalandı. Kırgızistan’ın tam üyeliği ile alakalı de yol haritası itiraf edildi. Tacikistan da yeni oluşan ekonomik birlik içinde yer almak istiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan’ın Birliğe üyeliği ile alakalı uzlaşının sene bitimine kadar Rusya, Belarus ve Kazakistan parlamentolarında onaylanmasının peşinden uygulamaya konulacağını ifade etti .Rus lider Ermenistan’ın diğer üyelerle eşit şartlarda Avrasya Ekonomik Birliği bünyesinde çalışmaya hazır olduğunu açıkladı  Putin’e göre Ermenistan ekonomisinde üyelikle alakalı olumlu sonuçlar birkaç sene içinde görülmeye başlayacak.Anlaşma kapsamında üye ülkeler arasında mal, hizmetler ve işçilerin serbest dolaşımı öngörülüyor. Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri enerji, sanayi, tarım ve ulaşım alanlarındaki politikalarla alakalı koordinasyon hedefliyor.
YUKARI KARABAĞ DIŞARIDA KALIYOR
Yukarı Karabağ krizi sebebi ile Ermenistan’ın üyeliği hususunda arıza yaşanmış, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’den bir mektup aldığını ifade etmişti. Bu kapsamda Yukarı Karabağ birlik sınırları dışında tutuluyor. Nazarbayev konu ile alakalı yapmış olduğu açıklamada, “Ermenistan’ın resmi olarak üyeliğinin tamamlanması durumunda Yukarı Karabağ sınırlar dışında kalacak. Bu açıdan Ermenistan’ın üyeliği açısından arıza bulunmuyor.” diye belirtti .Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da yapmış olduğu değerlendirmede üyeliğin Yukarı Karabağ’ı kapsamadığını teyit etti. Sarkisyan, “Ermenistan kendi tanınan sınırları kapsamında birliğe giriyor.” ifadelerini kullandı.Ermenistan’ın birliğe dahil olmasının peşinden ucuz kara elmas (petrol) fırsatı , tarım ürünlerinin daha geniş bir coğrafyaya sorunsuz pazarlanması ve Rusya’da çalışan Ermeni nüfus için mühim avantajlar elde edeceği kaydediliyor.

Yorumlar kapatıldı.