İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan- Avrasya ekonomik Birliği

The Voice of Russia
Uzmanlar geçen Mayıs ayının sonlarında Rusya, Belarus ve Kazakistan arasında imzalanan Avrasya Ekonomik Birliğine ilişkin Antlaşmadan söz ederken eskiden Sovyetler Birliğine dahil olan ülkelerin birbirlerine döndükleri kanısını belirtiyorlar. Yakın gelecekte Ermenistan’ın da Avrasya Ekonomik Birliğine katılması bekleniyor.Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonraki yıllar Ermenistan’a neyi verdi? Özel muhabirimiz Elina Kazaryan’ın hazırladığı röportajı dinleyiniz.

Bağımsızlık yolunda Ermenistan’da çok kalabalık mitingler ve medeni itaatsızlık etkinlikleri yaşanmıştı. Tüm bunlar,Yukarı Karabağ’ın Ermenistan’a katılması uğrundaki hareketin etkisi altında 1988 yılının Şubat ayında başlamıştı. Sovyetler Birliğinin korunmasına ilişkin referanduma katılmaktan vaz geçen Ermenistan, Sovyetler Birliğinin Referandum Yasasuna uygun olarak Sovyetler Birliğinin bünyesinden ayrılan bir tek ülke olmuştur.Ermenistan bağımsızlığa ulaştıktan sonra bir sıra problem ile karşı karşıya gelmişti.
Yukarı Karabağ ihtilafı Ermenistan’ın gelişmesinde bir çok bakımdan belirleyici rol oynadı. Savaş ablukaya ve enerji krizine yol açtı. Ermenistan ekonomisini geliştirmek yeteneğini yitirdi. Savaşın 1994’te bitmesinden sonra Ermesintan tipik bir üçüncü dtnya ülkesine dönüştü. Ermenistan bağımsızlığa kavuştuktan sonraki yıllarda nüfusunun dörtte birini,bazı değerlendirmelere göre de üçte birini yitirdi. İnsanlar istihdam edilmek umudu ile yurdunu terkederek başlıca olarak Rusya’ya gidiyorlardı. Ermenistan Ulusal Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü müdürü Ruben Safrastyan o zaman iktidar başında bulunarak yeni Ermeni devletinin temelini atmış kişiler tarafından bazı hatalar yapılmış olduğu fikrini belirterek şunları söyledi:
Sosyalist üretim tarzından kapitalist üretim tarzına geçiş yapıldığı zaman “vahşi kapitalizm” alıp yürümüştü. Ve Sovyet egemenliği döneminde elde edilen ulusal zenginlikler “özelleştirme” yaftası altında önemli derecede ortadan kaldırılmıştı Bu da Ermenistan’ın sanayi potansyelini yitirmesine neden olmuştur. Tabii,bu bir hata idi.
Fakat tüm zorluklara rağmen ülke ayağa kalkabildi. Bugün Ermenistan’da tarım, besin işletmeleri, turizm, teknolojiler ve yazılım ürünleri ihracatı en aktif şekilde gelişen dallardır. Ermenistan’da Rusya sermayesinin katılımı ile çalışan 1300-ü aşkın işletme var. Ermenistan devlet başkaı tarafından geçen yılın Eylül ayında yapılan açıklama, ülkenin seçtiği dış politika stratejisinin ve gelişme yolunun mantıksal devamı oldu. Ermenistan devlet başkanı Ermenistan’ın Gümrük Birliğine üye olmak ve gelecekte Avrasya Ekonomik Birliğinin kurulmasına katılmak niyetinde olduğunu duyurmuştu. Bazı uzmanların kanısınca Ermenistan daha 20. yüzyılın sonlarında Avrasya entegrasyon yoluna girmiti. 1997-de Ermenistan ile Rusya Federasyonu arasında stratejik işbirliği Antlaşması imzalanmıştı. Politika uzmanı Aleksandr İksanderyan Ermenistan tarafından Avrupa Birliği ile Avrasya Birliği arasında yapığı seçeneğin mantığa uygun geldiği fikrini belirterek şunu söyledi:
Ermenistan’ın 3 Eylül 2013-te girdiği yol, Ermeni devletinin temelinin en önemli bileşenlerinden birini sağladı. O da, güvenlik. Ermenistan’ın komşuları ile bağlı problemleri var. Sınırlarında devam eden ihtilaflar var. Bunun için Ermenistan güvenliği tercih ediyor.
Ermenistan şu hususu da unutmıyor:kurulmakta olan Birliğin en ömenli bileşeni, her tarafa yararlı ekonomik işbirliğidir. Ermenistan tüm potansyelini kullanarak Avrasya Birliğinde önemli bir rol oynamak niyetindedir. Bu ülkede insanlar Sovyet geçmişinden utanmıyorlar Tersine Ermenistan vatandaşları iyi anlıyorlar ki geçmişi bilme, istikrarlı geleceğin garantisidir.

http://turkish.ruvr.ru/2014_07_07/Ermenistan-Avrasya-ekonomik-birligi/

Yorumlar kapatıldı.