İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TTK’nın Ermeni Meselesi çalışmaları internette!

Mert İnan
Türk Tarih Kurumu uzun süredir üzerinde çalıştığı ‘Ermeni Meselesi’nde internet açılımı yaptı. Kurum, Ermeni Meselesi’ne ilişkin yapılan akademik çalışmaların ve orijinal belge ve görüntülerin yer aldığı bir internet sitesini yayına açtı. Türk Tarih Kurumu (TTK), bugüne kadar Ermeni Meselesi konusunda yapılan bilimsel çalışma ve belgeleri ilk kez internet üzerinden halkın erişimine açtı. Kurumun açtığı “ermenimeselesi.ttk.gov.tr” adlı adreste akademik çalışmaların orijinal belge ve görüntüleri yer alıyor. Sitede ilerleyen dönemde yabancı araştırmacıların faydalanması için İngilizce tercümelere de yer verilecek.

TTK uzun süredir üzerinde çalıştığı Ermeni Meselesi’nde internet açılımı yaptı. Kurumun yayına açtığı sitede, Ermeni Meselesi’ne ilişkin yapılan akademik çalışmaların orijinal belge ve görüntüleri yer alıyor. 1878’den 1923’e kadar detaylı bir kronolojinin yer aldığı internet sitesinde Ermeni Dosyası başlığı altında Büyük Devletler ve Ermeni Sorunu, Ermeni İsyanları Mezalimi, İttihat ve Terakki Tehcir, ASALA-Jcag-Hocalı, Ermeniler’de Din ve Patrikler konu başlıkları altında geniş çaplı çalışmalar bulunuyor.
‘Belleten’deki makaleler
Türk-Ermeni Külliyatı başlığı altında ise; Türk Tarih Kurumu tarafından yayınlanan 10 ciltlik ‘Tarihte Türkler ve Ermeniler’ adlı eserin makaleleri var. Sitede en dikkat çeken bölümlerden birini de Ermeni Meselesine ilişkin 1937’den bu yana, yılda 3 kez yayınlanan tarih dergisi ‘Belleten’deki makaleler oluşturuyor. Yerli ve yabancı kaynaklar olarak iki bölümde ele alınan belgeler kısmında çok sayıda orijinal dökümana, bibliyografya kısmında ise Ermeni Meselesi’ne ilişkin çok sayıda kaynak ve çalışmaya yer veriliyor.
Görsel ve işitsel materyallerin de olduğu internet sitesinde
3 farklı galeride özgün resimler bulunuyor. Ermeni Ayaklanmaları Sempozyumu videolarının online erişime açıldığı internet sitesinin soru- cevap kısmında ise Amerikan kongresine getirilen ‘Ermeni Soykırımı Karar Tasarısı’ içeriği ve iddialara verilen cevapların metni
bulunuyor.
‘400 akademisyen hazırladı’
TTK Başkan Yardımcısı Ahmet Belada, projenin henüz başlangıç aşamasında olduğunu belirterek şunları söyledi; “Türk-Ermeni İlşkileri Külliyatı’nın 10 ciltlik kısmı tamamlanarak hizmete açıldı. Proje bittiğinde toplam 40 ciltlik bilimsel çalışma halkımızın hizmetine sunulmuş olacak. Arşiv sitemizde 400 akademisyen tarafından hazırlanan yüzlerce bilimsel makale yeralıyor.
Sayfa bazında ele alırsak binlerle ifade edilecek döküman olduğunu söyleyebiliriz. İsteyen herkes bir tıkla belge ve dökümanları okuyup indirebilir.”

Yorumlar kapatıldı.