İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tehcirde bir Ermeni kızı “ARSİNE” Nobele Aday

2012 Yılında ve iki yılda tamamlandığı söylenen ve yayınlanması sürekli geciktirilen Arsine “Tehcirde bir ermeni kızı” adlı romanın 2014 yılında Mart ayında okuyucusu ile buluşmasından kısa bir sürede kitap listelerini alt üst etmesi okuyucu oranı çok düşük olan ülkemizde %2’lik meraklı okuyucu kitlesi oluşturduğu ifade ediliyor. 1915 Yılında Samsun’un Kavak ilçesinde geçen olayda Rafuel Teyel ailesinin Tehcir kanunun çıkması ile zorunlu göçlerini ve geride kalan torunu Arsine’nin zorlu bir yaşam öyküsü anlatılıyor.

Eserde kurgudan öte iki ayrı milletin bir zamanlar nasılda mutlu yaşadığı ve devamında gelen zorluklar ile Ermeni halkın köyden apar topar göç ettirilmesi, tren vagonunda geçen anlatımlarda ki acı gerçekler birleştiğinde tüyler ürpertici gerçekleri okuyucusuna sunuyor.
2015 Yılında Ermeni sorununun 100.yılına denk gelmesi nedeni ile Arsine iki ayrı milletin tek çatı altında olduğunu anlatan ifadelere her ne kadar da yer verse de uluslararası anlamda şu an için kabul görmüş bir eser.
Deva yayıncılıktan çıkan eser ilk zamanlarda kitap dağıtım firmalarından kapak tasarımdan dolayı rağbet görmese de okuyucu kitlesinin merakı ve ulusal medyalarda ki yansımasından sonra Arsine’ye bir talep patlaması yaşattı.
Nobel Edebiyat Ödülüne aday gösterilen eserin Ermeni Tehcirinin farklı bir pencereden bakış açısı olduğu söylenebilir.
http://www.agos.com.tr/haber.php?seo=tarihe-taniklik-etmenin-ask-hali&haberid=6645
http://1000kitap.com/Kitap/Arsine
http://blog.radikal.com.tr/dunya/tehcirde-bir-ermeni-kizi-arsine-nobele-aday-67839

Yorumlar kapatıldı.