İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karabağ için müzakere çağrısı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Minsk Grubu, Dağlık Karabağ sınırında iki gündür artan çatışmalar üzerine, Azerbaycan ve Ermenistan arasında kalıcı çözüm için müzakerelerin yeniden başlatılması çağrısı yaptı. AGİT’ten yapılan açıklamada, AGİT Dönem Başkanı Didier Burkhalter ve AGİT bünyesinde Dağlık Karabağ sorununun çözümü için kurulan Minsk Grubu’nun eş başkanları Rusya Büyükelçisi Igor Popov, ABD Büyükelçisi James Warlick ve Fransa Büyükelçisi Pierre Andreiu’nun, Ermenistan-Azerbaycan sınırında şiddetin artmasından, yaşanan ölümlerden ve bölgede görev yapan Uluslararası Kızılhaç Komitesi araçlarına yapılan saldırılardan dolayı derin kaygı duydukları bildirildi.

Açıklamada Ermenistan ve Azerbaycan cumhurbaşkanlarından bölgedeki tansiyonun düşmesi için acil önlem almaları ve ateşkes anlaşmalarına saygı duymaları istendi.
Taraflar arasında daha fazla şiddetin, kalıcı barışı sağlama çabalarını zora sokacağı vurgulanan açıklamada, sorunun barışçıl çözümü için müzakelerelerin yeniden başlatılması çağrısında bulunuldu.

Türk dışişlerinden açıklama
Karabağ sınır hattındaki çatışmalar üzerine Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise kayıplarla ilgili olarak Azerbaycan halkına başsağlığı dilendi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Bu olaylar Güney Kafkasya’da barış, istikrar ve işbirliğinin önünde en büyük engeli teşkil eden Yukarı Karabağ sorununa acil çözüm bulunması gereğini bir kez daha ortaya koymuştur. Sorunun çözümsüzlüğünün devamı hiçbir tarafın çıkarına hizmet etmemekte, bölge ülkeleri arasında iyi komşuluk ve işbirliğine imkan verecek bir ortamın oluşturulmasını engellemektedir. Türkiye, bölgeye komşu ve Minsk Grubu üyesi bir ülke olarak, Yukarı Karabağ sorununun çözümü dahil, bölgede tam ve kapsamlı normalleşme yönündeki çabalarını kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir.”
Son 20 yılın en kanlı günleri
Dağlık Karabağ
Son 20 yılın en kanlı günlerinin yaşandığı Dağlık Karabağ sınırında, Azerbaycan ve Ermeni orduları
arasında cuma günü başlayan çatışmalarda 13 Azerbaycan askeri hayatını kaybetti. Ermeni Savunma Bakanlığı ise çatışmalarda 20 askerinin öldüğünü duyurdu.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Dağlık Karabağ’daki Ermeni ordusunun sınır hattının farklı bölgelerinde 73 kez ateşkesi ihlal ettiğini, Ağdam ve Ağdere bölgesinde Azerbaycan mevzilerine yaklaşmaya çalışan Ermeni askerleriyle çatışmaların yaşandığı açıkladı.
Yıllardır çözülemeyen sorun
Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki geriliminin altında Dağlık Karabağ sorunu yatıyor. Bölgede etnik çatışmalar 80’lerin sonunda başladı. Çatışmalar Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’ı işgaliyle sonuçlandı. Karabağ’ın Ermenistan  tarafından işgali üzerine yüz binlerce Azeri topraklarını terk etmek zorunda kaldı.
Kaynak: Al Jazeera ve AA

http://www.aljazeera.com.tr/haber/karabag-icin-muzakere-cagrisi

Yorumlar kapatıldı.