İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

New York’ta Tarihin En Kalabalık İklim Yürüyüşü

Salı günü New York’ta gerçekleşecek BM İklim Zirvesi öncesinde 400 bin kişi New York’ta yürüyüş yaptı. Zirveye katılanlardan somut adım isteyen protestocular arasında BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da vardı. Birleşmiş Milletler’in (BM) çağrısıyla yarın New York’ta İklim Zirvesi gerçekleşecek. Zirve öncesi 350.org ve Avaaz’ın çağrısıyla dünya çağında protesto, etkinlik ve yürüyüşler gerçekleşti. Dünyanın 161 ülkesinde 2700’e yakın yerde eş zamanlı etkinlikler düzenlendi. Londra’da 40 bin, Paris’te 25 bin kişi iklim değişikliğine dikkat çekmek için yürüdü.

En büyük protesto ise zirvenin gerçekleşeceği New York’ta yapıldı. Yaklaşık 400 bin insan New York’ta iklim değişikliğine dikkat çekmek ve zirveye katılan dünya liderlerinin somut adımlar atması için yürüdü.
  
Central Park’ın güneybatısında 6. Cadde’de başlayan ve yaklaşık 3,5 kilometrelik parkurda gerçekleşen yürüyüş 11. Cadde’de son buldu.
Yürüyüşe aktör Leonardo Di Caprio ve Mark Ruffalo, müzisyen Sting, ABD’nin eski başkan yardımcılarından çevre aktivisti Al Gore, primatolog Jane Goodall, New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve  Fransa Çevre Bakanı Segelone Royal de katıldı.

 New York Belediye Başkanı De Blasio, yürüyüşle ilgili açıklamasında, ”Zirveler, bazen büyük bir değişimin kıvılcımı oluyor” dedi. De Blasio, ”Bizim görevimiz bunu belirleyici bir an ve bir dönüm noktası olarak kabul etmek. Bugün ben gördüğümü yeni bir tarihin başlangıcı olduğunu hissettim” ifadesini kullandı.

CNN’e konuşan Ruffalo “Dünyanın çok hızlı değiştiğini görüyorum. Çocuklarıma hak ettikleri gibi en iyi dünyayı vermek istiyorum” dedi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da yürüyüşe katıldı. Avaaz, yarın ki toplantı öncesinde Ban Ki-moon’a yüzde yüz temiz enerji talep eden iki milyon kişinin imzaladığı dilekçeleri teslim etti.

Açık Radyo’dan çevre aktivisti Ömer Madra ve TEMA adına Gökşen Şahin de iklim için New York’taki yürüyüşe katılanlar arasındaydı.

Dev bir maket ağaç önünde tamamlanan yürüyüş planlandığı gibi bugüne kadar iklim değişikliğine dikkat çekmek için  yapılmış en kitlesel protesto oldu. (EA)
Bu haberde Yeşil Gazete, Vice News, Time, Fox News ve CNN International’dan yararlandık.
Fotoğraflar: Cem Özdel/AA, @biancaconsunji/Twitter

Yorumlar kapatıldı.