İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rojava’yı merak edip PKK’ye katılan Ermeni genç

‘Numan Agiri’ kod isimli Barış Yıldırım, 2012’de önce Rojava’ya gidiyor, oradan da PKK’ye katılıyor…Numan Agiri’ kod isimli Barış Yıldırım, bir PKK gerillası. Yıldırım, Ağrılı bir Ermeni; önce Rojava’ya oradan da PKK’ye katılıyor. Barış Yıldırım’ın ANF’de yer alan öyküsü şöyle: Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde 1991 yılında dünyaya gelen ‘Numan Agiri’ kod isimli Barış Yıldırım, henüz 7-8 yaşındayken Ağrı’dan ailesiyle göç etmek zorunda bırakıldı. Topraklarından kopan Yıldırım ailesinin yolculuğu gittikleri İstanbul’da da bitmedi. İki yıl sonra ekonomik nedenlerle bu kez Adapazarı’nın Sapanca ilçesine göç ettiler.Sapanca’ya yerleşmek, kendilerine bir düzen kurmak istiyorlardı ki, bu kez ırkçı saldırılarla karşı karşıya kaldılar.

Barış Yıldırım o süreçleri şöyle anlatıyor:

İZMİR’E KAÇIŞ
“Sapanca’da 4 yıl kalabildik. Karadenizliler ağırlıktaydı. Ama devletin milliyetçi şoven etkisi altında olan kesimlerdi. Günlük tartışmalar kavgaya dönüşüyor silahlı saldırılar yaşanıyordu. Sürekli tehdit yazıları yazılıp kapımızın önüne bırakılıyordu.”
Bu baskılar sonucu İzmir’e kaçmak zorunda kalan Yıldırım ailesi hem Ermeni, hem de Kürt Hareketi’ne gönül vermiş bir aile olarak burada da baskılardan nasibini alır.
ÜNİVERSİTE YILLARINDA BASKI
Barış Yıldırım da üniversiteye başladığı bu dönemde bir çok kez gözaltına alınır:
“İlk gözaltım 2009 yılındaki seçimlerde sandık başındayken oldu. Bir hafta İzmir’de gözaltında kaldım.  Sorgu odasında baskı uygulanıp dayak attılar. İkinci gözaltı sürecim ise 4 ay sonra üniversitedeki faşist saldırılar sonucu oldu. Bu kez ölümle tehdit edildim. Üçüncü gözaltı sürecim ise iki hafta sürdü. İki hafta sorguda kaldım. 10 arkadaşla beraberdik. Bize ajanlık teklifi edildi. Onlara çalışmamızı istediler yoksa ailelerimize kötü şeyler yapacaklarını söylediler. İşkencede kafam kırıldı.”
Üniversite yıllarında çalışmalarında yer aldığı yurtsever gençlik hareketinden tanıdığı bir arkadaşının, 2012 yılı sonbaharında gerilla saflarında yaşamını yitirmesi Barış için de bir dönüm noktası olur.
ÖNCE ‘ROJAVA DEVRİMİ’
Barış Yıldırım önce Rojava devrimini görmek ister. Bir grup arkadaşıyla birlikte Rojava’ya geçer. “Rojava devrimini solumak, bu devrime tanıklık etmek benim için büyük şanstı” diyen Barış, 6 ay sonra Irak Kürdistanı’na oradan da Kandil’e geçerek PKK saflarına katılır.
Dağda ‘Numan Agiri’ adını alan Yıldırım; “Kürdistan dağlarında Türk, Laz, Çerkes, Alman kökenli gerilla arkadaşlarla birlikte tüm halkların görmesi gereken bir tablo ortaya çıkardık” diyor.
“Ben Ermeni kimliğimin farkına PKK saflarında vardım” diyen Yıldırım, “Orada (Rojava’da) yaşlı annelerimiz ellerine silah alıp direniyor” diye anlatıyor gördüklerini.

Yorumlar kapatıldı.