İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çanakkale Savaşını dünyaya 100 meddah anlatacak

Tuğba Özgür Durmaz
Projeyle ilgili AA muhabirine bilgi veren Yenilmez,  “Çanakkale Savaşı’nın 100. yılında, Türkiye ve dünyada 100 noktada ‘Meddah Dilinden Çanakkale’ diye bir proje başlatıyoruz. 100 meddah dünyayı dolaşacak ve Çanakkale’yi anlatacak” dedi. Ahmet Yenilmez, 2015 yılının aynı zamanda Ermeni tehcirinin de yıl dönümü olduğunu anımsatarak, iki tarihi gerçeği de bir potada eritecek “Düğün” adlı oyunun hazırlıklarına başladığını anlattı.

***
Osmanlı’nın yanı sıra İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde derin izler bırakan Çanakkale Savaşı’nın 100. yıl dönümünde, 100 meddah dünyaya Çanakkale’yi İngilizce, Fransızca ve Almanca anlatacak
.
Tiyatro ve sinema sanatçısı Ahmet Yenilmez’in “Meddah Dilinden Çanakkale” projesiyle hem geleneksel Türk temaşa sanatının en önemli unsurlarından meddah yeniden hayat bulacak hem de sokaklarda, okullarda ve camilerde gerçekleştirilecek meddah gösterileriyle Türkiye’deki tiyatro seyircisi sayısı arttırılacak.
Projeyle ilgili AA muhabirine bilgi veren Yenilmez,  “Çanakkale Savaşı’nın 100. yılında, Türkiye ve dünyada 100 noktada ‘Meddah Dilinden Çanakkale’ diye bir proje başlatıyoruz. 100 meddah dünyayı dolaşacak ve Çanakkale’yi anlatacak” dedi.
-“Tiyatro seyirci sayısı yüzde 15 artacak”
Yenilmez, Türkiye’nin dünyanın en az tiyatro seyredilen ülkelerinden olduğunu savunarak, “Projemizle 1,7 milyon kişi olan tiyatro seyirci sayısı bir yıl içinde yüzde 15 artacak” ifadesini kullandı.
Bunu nasıl başaracaklarını ise Yenilmez, “100 meddahımız, Avustralya, Yeni Zelanda, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi Çanakkale’ye asker gönderip savaşan diğer ülkelerde yapacakları sokak tiyatrosuyla İngilizce, Fransızca ve Almanca ‘hak dostum hak’ diyerek bizim Kınalı Hasan hikayemizi anlatacak. Aynı zamanda, Türkiye’nin 81 ilinde ilköğretim okulları başta olmak her sınıfta meddah hikayesini anlatacak. Cuma günleri de o dönemin asker kıyafetiyle, bulundukları şehirdeki merkez camisine gidecek, cuma vaazını bitirip ezana biraz zaman kala, olduğu yerden ‘hak dostum hak’ diyerek 10 dakika hikayesini anlatacak” sözleriyle açıkladı.
-“Meddahlık, Peygamberimizin iltifatına mazhar olmuş bir meslektir”
Yenilmez, bu sayede camilerin tiyatro olarak da kullanılacağını söyleyerek, bunun için Diyanet İşleri Başkanlığıyla da ön görüşmelerini yaptıklarını söyledi.
“Bu şekilde 10 milyon 200 bin seyirci hedefliyoruz” diyen Yenilmez, “Bunun yanı sıra proje toplamda ciddi bir istihdam oluşturacak ve şu anda birkaç kişiden ibaret geleneksel temaşa sanatı temsilcisini, tabiri caizse nesli tükenen kelaynak kuşlarını korur gibi bir anda 100’e çıkarmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.
Yenilmez, günümüzde bitme noktasına gelen meddahlığın aslında çok önemli bir iş olduğunu vurgulayarak, “Peygamber Efendimiz’in iltifatına mazhar olmuş bir meslektir meddahlık. Dua ile başlar, her meddahın kendine has duası vardır. Benim duam da şöyle: ‘Hak dostum hak diyerek başladık söze, daveti aldık geldik huzurunuza, dil hak söylerse gönül hak hak hak diye atarmış, dil hak hak hak diye atarsa dil yalan söylemezmiş'” diye konuştu.
-Çanakkale’nin “Düğün”ü
Ahmet Yenilmez, 2015 yılının aynı zamanda Ermeni tehcirinin de yıl dönümü olduğunu anımsatarak, iki tarihi gerçeği de bir potada eritecek “Düğün” adlı oyunun hazırlıklarına başladığını anlattı.
Projenin çıkışına ilişkin ise Yenilmez, şunları ifade etti:
“Hepsini bir araya getirecek ne yapmalıyım diye düşündüm ve Hazreti Adem babamıza ve Havva anamıza gittim. Dili, dini, ırkı ne olursa olsun benim sanatımı anlatacak bir anlatım dili bulmam lazımdı ve tekamüle uğramayan şeylerden biri, insanın ilk duyduğu ses, annesinin kalp sesi, ritm. Peki Habil ile Kabil doğar doğmaz ilk olarak neyle anlaştılar, hareket, dans. İlk alfabe ise resimdi. Dolayısıyla ritm, dans ve resim olmalı. Bütün insanlarda ortak tek merasim ise düğün. Hazreti Mevlana da ölüm gününü düğün kabul etmişti. Buradan yola çıkarak ben de Düğün’ü oluşturdum.”
Yenilmez, Düğün’de şehadet şerbeti içen şehitlerin ‘ben burada öleni görmedim’ diyerek “ebediyetini” ve Çanakkale’deki kınalı kuzulardan imama, gelinlerde rahip komşuya ayırt etmeksizin “insanlığı” yeniden hatırlatacaklarını dile getirdi.
Düğün’de yer alacak sahneleri de tasvir eden Yenilmez, canını Çanakkale toprağına katan Türk, Kürt, Ermeni, Süryani, ve Rum gibi farklı etnik grupları “zamanı karıştırma, zaman 1915 ve bu zaman Osmanlı zamanı” diyerek bir araya getireceğini söyledi.
-7 dilde “Çanakkale Danışma Hattı”
Yenilmez, Düğün afişinin Türkçe, İngilizce ve Fransızca hazırlanacağını ve üzerinde “Düğünümüzde sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyacağız. Yer: Çanakkale. Tarih: 1915” ifadesine yer verileceğini belirtti.
Afişte, LCV kısmında bir telefon numarası yazılacağını da kaydeden Yenilmez, “Ve bu numara, arayanların Çanakkale ile ilgili 7 dilde her şeyi sorup öğrenebilecekleri bir danışma hattı olacak” dedi.

Yorumlar kapatıldı.