Erdoğan’ın nisan ayında insani duygularla 1915’te yaşanan acıların altını çizerek bir açıklama yaptığını ifade eden Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Ama biz bunun siyasete malzeme edilmesini istemiyoruz. Tek taraflı hafızayla bu olmaz. O yüzden bu komisyonun kurulmasına çok önem verdik ama maalesef karşılığını alamadık. Şimdi Ermenistan ve Ermeni diasporası, üçüncü ülkeler nezdinde girişimler yapıyor. Bakıyoruz ki bazen yerel meclisler bazen ulusal meclisler bu konuda kararlar alıyor. Biz siyasetçilerin böylesine tarihi ilgilendiren ve hassas konularda karar almasını da doğru bulmuyoruz. Hele ki çok sınırlı tarihi bilgilerimizle bu kararları alırsak bunun sakıncaları olur, olmuştur. İkili ilişkileri de zedeler ve zedelemiştir de birçok ülkeyle. Biz bu işin tarihçilere bırakılmasını arzu ediyoruz.” (Dünyada tarihçilerin karar verdiği bir soykırım yoktur. Objektif suçlar konusunda kararı Mahkemeler verir. HYETERT)
***
Bakan Çavuşoğlu, Gezi olayları sırasında Taksim’de uluslararası bir yayın kuruluşunun muhabirinin maruz kaldığı sözlü tacizle ilgili dünyanın her tarafından açıklama yapılırken, Gazze’de hayatını kaybeden 16 ve yaralanan 40 gazeteciye ilişkin dışişleri bakanlığı düzeyinde açıklama yapan tek ülkenin Türkiye olduğunun hatırlatılması üzerine, Gazze’de birçok gazetecinin acımasızca öldürüldüğünü ve bazı kayıtlarda İsrail tarafından açılan taciz atışlarının bir kameraman ve muhabirin arasından geçtiğinin açıkça görüldüğünü belirtti.
Çavuşoğlu: “Ermenistan’ın 2015 hazırlıklarını takip ediyoruz”
Bakan Çavuşoğlu, Gezi olayları sırasında Taksim’de uluslararası bir yayın kuruluşunun muhabirinin maruz kaldığı sözlü tacizle ilgili dünyanın her tarafından açıklama yapılırken, Gazze’de hayatını kaybeden 16 ve yaralanan 40 gazeteciye ilişkin dışişleri bakanlığı düzeyinde açıklama yapan tek ülkenin Türkiye olduğunun hatırlatılması üzerine, Gazze’de birçok gazetecinin acımasızca öldürüldüğünü ve bazı kayıtlarda İsrail tarafından açılan taciz atışlarının bir kameraman ve muhabirin arasından geçtiğinin açıkça görüldüğünü belirtti. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
“Dünyanın artık bu anlamdaki çifte standarttan vazgeçmesi lazım. İstanbul’daki olaya verilen tepkileri gördük. Peki Anadolu Ajansı’nın Amerika’da muhabirinin kelepçelenip yere yatırılması ve yerde sürüklenmesine ne demeli? Diğeri sadece bir dokunma. İşte bunları her zaman söyleyeceğiz. Bizim hepsi dostumuz, müttefikimiz ama yanlış olduğu zaman da kendine güvenen Türkiye dostane bir şekilde yanlışları açıkça söylüyor, her zaman da söylemeye devam edecek. Anadolu Ajansı’nın sadece burada değil, Amerika’da, Almanya’da karşılaştığı sorunları da biliyoruz. Ama Anadolu Ajansı nerede bir olay varsa cesurca üstüne gidiyor ve oradaki gelişmeleri objektif bir şekilde Türkiye’ye ve dünyaya yansıtıyor. Bizimki ilkesel bir tutum. Burada gazetecilere yapılanları da Gazze halkına yapılanları da kınadık. Ama şunun altını bir kere daha çizmek isterim. Biz Gazze ve Filistin halkının hukukuna zarar veren politikalara hiçbir zaman sessiz kalmayız, kalmayacağız da.”
– “Ermenistan’ın 2015 hazırlıklarını takip ediyoruz” –
Ermenistan’la ilgili normalleşme sürecinin ne durumda olduğuna ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Çavuşoğlu, bu ülkenin 2015 yılı için hazırlıkları olduğunu ve bunları yakın bir şekilde takip ettiklerini söyledi.
“Ermenistan’ın bu yönteminin adil olduğunu düşünmüyoruz” diyen Çavuşoğlu, tek taraflı, adil olmayan bir hafızayla bu işleri çözmenin mümkün olmadığının altını çizdi. Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yıllar önce o zamanki Ermenistan devlet başkanına bir mektup yazarak, ‘Gelin bir komisyon kuralım. Tarihçiler ve bilimadamları bir araya gelsin. Üçüncü ülkelerin ve iki tarafın arşivleri açılsın’ dediğini hatırlatarak, Ermenistan’ın buna cevap bile vermediğini belirtti.
Erdoğan’ın nisan ayında insani duygularla 1915’te yaşanan acıların altını çizerek bir açıklama yaptığını ifade eden Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Ama biz bunun siyasete malzeme edilmesini istemiyoruz. Tek taraflı hafızayla bu olmaz. O yüzden bu komisyonun kurulmasına çok önem verdik ama maalesef karşılığını alamadık. Şimdi Ermenistan ve Ermeni diasporası, üçüncü ülkeler nezdinde girişimler yapıyor. Bakıyoruz ki bazen yerel meclisler bazen ulusal meclisler bu konuda kararlar alıyor. Biz siyasetçilerin böylesine tarihi ilgilendiren ve hassas konularda karar almasını da doğru bulmuyoruz. Hele ki çok sınırlı tarihi bilgilerimizle bu kararları alırsak bunun sakıncaları olur, olmuştur. İkili ilişkileri de zedeler ve zedelemiştir de birçok ülkeyle. Biz bu işin tarihçilere bırakılmasını arzu ediyoruz.”
– Çavuşoğlu’na ortaokul ve lise arkadaşlarından sürpriz –
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AA Editör Masası’nda soruları yanıtladıktan sonra memleketi Antalya’daki AA bölge ofisinden hoş bir sürprizle karşılaştı. Çavuşoğlu’nun birincilikle bitirdiği Özel H. Emin Paşa Lisesi’nden arkadaşları Handan Ekizoğlu ile Ahmet Doğan, AA’nın Ankara’daki Genel Müdürlüğü’nde bulunan Editör Masası’na Antalya’dan görüntülü olarak bağlandı.
Arkadaşlarını görünce şaşıran Çavuşoğlu, Ahmet Doğan’a “Doğan’ım inşallah tatilini yarıda bırakıp gelmemişsindir” dedi. Doğan ise kendisine sürpriz yapılacağını öğrenince tatilden geldiğini söyledi.
AA Genel Müdürü Öztürk de Ekizoğlu ile Doğan’a Çavuşoğlu’nun nasıl bir öğrenci olduğunu sordu. Ekizoğlu, Çavuşoğlu’nun çok çalışkan, arkadaşları arasında sevilen, esprili bir öğrenci olduğunu anlattı. Hem okul hem de asker arkadaşı olan Ahmet Doğan ile bir anısını anlatan Çavuşoğlu, “Atatürk’ün bir sözü vardır, ‘Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim’ diye. Ahmet de bana ‘Ya Mevlüt, ben devamlı okuyorum Zeki Çevik adını. Atatürk’ün bu sevdiği Zeki Çevik kim acaba?’ diye sordu. Ben de onun zeki ve çevik bir sporcuyu kastettiğini anlattım” diye konuştu.
Arkadaşlarına ve AA ekibine teşekkür eden Çavuşoğlu, “Gözlerimi Antalya masasından alamıyorum. Güzel ve hoş bir sürpriz oldu” dedi.
Yorumlar kapatıldı.