İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karabağ geriliminde Rusya devrede

Azeri ve Ermeni askerlerinin çatıştığı Ermenistan işgalindeki Dağlık Karabağ sınırında yaşanan gerilimi azaltmak için Rusya Devlet Başkanı Putin, iki ülkenin liderleriyle görüşecek. Yaklaşık bir haftadır işgal altındaki Karabağ’ın sınır bölgesinde Azeri ve Ermeni askerler arasında çatışmalar yaşanıyor. Vladimir Putin’in Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile bu hafta sonunda ayrı ayrı görüşmesi bekleniyor.

Rusya’nın Soçi kentinde yapılacak görüşmelerin daha sonra üçlü görüşmeyle devam etmesi planlanıyor. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bölgedeki gerilimi dindirmek için üçlü görüşmenin kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Erivan yönetimi görüşmelerin 9 Ağustos Cumartesi ya da 10 Ağustos Pazar günü olabileceğini bildirdi.
Ermenistan’la Azerbaycan’ın 1991-1994 yılları arasında savaştığı ve en az 30 bin kişinin öldüğü Dağlık Karabağ’da yeni bir savaş ihtimalinden endişe ediliyor.
Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecinde etnik çatışmaların yaşandığı ve Ermenistan tarafından işgal edilen Azerbaycan sınırları içindeki Dağlık Karabağ’daki son gerilim, 31 Temmuz’da sınır hattında bir Azerbaycan askerinin Ermenistan’ın açtığı ateş sonucunda öldürülmesiyle başladı.
Sınır hattında bir haftadır ara ara devam eden çatışmalarda en az 13’ü Azeri olmak üzere toplam 18 asker öldü.
Bölgedeki gerilime 20 yıldır siyasi bir çözüm bulunamazken, Ermenistan’ın desteğiyle kurulan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti uluslararası toplum tarafından tanınmıyor. İki ülke, 1994’te biten savaş sonrası aralarında sadece ateşkes anlaşması imzaladığı için hâlâ resmen savaş halinde.
‘Rusya imajını düzeltebilir’
İki eski Sovyet ülkesini Rusya’nın masaya oturtma çabası, Moskova yönetiminin kendi coğrafyasında son dönemde artırdığı etkinliğinin bir uzantısı olarak yorumlanıyor.
Uzmanlar Rusya’nın kendi müttefiki Ermenistan’la, enerji zengini Azerbaycan’a arabulucu olmasının önemine dikkat çekiyor.
Moskova’da bulunan Avrupa ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi Başkanı Timofei Bordaçev, bu diplomatik hamlenin Kremlin’in eski Sovyet coğrafyasında güvenliğin teminatı olduğu fikrini tazeleyeceğini ve ‘Rusya’nın çevresindeki ülkelerin iç karışıklığa sürüklendiği’ endişesini giderebileceğini belirtiyor.
Rusya geçen 10 aylık süreçte Ukrayna’da ve Kırım’da yaşananlardan dolayı Batı’yla Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük gerilimini yaşıyor. Batılı ülkeler Ukrayna’da yaşanan çatışmalardan dolayı suçladıkları Rusya’ya ağır yaptırımlar uyguluyor. ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılmasını da Moskova’nın politikalarına bağlıyor.
Kaynak: AFP

http://www.aljazeera.com.tr/haber/karabag-geriliminde-rusya-devrede

Yorumlar kapatıldı.