İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kobani, Öcalan’ın hicret ettiği yer olduğu için kutsalmış!

Yazar Muhsin Kızılkaya, Kobani’nin Öcalan’ın hicret yeri olduğundan Kürtler için kutsal ve çok önemli olduğunu söyledi….”1979 yılında da Abdullah Öcalan sınır dışına çıktı ilk olarak Kobani kasabasına gitti. O yolculuk PKK’nın tarihinde Kutsal Yolculuk olarak kabul edilir. Hicret olarak nitelendirilir. Öcalan’ın Ortadoğu sahasında yani Önderlik sahası adı verilen yere geçişi sağladığı ve ilk ayak bastığı yer oldu.”

***
Yazar Muhsin Kızılkaya, Kobani’nin Öcalan’ın hicret yeri olduğundan Kürtler için kutsal ve çok önemli olduğunu söyledi.
CNN TÜRK’te Cüneyt Özdemir’in sunduğu 5N1K programında Kobani’nin Kürtler için önemi tartışıldı.
Programa konuk olarak katılan isimlerden Gazateci-Yazar Muhsin Kızılkaya Kobani’nin Kürtler için neden bu kadar önemli olduğunu anlattı.
Muhsin Kızılkaya Kobani’nin tarihini şöyle anlattı:”Kobani yüzyılın başında küçük bir köy bile değildi. Bağdat Demiryolu inşası sırasında Almanlar orada bir istasyon kurdular. O yolu yapan şirketin isminden mülhem oraya “Company” yani Şirket anlamında Kobani denilmeye başlandı. Ayn El Arab yani Arap Çeşmesi diyordu Osmanlı oraya… Sonra orası Ermeni tehciri sırasında bir toplanma merkezi olarak kullanıldı. Bu sırada bir kaç kilise inşa edildi. Sonra Araplaştırma politikası ile sınırlar çizildi. Sınır çizilirken tren hattı esas alındı. Kobani ile Suruç birbirinden böylece ayrıldı. Yani bir köyün iki mahallesi gibiydiler. Zaman içinde orada kalan Ermeniler Araplaştırma politikası sebebiyle Sovyetler Birliği’ne kaçmak zorunda kaldılar. Orada Kürtler ve Araplar beraber yaşamaya başladı. Biraz da Ermeni kalmıştı. Daha sonra 1925’teki Şeyh Said İsyanı sırasında isyana katılsın veya katılmasın bölgedeki aşiretlerin önemli bir kısmı oraya göç etmek zorunda kaldı. Bunun üzerine orada bir entellektüel mahfil oluşmaya başladı. 1930’lu yıllarda Bedirhan Kardeşler vatandaşlıktan atıldıkları için Şam’da ilk Kürtçe dergi olan Havar dergisini yayınladılar. O çevredeki Kürtler arasında bir uyanış başladı. İlk Kürtçe latin harfleriyle alfabe orada oluştu. Kürtlerin Nazım Hikmet’i kabul edilen şair orada yetişti. Bütün Kürt aydınları oraya yerleşmeye başladı.”
ÖCALAN İLK ORAYA HİCRET ETTİ
Kızılkaya Kobani’nin Kürtler için neden kutsal olduğunu ise şöyle açıkladı:
“1979 yılında da Abdullah Öcalan sınır dışına çıktı ilk olarak Kobani kasabasına gitti. O yolculuk PKK’nın tarihinde Kutsal Yolculuk olarak kabul edilir. Hicret olarak nitelendirilir. Öcalan’ın Ortadoğu sahasında yani Önderlik sahası adı verilen yere geçişi sağladığı ve ilk ayak bastığı yer oldu.”

Yorumlar kapatıldı.