İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bakan Çelik: Levi’ye Yapılan Nefret Söylemi

Bakan Çelik Twitter hesabından şunları paylaştı:“Gazze’deki mazlumları katledenlere duyulan tepki her bakımdan haktır. İnsanlık gereğidir. Vicdan ve namus gereğidir. Zalime karşıdır. “Bu haklı tepkiyi, genelde Musevilere, özelde ise Musevi vatandaşlarımıza ve sinagoglara tepki haline getirmeye çalışanların yaptıkları ise asla hak değildir. Hiçbir şekilde kabul edilemez. Her bakımdan reddedilmelidir.. İnsanlık adına yanlıştır… “Bu bağlamda Türkçe’nin güzel yazarlarından Mario Levi’ye dönük provakatif tepkiler büyük yanlıştır. Bu nefret suçudur. “Musevi vatandaşlarımız, kültürleri ve sinagogları bu memleketin ayrılmaz bir parçasıdır. Hep öyle kalacaktır…

***
Kültür Bakanı Çelik, sosyal medyada nefret söylemine maruz kalan yazar Levi’ye destek olarak “Bu bağlamda Türkçe’nin güzel yazarlarından Mario Levi’ye dönük provakatif tepkiler büyük yanlıştır. Bu nefret suçudur” dedi.
Türkiyeli yazar Mario Levi’nin sosyal medyada “boykot edilecek İsrail ürünleri” listesinde yer almasına Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tepki gösterdi.
Bakan Çelik Twitter hesabından şunları paylaştı:
“Gazze’deki mazlumları katledenlere duyulan tepki her bakımdan haktır. İnsanlık gereğidir. Vicdan ve namus gereğidir. Zalime karşıdır.
“Bu haklı tepkiyi, genelde Musevilere, özelde ise Musevi vatandaşlarımıza ve sinagoglara tepki haline getirmeye çalışanların yaptıkları ise asla hak değildir. Hiçbir şekilde kabul edilemez. Her bakımdan reddedilmelidir.. İnsanlık adına yanlıştır…
“Bu bağlamda Türkçe’nin güzel yazarlarından Mario Levi’ye dönük provakatif tepkiler büyük yanlıştır. Bu nefret suçudur.
“Musevi vatandaşlarımız, kültürleri ve sinagogları bu memleketin ayrılmaz bir parçasıdır. Hep öyle kalacaktır…
“Onlar bu topraklarda “misafir” değildir. Hep beraber kendi memleketimizdeyiz, hepimiz ev sahibiyiz…”
Levi kendi hesabından isminin sosyal medyada paylaşılan “boykot edilecek İsrail ürünleri” arasında yer aldığını belirterek şu tweet’i atmıştı.
Bunun ardından pek çok Twitter kullanıcısı Levi’ye destek vermiş, #MarioLeviTürkiyedir hashtagi başlatmıştı. (EA)
Mario Levi kimdir?
1957 yılında İstanbul’da doğdu. 1975 yılında Saint Michel Fransız Lisesi’nden, 1980 yılında İstanbul Üniversitesi Fransız ve Roman Filolojisi’nden mezun oldu. İlk öyküsünü 1975 yılında yazdı. 1984 yılından sonra, Hokka dergisi, Şalom, Cumhuriyet Gazetesi, Cumhuriyet Dergi, Stüdyo İmge, Gösteri, Milliyet Sanat ve Argos gibi birçok yayın organında yazılar yazdı.
İlk kitabı Jacques Brel: Bir Yalnız Adam 1986 yılında yayımlandı. Bu kitap üniversiteyi bitirme tezinin romanlaştırılmış şeklidir. 1990 yılında yayınlanan ilk öykü kitabı Bir Şehre Gidememek otobiyografik özellikler taşır ve yazarın hem aşkları, hem de çocukluk ve ilk gençlik yıllarıyla hesaplaşması gibidir.
Kitap o yılın Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazandı. 1991 yılında ikinci kitabı Madam Floridis Dönmeyebilir İstanbul’un azınlık çevrelerine ve topluma uyum sağlamakta zorlanan insanlarına yer verir. 1992 yılında daha çok bir “anlatı” olarak görmeyi yeğlediği ilk romanı En Güzel Aşk Hikayemiz’i yazdı. 1993’te başladığı İstanbul Bir Masaldı adlı kitabını altı yılda bitirerek 1999 yılında yayınladı.Bu kitap da yirmili yıllar ile seksenli yıllar arasında İstanbul’da yaşamış bir Yahudi ailesinin hikâyesidir. Şehrin öteki azınlıklarından kahramanlar bu hikâyede de görünür. Bu eseriyle 2000’de Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazandı. Lunapark Kapandı 2005 yılında yayımlandı.
Mario Levi, yazarlığın yanı sıra Fransızca öğretmenliği, ithalatçılık, gazetecilik, radyo programcılığı, reklam yazarlığı gibi işler de yaptı. Ayrıca yazı atölyelerinde, bu yola gönül vermiş insanlara Yazı Yaratımı dersleri de vermekte. Son kitabı, Size Pandispanya Yaptım 2013 yılında yayımlandı.
http://www.bianet.org/bianet/medya/157424-bakan-celik-levi-ye-yapilan-nefret-soylemi?bia_source=rss

Yorumlar kapatıldı.