“Ellerim bağlı, gözlerim açık, nefes alamıyorum, gördüğümü sanıyorsunuz, hayır ben canıma sebep toprağın üstünde yaşamımı çok gördüğünüz, anlamsızlığa bakıyorum… Ölüm benim engel olabileceğim bir şey değil, aslında bizi bu hale getirenlerin ölmesini istemiyorum, çünkü bize toprağın üstünde yaşamayı çok görenleri, toprağın altına gömsünler istemiyorum. Bizi katledenleri sevmediğimden değil, toprağın altında da zulüm edeceklerinden korkuyorum…”
Dr. Taner Akçam, Anadolu’nun homojenleştirilmesi ve bunu etnik bir temizlik olarak kabul etmiştir. Yani Türk jönlerin hayalinde bir Anadolu varlığı için bu ve buna benzer kırımlar ve tehcirlerin olduğunu savunur. Aynı zamanda Türkiye’nin bu konu hakkında hurafeler ve ciddiyetsizliğini savunan Dr. Taner Akçam Ermeni Meselesinin tamamen diyaloglar ve ciddi kararlar alınarak çözüme ulaşacağını savunmuştur.
Düşünün dediğiniz için Ermeni düşmanı denilsin, siz de Ermeni Soykırımı için ciddi manada bir kitap yazın. Kim derseniz tabi ki, Cemal Paşanın torunu, Hasan Cemal.. 1915 Ermeni Soykırımı kitabından bazı alıntılar şöyle.. “Gece seni eline geçirmeden mumunu yak!..” Kanaatime göre, Ermeni soykırımı Türk toplumunun kolektif sırrıdır ve soykırım toplumsal hafızamızın “Kara deliği”ne yollanmış durumdadır..
Arat Dink’ten: “Yokluğum Türk varlığına armağan olsun”
Geçmişin günahlarını sahiplendik, böylece yeni günahlar işledik! İttihatçıların günahlarını reddetmek, o günahları sahiplenmektir, o cinayetlere ortak çıkmaktır… Cemal Paşa’yı vuranların torunlarıyla buluşmak Erivan’da.. Erivan 2008 Eylül ayı. Ermeni meslektaşlarımızla uzun bir masanın etrafında sohbet ediyoruz. Çoğunluğu genç gazeteciler, sayıyorum, hepsi 18 kişi. Birden aklıma geliyor, soruyorum: “Aile kökenleriniz nereden?” Sırayla yanıtlıyorlar: Erzurum. Muş. Erzurum. Eleşkirt. İran. Van. Bayburt. Kars. Muş. İran. Erzurum. Kars. Kars. Muş. İskenderun. Kars. Van… Biri mahçup havada: “Bilmiyorum”. Sonuncusu gülüyor: “Ben azınlığım Erivan’dan…”
“Hasan Cemal sanki Anadolu’da bir şehre askeri bir kışlaya gitmiş gibi, ama gidilen yer Erivan. Ne acıdır kendi topraklarına hasret, adı Ermenistan da olsa hep sılaya hasret yaşamak. Hüzün ve hüzün ardında ölümlerle hatırlanacak kadar kabullenilmemiş bir geçmiş. Oysa Hasan Cemal dedesini Ermeni soyundan birinin kurşunu ile yitirmiş. Ne büyük erdemdir geçmişte ki hataları kabul edip, bir masa başında yanlışlar olmasın diye doğruları konuşmak. Oysa Anadolu’da Ermeniler halen düşmanmış gibi gösteriliyor, sözde Anadolu sevdalıları aydınların da. Resimi değiştirdim son yazımda, sebebi sadece orda daha cinsiyetini bile anlayamadığınız bir bebeğin hayatını çırılçıplak, acımasızca yitirmesi. Boyunu bir yana bırakın, belki silahın ağırlığı kadar değildir cüssesi. Neyi ürküttü ki bizi.”
Anadolu toprakları üzerinde bizim ne kadar çok hakkımız varsa Ermenilerin de o kadar çok hakkı var. Muş bir Ermeni ismi, Erzurum çarşısı onların eseri. Yazdığım bu yazı dizisinde, daha fazla kaynak paylaşmak isterdim, yalnız bu konu hakkında tarafsızlığını koruyan pek çok yazar olduğu için bunları ayıklamak ancak bu kadarını seçebilme imkânı sağladı. Çünkü bu olaylar hakkında ki asıl belgeler imha edilmiş ve sonradan sahte belgeler ortaya çıkması ile bu olay içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Elimden geldiğince her kesimden, her kaynaktan alıntılar yaparak olayı aydınlatmaya çalıştım. Yalnız arada kendi analizlerimi paylaştım.. Bu konu hakkında beni düşündüren ve bana bu konuyla ilgili araştırma yapma hissiyatı veren Ermeni arkadaşıma teşekkürlerimi borç bilir, kendi adıma Ermenilerden özür dilerim..
Bu gibi olayların tekrar yaşanmaması adına, Hasan Cemal gibi aydın ve erdemli yazarların çoğalması dileklerimle.
Kaynaklar:Hasan Cemal.(1915:Ermeni Soykırımı).Hrant Dink.(Gündem Yazıları).Şeref Han.(Şerefname).Ayhan Yalçın.(Belgelerin ışığında,Türk-Ermeni meselesinin İç yüzü.).Dr.Taner Akçam.(Ermeni tabusu aralanırken diyalogtan başka çözüm var mı?).Muş bölgesinde dönem içerisinde yaşayan ve olaya tanıklık eden röportajlar..
fatihtunc49@hotmail.com
http://blog.radikal.com.tr/turkiye_gundemi/turkiye-ermeniler-ve-1915-katliamlari–son–70861
Yorumlar kapatıldı.