İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

100 bin Hıristiyan sürgünde

Büyük çoğunluğu Keldani ve Süryanilerden oluşan Irak’ın kadim topluluklarından Hıristiyanlar, Amerikan işgalinin ardından bu sefer de cihatçı Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) tehdidiyle evlerini terk ediyor. 2003 yılında nüfusu 1.5 milyon civarında tahmin edilen Iraklı Hıristiyanların sayısının bugün 350 bine kadar düştüğü düşünülüyordu. Dün de 100 bine yakın Hıristiyan, Irak’ın kuzeyindeki evlerini IŞİD tehlikesi karşısında terk etti. Kuzey Irak’ta peşmerge güçlerinin çekilmesiyle ülkenin en büyük Hıristiyan nüfus ağırlıklı yerleşim birimi Karakoş’un yanı sıra Şiilerin de yoğunlukla yaşadığı Tel Keyf, Bertulla ve Karamleş IŞİD’in kontrolü altına girdi.

Eserler yakıldı
Keldani Patriği Louis Sako, AFP’ye “100 bin Hıristiyan sadece üzerilerindeki kıyafetlerle, bazıları da yürüyerek Kürdistan bölgesine gitmek için kaçtı” dedi. “Bu bir insani felaket; kiliseler işgal edildi, haçlar indirildi” diyen Sako kiliselerde muhafaza edilen tarihi 1500 elyazmasının da yakıldığını anlattı. Kerkük’e sığınan Sako, önceki gece Ninova vilayetinin düzlüklerinde hızla ilerleyen IŞİD militanlarını durdurmaya ‘ne Irak hükümetinin ne de Kürdistan hükümetinin gücünün yettiğini’ belirtti.
Tel Keyf’ten Erbil’e kaçan Butros Sargon “‘Allahü Ekber’ sesleriyle şehre girdiler” dedi. 2003’teki Amerikan işgali sonrasındaki kaos ortamında yüz binlercesi yurtdışına kaçan Hıristiyanların önemli bir kısmını temsil eden Sako “ABD ve AB’ye sesleniyoruz. Umarım bir soykırımı engellemek için çok geç değildir” dedi. Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francesco da,  Hıristiyanların korunması için dünyaya çağrı yaptı. Papa, saldırılar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda  kalanlara ve tehdit altındaki halka temel yardım malzemelerinin ulaştırılması gerektiğini belirtti. Irak’ta IŞİD krizinden sonra 1.5 milyon kişinin yerinden edildiği tahmin ediliyor.

http://www.milliyet.com.tr/100-bin-hiristiyan-surgunde/dunya/detay/1922614/default.htm

Yorumlar kapatıldı.