İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Asıllı Profesörün Memleket Özlemi Sona Erdi

Ailesi, Batman’ın Sason ilçesinden 1915 olayları nedeniyle Fransa’ya göç eden Ermeni asıllı profesör, hikayeleriyle büyüdüğü memleketine 85 yaşında çocuklarıyla geldi. Ailesi, 1915 olayları nedeniyle Batman’ın Sason ilçesinden Fransa’ya göç eden Ermeni asıllı Prof. Dr. Anahide Ter Minassian, özlemini duyduğu memleketini 85 yaşında görme fırsatı buldu. Çocukları Aramn ve Vahe ile Sason’a gelen Fransa Sorbonne Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Minassian, Mereto Dağı’nı gezdi. Minassian, AA muhabirine, ninesi Gülizar ve dedesi Keğam Der Garabedyan’ın anlattığı hikayelerle, hayallerini kurduğu memleketine kavuşmanın mutluluğu yaşadığını söyledi. ( Profesör hanım Ermeni asıllı değil, tam anlamıyla ERMENİ. HYETERT)

Minassian, Paris’te dünyaya geldiğini, küçüklüğünden beri annesi Armenuhi Der Garabedyan’ın kendisine Sason’un güzelliklerini anlattığını ifade ederek, annesinin anılarıyla memleketini tanıdığını dile getirdi.
– “Yaşananları anlamak için tarih profesörü oldum”
Dedesi Garabedyan’ın 1908’den 1918’e kadar Osmanlı Meclis-i Mebusan’da Muş mebusu olduğunu ifade eden Minassian, o dönem yaşanan ve çok merak ettiği olayları ilk dedesinden öğrendiğini anlattı.
Minassian, doktor olmayı çok istediğini ancak geçmişte yaşananları araştırmak için tarihe ilgi duyduğunu ifade ederek, şöyle dedi:
“Yaşananları anlamak için tarih profesörü oldum. Hiçbir zaman neden Paris’te doğduğumu, bu cennetten neden ayrı kaldığımı anlamadım. Bu nedenle kökenimi araştırmak istedim. Hayatım boyunca hep bu yaşananları anlamaya çalıştım. Görevimi sürdürdüğüm Sorbonne Üniversitesi’nde de hep bunu yaptım.”
– “Sason’a gelmek benim için bir mucizeydi”
Ermenilerin ve Kürtlerin 100 yıl önce bu topraklarda huzur içerisinde birlikte yaşadıklarını kaydeden Minassian, çözüm süreci ve Ermenilerle ilgili atılan adımlarla huzur ortamını görerek Sason’a geldiğini belirtti.
“1915 olaylarından bir yıl önce 1914 yılında son kez Ermeniler ve Kürtler barış içerisinde Mereto Dağı’nda kutlamalara katılmış. Bu bölgede 1914 yılında insanlar barış ve huzur içinde bayramlar yaşarmış. Çözüm süreci ve Ermenilerle ilgili atılan adımlarla bu bayramların 100. yıl dönümünde memleketimi gördüm. Sason’a gelmek benim için bir mucizeydi. Bu mucize bugün gerçekleşti” ifadesini kullanan Minassian, sağlanan barış ve huzur ortamının memleketine kavuşmasında en büyük etken olduğunu vurguladı.
Minassian, ziyaretinde daha önce kendisine anlatılanları birebir görme fırsatı bulduğuna işaret ederek, “Anlatılanın fazlasını gördüm. Hayal kırıklığına uğramadım. Köklerimizin bulunması nedeniyle burası bizim için çok önemli. Buradaki duygular yüreğimize hitap ediyor” şeklinde konuştu.
Sason’da kendisine bir kapı açıldığını anlatan Minassian, tüm akrabalarına Sason’u görmeleri çağrısında bulundu.
– “Bugün acı anılarla terkettikleri ata topraklarındalar”
İlçeyi gezen Minassian, daha sonra Sason Kaymakamı Cihat Arık’ı ziyaret etti.
Arık, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu ziyaretlerde bölgedeki huzur ve barış ortamının sürmesinin önemine dikkati çekti.
“Önemli olan bu gök kubbenin altında hoş bir seda bırakmak. Burada dostça kardeşçe yaşamak en büyük temennimiz. Burada, Kürt, Türk, Arap, Ermeni ve diğer etnik, dini unsurlarla kardeşçe yaşıyoruz” diyen Arık, şunları dile getirdi:
“İlçeye Fransa ve başka ülkelerden gelen Ermeni hemşehrilerimiz var. Asılları, kökleri bir şekilde buraya bağlı, topraktır, mutlaka onları buraya çeker. Sayın Minassian ve ailesi de bugün acı anılarla terkettikleri ata topraklarındalar. Ailesinin yaşadığı evlerin yıkıntılarını dahi göremeyecekler muhtemelen. Ancak topraklarını ziyaret ediyorlar. Temennimiz huzur ortamının ilelebet sürmesidir.”
Sason Belediye Başkanı Cuma Uçar da, Ermenilerin ilçeyi ziyaretinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
Belediye olarak Ermenilere ellerinden gelen desteği sunmaya hazır olduklarını ifade eden Uçar, “Amacımız Sason’u geçmişte yaşanan olaylarla değil, tarihi ve turistik yönleriyle tanıtmaktır” diye konuştu.
AA

http://www.haber3.com/ermeni-asilli-profesorun-memleket-ozlemi-sona-erdi-2893534h.htm

Yorumlar kapatıldı.