İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İki Türk yönetmen Venedik’te ana yarışmada

Sinema dünyasının en prestijli etkinliklerinden 71. Venedik Film Festivali’nin programı açıklandı. Fatih Akın’ın Mardin’de 1915 Olayları sırasında ailesini kaybeden Ermeni bir demircinin hikayesini anlattığı ‘Aşk, Ölüm ve Şeytan’ ile Kaan Müjdeci’nin ilk filmi ‘Sivas’ ana yarışmada Altın Aslan için yarışacak. Türkiye sinemasının başyapıtlarından Lütfi Akad’ın ‘Gelin’i de restore edilmiş kopyasıyla Venedik’te.

VENEDİK – Bu yıl 71’incisi düzenlenen dünyanın en köklü film festivali konumundaki Venedik Film Festivali’nin programı açıklandı. 27 Ağustos-6 Eylül tarihleri arasında Lido Adası’nda gerçekleştirilecek yılki festivalde 3 Türk yönetmene de yer verildi. Büyük ödül Altın Aslan için yarışacak filmler arasında Fatih Akın’ın 1915-Ermeni soykırımıyla ilgili bir hikaye anlattığı belirtilen yeni filmi ‘Aşk, Ölüm ve Şeytan’ (Thu Cut) ile Kaan Müjdeci’nin ilk uzun metrajlı filmi ‘Sivas’ yer aldı. Türkiye sinemasının başyapıtlarından Lütfi Akad’ın ‘Gelin’i ise restore edilmiş kopyasıyla Venedik’te gösterilecek.
AKIN, FİLMİNİ CANNES’TAN ÇEKMİŞTİ
Fatih Akın’ın kişisel nedenlerden dolayı 67. Cannes Film Festivali’nden çektiği ‘Aşk, Ölüm ve Şeytan’ın başrollerini Avrupa sinemasının yükselen yıldızı Cezayir kökenli Fransız oyuncu Tahar Rahim, Akın Gazi, Simon Abkarian ve George Georgiou paylaşıyor. Film, Mardin’de 1915 Olayları sırasında ailesini kaybeden Ermeni bir demircinin hikayesini anlatıyor. Filmin senaryosunu Martin Scorsese’nin ‘Arka Sokaklar’ ve ‘Kızgın Boğa’ gibi efsanevi filmlerinin senaryosuna imza atan İran doğumlu Ermeni yazar Mardik Martin ile birlikte yazan Akın, önceden yaptığı açıklamalarda filmde Tahar Rahim’in canlandırdığı ana karakterinin konuşmadığını söyleyip “Hiç konuşmadığı için biraz Charlie Chaplin gibi ama aynı zamanda Sergio Leone’nin tipik western karakterlerini andırıyor” demişti. Venedik’te dünya prömiyerini yapacak film, 16 Ekim’de Almanya’da gösterime girecek. Hassas konusundan dolayı filmin Türkiye’de gösterime girip girmeyeceği de merak konusu…
‘SİVAS’ SÜRPRİZİ
Venedik Film Festivali’nin asıl sürprizi ise ‘Sivas’ adlı ilk uzun metrajlı filmiyle ana yarışmaya seçilen Kaan Müjdeci oldu. İlk filmiyle Venedik’in ana yarışmasına seçilen ilk Türk yönetmen olan Müjdeci, 11 yaşında bir çocuk olan Aslan ile yaralı halde bulduğu Sivas isimli bir dövüş köpeğinin bozkırda geçen hikayesinin anlatıldığı filmiyle hem büyük ödül Altın Aslan hem de genç yönetmenlerin ilk uzun metrajlı filmleri için dağıtılan ‘Geleceğin Aslanı’ ödülü için yarışacak. Dünya prömiyeri Venedik’te yapacak filmin başrollerinde Doğan İzci ve Çakır isimli bir Sivas kangalı yer alıyor. Filmin ana oyuncularının neredeyse tamamının Yozgat Yerköy’de yaşayan halktan oluştuğu ‘Sivas’ta Muttalip Müjdeci, Hasan Özdemir, Ezgi Ergin, Furkan Uyar ve Hasan Yazılıtaş filmin önemli rollerini üstlendiler. Onlara profesyonel oyuncular Ozan Çelik, Banu Fotocan ve Okan Avcı eşlik etti.
Senaryosu da Kaan Müjdeci’ye ait olan filmin görüntü yönetmenliğini Armin Dieroff ve Martin Hogsnes Solvang üstlendi. Ahmet Öğüt’ün sanatsal işlerine yer verildiği Sivas’ta filmin müzik ve ses direktörlüğünü Cevdet Erek yaparken, görsel ve grafik tasarımını Burcu Tokatlı gerçekleştirdi. İstanbul Film Festivali Köprüde Buluşmalar Atölyesi kapsamında 1000 Volt Post Prodüksiyonu Ödülü alan ‘Sivas’, Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nden de yapım desteği kazanmıştı.
‘GELİN’ DE VENEDİK’TE
100’üncü yılını kutlayan Türk Sineması’nın unutulmaz yönetmenlerinden Ömer Lütfi Akad’ın restore edilen 1973 yapımı ‘Gelin’ adlı eseri de ‘Venedik Klasikleri’ bölümünde gösterilecek. 2011 yılında hayata veda eden usta yönetmenin filminde Hülya Koçyiğit, Kerem Yılmazer, Kahraman Kıral, Ali Şen, Kamran Usluer ve Aliye Rona rol alıyor.
TÜRKİYE ÇIKARMASI
Venedik Bienali’nde ilk kez kalıcı bir mekana sahip olan ve Venedik Mimarlık Bienali’ne bu yıl ilk kez ülke pavyonuyla katılan Türkiye, 71. Venedik Film Festivali’ne de çıkarma yapacak. Türk sinemasının 100. yılı dolayısıyla kalabalık bir Türkiye delegasyonunun da Venedik’e geleceği belirtildi.
ALİN TAŞÇIYAN DA JÜRİDE
Açılışı Alejandro Gonzalez Inarritu’nun son filmi ‘Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance’ ile yapılacak 71’inci Venedik Film Festivali’nin ana yarışma jüri başkanlığını Fransa’nın ünlü bestecisi Alexandre Desplat üstleniyor. Festivalin ‘Ufuklar’ kategorisinin jürisinde ise Türkiye Sinema Yazarları Derneği ve Uluslararası Sinema Yazarları Federasyonu FIPRESCI başkanlığı görevlerini yürüten sinema yazarı Alin Taşçiyan da bulunuyor.
ANA YARIŞMA FİLMLERİ
* Fatih Akin; The Cut
*Roy Andersson; A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence
* Ramin Bahrani; 99 Homes
* Rakhshan Bani Etemad; Ghessha (Tales)
* Xavier Beauvois: La rancon de la gloire
* Saverio Costanzo; Hungry Hearts
* Alix Delaporte; Le dernier coup de marteau
* Abel Ferrera; Pasolini
* David Gordon Green; Manglehorn
* Alejandro Gonzalez Inarritu; Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance
* Benoit Jacquot; 3 Coeurs (Three Hearts)
*Andrei Konchalovsky; The Postman’s White Nights
* Mario Martone; Il Giovane Favoloso
* Kaan Müjdeci; Sivas
*Francesco Munzi; Anime Nere
* Andrew Niccol; Good Kill
*David Oelhoffen; Loin des hommes
*Joshua Oppenheimer; The Look of Silence
*Shinya Tsukamoto Nobi; Fires on the Plain
* Wang Xiaoshuai; Red Amnesia.
http://www.radikal.com.tr/hayat/iki_turk_yonetmen_venedikte_altin_aslan_icin_yarisacak-1203674

Yorumlar kapatıldı.