İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kesebli Ermenilere Türkmen yardımı

Tolga Şardan
Suriye’de muhalifler ele geçirdiğinde Keseb’de mahsur kalan Ermenilerin Türkmenlerin operasyonu ile kurtarıldığı ortaya çıktı.Suriye’de iç çatışmalar tüm hızıyla devam ederken, Yayladağ’ın karşısındaki Keseb bölgesinde yaşayan ve bir süre önce Türkiye’ye getirilen 18 Ermeni ailenin, Türkmenlerin içinde yer aldığı bir grubun yardımı sayesinde ölümden kurtulduğu ortaya çıktı.

Milliyet’in aldığı bilgiye göre, Şam yönetiminin kenti ve sınır kapısını kontrol ettiği Keseb’de, Türkiye çatışmaların ortasında kalan Bayırbucak Türkmenlerine gıda yardımı yapılıyor. Bu süreçte, Keseb’de zengin mal varlıkları nedeniyle Esad yönetiminin hedefi haline gelen Ermeni aileler, önce muhaliflerin bölgeyi ele geçirmesine sıcak bakmadı. Ancak, daha sonra Ermeni aileler, Şam yönetiminin tehditleri sonucunda muhaliflerin bölgeye gelmesini kabul etti. İki ay önce muhalifler Keseb bölgesine, Esad kuvvetlerini etkisiz hale getirmek ve Ermeni aileleri kurtarmak amacıyla harekât başlattı.
Yeniden Şam’a geçti
Bölgeyi, muhalif gruplar arasında yer alan Ensar’uş Şam, İslami Cephe, 10. Tümen ve El Nusra Cephesi’nin oluşturduğu silahlı güçler kontrol altına aldı. Türkmenler çatışmaların yaşandığı sırada 18 Ermeni aileyi Keseb’den çıkarmayı başardı. Ermeni aileler öncelikle Samandağ’a bağlı Vakıf köyüne, daha sonra farklı bölgelere götürüldü. Keseb’in geçen hafta Şam yönetiminin kontrolüne geçtiği öğrenildi.
Geride kalanlar çalındı
Ermeni ailelerin kurtarıldığı operasyon sonrasında bölgedeki Türkmenler dışında kalan muhaliflerin bir bölümü Ermenilerden kalan malları alarak bölgeden geri çekildi.  Muhaliflerin bir bölümünün bölgeden geri çekilmesi, Türkmenleri Esad güçleriyle baş başa bıraktı. Halen Şam yönetimine bağlı kuvvetlerin, Türkmen Dağı bölgesine doğru ilerlediği ifade edilirken, Türkmen Dağı’nın rejimin eline geçmesi halinde Türkmen Tugayı’nın zor durumda kalacağı ve bölgenin kaybedilebileceği kaydedildi.
Yaşlılar kurtarıldı
21 Mart’ta muhalifler tarafından tamamen boşaltılan Keseb kasabasında kalan iki yaşlı Ermeni kadın Satenik (84) ve Sırpuhi (82) Titizyan da mart ayının sonunda Yayladağı sınır kapısına bırakılmıştı. Yayladağ Kaymakamlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın devreye girmesiyle Titizyan kardeşler, Hatay’da Vakıflıköy’e getirilmişti. Hatay’a gelen Kesebli Ermenilere, bölgedeki Ermeni vakıfları yardım elini uzatmıştı.

http://www.milliyet.com.tr/kesebli-ermenilere-turkmen-yardimi-gundem-1902205/?ref=OtherNews

Yorumlar kapatıldı.