İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kiliseler Arası Konsey’in Soykırımın 100. Yılına İlişkin Duyurusu

«2015 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen Ermeni Soykırımını 100. Yılını anacağız. 1915-1922 yıllarında 1.5 milyon insan katledildi, binlercesi ise evlerinden sürgün edildiler /bugünkü Türkiye’den/. Bugün tüm dünyaya yayılmış 6.5 milyonu aşkın Ermeni Diasporası bu Soykırımın görünür sonucudur. Bir yüzyıl geçmiştir ancak gerçekleştirilen sadece Ermeni halkı üzerinde değil, uluslararası toplum üzerinde de ağır etkisini bırakmıştır. Bugün hatta hemen hemen olaylarda kurtulanlar yaşamamakla beraber, acı ve adaletsizliğin tanınması güncelliğini korumaya devam etmektedir. Bizler Ermeniler yanı sıra Ermeni kardeşleriyle beraber katledilen 600.000 civarı Katolik ve Protestanlar da olmak üzere Arami, Asuri ve Yunan Hıristiyanların anısı önünde saygıyla eğiliyoruz…
***
İçinde bulunduğumuz günlerde Almanya’nın Magdeburg kentinde gerçekleşen Kiliseler arası Konsey yıllık oturumunda Ermeni Soykırımının 100.yılına ilişkin resmi bir duyuru kabul edildi.

Duyuru metnini sunuyoruz:

«2015 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen Ermeni Soykırımını 100. Yılını anacağız. 1915-1922 yıllarında 1.5 milyon insan katledildi, binlercesi ise evlerinden sürgün edildiler /bugünkü Türkiye’den/. Bugün tüm dünyaya yayılmış 6.5 milyonu aşkın Ermeni Diasporası bu Soykırımın görünür sonucudur.

Bir yüzyıl geçmiştir ancak gerçekleştirilen sadece Ermeni halkı üzerinde değil, uluslararası toplum üzerinde de ağır etkisini bırakmıştır. Bugün hatta hemen hemen olaylarda kurtulanlar yaşamamakla beraber, acı ve adaletsizliğin tanınması güncelliğini korumaya devam etmektedir.

Bizler Ermeniler yanı sıra Ermeni kardeşleriyle beraber katledilen 600.000 civarı Katolik ve Protestanlar da olmak üzere Arami, Asuri ve Yunan Hıristiyanların anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Dünya Kiliseler Konseyinin «Ermeni Kilisesine seslerini yükseltmede ve 20. Asrın ilk Soykırımının tanınmasında olanak sağlanması» çabaları Ermeni kilisesi tarafından daima takdir edilmiştir.

Almanya Ermeni Apostolik Kilisesi, Kiliseler arası Konsey üyesi bir kilise olup, onunla dayanışma içinde 2015’te Ermeni Soykırımının 100. Yılını anacağız. 2005’te Alman Bundestag’ı bu meselede Almanya’nın tarihi ve moral sorumluluğuna işaret etti. Almanya’da faaliyet gösteren kiliseler olarak bizler birliktelik içinde bu sorumluluğu taşımaktayız ve bütün bunları her seferinde hatırlatmayı zorunlu kabul ediyoruz.

Öyle ki 2014’te Magdeburg’da gerçekleşen Kiliseler arası Konsey Konferans üye kiliseleri ve cemaatleri dualarında ve anma etkinlikleriyle anılması çağrısında bulunmakta ve teşvik etmektedir. Konferans, yerel düzeyde Ermeni-Apostolik, Asuri-Ortodoks ve Yunan-Ortodoks kiliseleriyle ortak etkinlikler düzenlenmesine ilişkin Kiliseler arası Konsey Başkanlığının 2012 tarihindeki önerisine değindi. Tüm kiliselerde duaya davet tekrar kilise çanlarının çalmasıyla duyurulmalıdır ve ortak saat olarak 24 Nisan 2015 saat 17:00 önerilmiştir.

Ermenistandan haberler – NEWS.am


Yorumlar kapatıldı.