Ermeni gazeteci Diran Kelegyan 13 Ağustos 1915’te öldürüldü. Kelegyan’ı ölümünün 99. yılında anıyoruz. 20 Eylül 1862’de Kayseri’de doğdu. Altı aylıkken ailesiyle birlikte İstanbul’a göçtü. Nersesyan Okulu, Mezburyan Koleji’nde eğitim gören Kelegyan 1880’de Marsilya’daki Yüksek Ticaret Okulu Bilimler Fakültesi’nde yüksek öğrenimine devam etti. Türkiye’ye döndüğünde daha önce yazılarının yayımlandığı Manzume-i Efkar’da çalışmaya başladı. Daha sonra Ermenice yazılı Türkçe Cihan gazetesini çıkarmaya başladı.
Saadet, Ceride-i Sarkiye ve Tarik gazetelerinde çalışan Kelegyan Avrupa’da Daily Mail, Daily Graphic gibi gazetelerle çalıştı. 1898’de “Avrupa’da yasayan Osmanlı tebaalılar için” çıkan bir aftan yararlanarak İstanbul’a dönen Kelegyan Sabah’ta çalışmaya başladı.
Mısır’a giden Kelegyan Journal du Caire’de çalıştı, Bourse Egypiènne’de yazı işleri müdürlüğü yaptı. Aynı zamanda Viyana’daki Correspondents Buro ve Paris’teki Press Associé’nin muhabirligini yapan Kelegyan İngilizce Egyptian Graphic ve Yeni Fikir gazetelerini iki yıl boyunca yayınladı.
Meşrutiyet’in ilanından sonra tekrar İstanbul’a dönen Kelegyan ve Sabah’ın yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 31 Mart Vakası sırasında takma isimle yazılarına devam etti.
1915’te Çankırı’ya sürülen Diran Kelegyan aynı yılın 13 Ağustos’unda beraberinde şair Taniyel Varujan ve şair Rupen Sevag ile birlikte Çankırı yakınlarındaki Tüney’de bir Teskilat-ı Mahsusa çetesi tarafından öldürüldü.
Kelegyan öldürüldüğünde 53 yaşındaydı. (EA)
Yorumlar kapatıldı.