İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

400 yıllık evler dimdik ayakta

Ermenilerden kalma 400 yıllık pişmiş topraktan yapılan un deposu halen kullanılıyor Van’ın Gürpınar ilçesinde 400 yıl ön ee Ermeniler tarafından yapılan taş evler günümüze kadar dimdik ayakla İlçeye 40 kilometre uzaklıkta bulunan Işıkpmar Mahallesi, taş evlerle dikkat çekiyor. Yaklaşık 400 yıl önce Ermeniler taralından yapılan ve günümüe kadar ayakta duran taş evler halen mahalle sakinleri tarafından kullanılıyor.

Ekibi ile bazı incelemelerde bulunmak üzere Işıkpınar Mahallesi’ne piden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat 1-akttlfesi Sanat tarihi bölümü öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr Mehmet Lop, yaklaşık 400 yıl öııce Ermeniler tarafından yapılan, halen ayakta duran ve halk tarafından kullanılan taş evlerini gezdi. Yrd.
Doç. Dr. Mehmet lop, köyün evleri şöyle bir incelendiğinde hemen iki ev incelediklerinde bir lipoloji ortaya çıktığını ifade ederek, “$u anda bu evler köyüıı Müslüman sakinleri tarafından kullanılıyor. Ama işin ilginç tarafı böyle tip evlerin hepsi incelendiği zaman ortak bir lipoloji ortaya çıkıyor.
Burası mutfak olarak kullanılan ortak bir yaşam alam” dedi Mehmet Top, “Yine Ermenilerden kalına bahsettiğimiz pişmiş topraktan yapılmış un deposu günümüze kadar halen ayakta Bu tamamen pişmiş topraktan yapılmış. Üzerinde Ermenice yazılar ve bir takım işret ve şekiller var.
Oldukça önemli. Gerçekten bu köy, ben kiradan hem geleneksel mimari ile çalışma yapanlara.
özellikle dikkat çekmek istiyorum. Burada çalışılabilecek keşfedilmemiş bir doku var.
Bölgede Ermeniler ile ilgili kiliseleri, manastırları ve mezar taşları biliniyor ama Ermeni evleri bilinmiyor. Ermeniler yaptıkları taş evlerin duvarlarında kullandıkları harç toprağı şuan değme harçlara taş çıkartacak kadar savlam ve günümüze kadar gelmiş” şeklinde konuştu.

http://www.gazetea24.com/yerel-basin-haber/400-yillik-ta-evler-dimdik-ayakta_12550165.html

Yorumlar kapatıldı.