İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

2014 İstanbul Körleme Satranç Turnuvası 19 Temmuz Cumartesi günü başladı

Merakla beklenen ve bugüne kadar Türkiye’de yapılan en güçlü turnuvalardan biri olan bu şampiyona maceralarla başladı. Sabah saatlerinde ansızın yağmaya başlayan sağanak yağmur pek çok sporcunun yolda kalmasına ve gecikmesine, bir sporcunun da turnuvaya katılamamasına neden oldu. IM Umut Atakişi, hava muhalefeti nedeniyle turnuvaya katılamadı. Onun yerine İzak Romi turnuvaya dahil oldu.

Açılış töreni;Turnuva Direktörü Sarven Çakmak’ın sporculara, turnuvanın ödül sponsoru Şişli Spor Kulübü’ne ve turnuva salonunu etkinlik için sunan 118T Şişli Lions Kulübü’ne teşekkürleri ile başladı.

Uluslararası Lions 118T Yönetim Çevresi Federasyonu Sosyal Hizmetler Komitesi Başkanı Vangel Roçikopulo,turnuvaya destek verdikleri için mutlu olduklarını ve bundan sonraki dönemlerde de başka projeler için beraber çalışmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Şişli Spor Kulübü adına konuşan Şişli Spor Kulübü Yönetim Kurulu üyesi Sevan Kılıçyan da bu kadar usta oyuncunun bir araya gelmesinde katkıları oldukları için Şişli Spor Kulübü olarak mutlu olduklarını dile getirdi. Kendisi de spor alanında yönetici olan Kılıçyan, Türkiye’de sporun daha centilmence bir alana çekilmesinin öneminden ve satrancın bu konuda önemli bir rolü olduğundan söz etti. Medyanın da daha sonraki dönemlerde satranca daha fazla yer vermelerini umduğunu belirtti.

İl Temsilcisi Rıza Öney’in bu tür turnuvaların düzenlenmesinde sponsorların önemli bir etken olduğunun altını çizdiği konuşmasının ardından Turnuva Başhakemi Özgür Acar turnuvanın teknik bilgilerini aktardı.
Yoğun yağış nedeniyle elektriklerin de kesilmesine rağmen tüm oyunlar canlı olarak İstanbul İl Temsilciliği sitesinden yayınlandı.
   Turnuvaya davetli 12 sporcu eşlendirmeden sonra salondaki yerlerini aldılar. Her masada yan yana oturan 2 sporcu ve karşılarında bilgisayarları ve minyatür satranç takımlı hakemler yer aldılar. Satranç takımları oyuncuların göremeyecekleri şekilde kamufle edildi. Her sporcu yaptığı hamleyi sözle söyleyip, hakemlerin önceden hazırladığı kağıtlara yazarak ve her hamleyi hakeme teslim ederek saatlerine bastılar. İlk tur maçlarında 
1.masada Sayat Tuğlacı ve GM Mustafa Yılmaz karşı karşıya geldiler. Şişli Spor Kulübü antrenör ve sporcusu olan Sayat Tuğlacı favori açılışı London’da açılışta istediğini elde etti. Sayat Tuğlacı 1993 yılı Türkiye Gençler Şampiyonu ve İstanbul’da ilk kez düzenlenen Körleme Turnuvası’nın üçüncüsü.
2. masada GM Kıvanç Haznedaroğlu, İstanbul Şampiyonu Bülent Özveren karşısında çok tecrübeli olduğu Sicilya’nın Vxd4’lü varyantını oynadı.
3. masadaki İzak Romi – FM Tamer Karatekin maçı ilk turun en heyecanlı oyunu oldu. Ters kanada rokların atıldığı oyundaFM Karatekin vezir kanadından başlattığı atakla a dikeyini açmayı başardı.
4. masadaki FM Alper Olcayöz – Kerim Altınok partisinde vezir gambiti değişim devam yolunda minörite atak pozisyonu oluştu.
5. masadaki Varujan Çınar – FM Feridun Öney oyunu bu turun en çabuk biten oyunu oldu. Şişli Spor Kulübü sporcusu olan ve görme engelliler arasındaki Türkiye’deki en kuvvetli satranççılardan biri olan Varujan Çınar, bu turda kendinden yüksek ratingli oyuncuya karşı kazanan tek sporcu oldu. Türkiye Şampiyonları’ndan FM Öney, İTÜ Konservatuarı’nda öğretim görevlisi olarak çalıştığı için uzun zamandır satranç turnuvalarında oynamıyordu. 1984 yılında 20 kişiye karşı bakarak simultane oynarken, aynı anda 7 kişiye de körleme simultane oynadığını söyleyen FM Öney, üst sıralarda yer alma sinyalini turnuva öncesinde vermişti.
6. masada FM Serkan Yeke’nin vezir kanadı atağı başlattığı oyunda Selim Altınok vezir tehdidini farketmeyerek vezirini ve oyunu kaybetti. Serkan Yeke ilk defa yapılan İstanbul Körleme Birinciliği’nde Şampiyon olmayı başarmıştı.
2014 İstanbul Körleme Satranç Turnuvası 20 Temmuz 2014 Pazar günü yapılan turlar ve kapanış töreni ile sona erdi. Şişli Spor Kulübü, 118T Şişli Lions Kulübü ve İl Temsilciliği organizasyonunda yapılan turnuvada dereceye giren sporcular ödüllerini törenle aldılar. 12 Usta ve görme engelli sporcuyu bir araya getiren turnuva zevkli ve heyecanlı maçların izlenmesini sağladı. 5 turun sonunda 4,5 puan kazanan GM Mustafa Yılmaz tek başına birinciliği elde etti.
Yapılan kapanış törenine Şişli Spor Kulübü Başkanı Sn. Alen Tekbıçak, Uluslararası Lions 118T Yönetim Çevresi Federasyonu Sosyal Hizmetler Komitesi Bşk. Vangel Roçikopulo, 118T Şişli Lions Kulübü Genel Yönetmeni Osman Akalın, 118T Şişli Lions Kulübü Konsey Başkanı Erim Erinç Dinç, İl Temilcisi Rıza Öney, Turnuva Direktörü Sarven Çakmak, Turnuva koordinatörü Diana Altun,basın mensupları, sporcular, hakemler ve konukların katılımıyla yapıldı.
Kapanış töreninde ortak temenni olarak, Körleme Satranç Turnuvasının geleneksel olarak her yıl usta oyuncuların katılımıyla yapılmasının önemi vurgulandı.
1. GM Mustafa Yılmaz (4,5 p.)   2. GM Kıvanç Haznedaroğlu (3,5 p.)  3. FM Serkan Yeke (3,5 p.)   4. FM Tamer Karatekin (3,5 p.)

5. FM Alper Olcayöz  (3 p.)    6. Ali Bülent Özveren (3 p.)

  
Görme Engelliler de; 1. Varujan Çınar (2 p.)  2. Selim Altınok (2 p.)   3. Kerim Altınok (1 p.)

Kapanış töreninde İl Temilcisi Rıza Öney, turnuvaya desteklerinden dolayı Şişli Spor Kulübü ve 118T Şişli Lions Kulübü Yönetimlerine klasik satranç saati hediye etti. Ayrıca, turnuvanın gerçekleşmesinde önemli payı olan ve Turnuva Direktörülüğünü yapan Sarven Çakmak`a plaket takdim etti.

Turnuvaya katılan tüm sporculara anı madalyası verildi.

Kapanış töreni yapılan kokteyl ve Selim-Kerim Altınok kardeşlerin müzik dinletisiyle sona erdi.

Diana Altun dianaaltun@hotmail.com 

Yorumlar kapatıldı.