İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

1915 Soykırımı Türkler ve Kürtler Mevzuunda Derkenar-3

Sait Cetinoglu / cetinoglus@gmail.com
Tazminatlara gelince, bugünün Türk halkının Soykırımla ilgisi olmadığı, dolayısıyla Soykırımdan epey süre sonra güç bela edinilmiş parayla satın almış olabilecekleri toprağı terk etmelerini ve diğer zararlar için de dolaylı veya doğrudan tazminat ödemelerini istemenin hiç de adil olmadığı gerekçesiyle itiraz edilmektedir. Burada değerlendirilmesi gereken üç  husus vardır: Birincisi, bugünün Türkiye’si ve çoğu Müslüman (Türk ve Kürt…) Soykırım süresince el konulan toprak, ticari işletmeler ve başka mülklerden kâr etmeyi sürdürmek de dahil olmak üzere, Soykırımdan büyük maddî kazançlar elde etmektedir. Bunlar Soykırımdan başka bir nedenle sahip olamayacakları, dolayısıyla bugün bile hak sahibi olduklarının söylenemeyeceği şeylerdir.

 İkincisi, bu birinci şık kabul edilmese bile veya örneğin bir kişinin Soykırımdan kanıtlanması mümkün kazançlar elde etmemiş olduğu hallerde bile, durumun adaletsizliğini analiz etmek önemli ve gereklidir. Eğer birisi kalkıp da tazminlerin ödenmesinin günümüz Türkleri açısından adil olmayacağını ileri sürüyorsa, bu adaletsizliğin nedeni Ermeniler değil, bugün mevcut durumu yaratan Soykırım failleridir. Günümüz Türklerini,  Kürtlerini… ve diğerlerini bu duruma düşürenler kendi atalarıdır. Daha önemlisi, soykırımın asıl büyük yükünü Ermeniler çekmişlerdir ve çekmeye devam etmektedirler. Geçmiş, bu yükleri bugün konuyla hiç ilgileri olmamış Ermenilere adaletsiz bir biçimde yüklemektedir. Türkiye,   en mükemmel tazmin paketi sunsa bile, bugünün Türkleri, bugünün Ermenilerine yüklenen yükün sadece bir parçasını üstlenmiş olacaklardır.
 Üçüncüsü, geç dünyaya gelmenin kolektif sorumluluktan kurtaracağını ifade edenlere “uygar” dünyada NAZi dendiği unutmamalıdır.

Sait Cetinoglu / cetinoglus@gmail.com

Yorumlar kapatıldı.