İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kemalizm eleştirisine ‘Biz yenilendik’ yanıtı

Arif Balkan
Akademisyen, sanatçı, Alevi ve dini azınlıkların temsilcilerine cumhurbaşkanı adaylarını soran Kılıçdaroğlu, partinin çok Kemalist çizgide olduğu yorumuna ‘3.5 yıldır yeni bir CHP var’ yanıtını verdi…  (CHP İttihat ve Terakki zihniyetini terk ederse -ki çok zor- belki o zaman yeni ve sosyal demokrat bir parti olur. HYETERT)

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, farklı kesimlerin ortak aday önerilerini almak üzere toplantılar yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün İstanbul’da bir grup yazar, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisiyle bir araya geldi. 
Kılıçdaroğlu dün “Büyük Uzlaşı” toplantısında, sanatçı, yazar, akademisyen, sivil toplum kuruluşu ve azınlık temsilcileri ile Alevi-Bektaşi temsilcilerinin de arasında olduğu 66 kişiyle Swissotel’de bir araya geldi. Basına kapalı toplantı öncesi temsilcilerle tek tek tokalaşan Kılıçdaroğlu, görüşmeler süresince not aldı. Toplantıda Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin kendi dışına açılarak hem partinin dışarıdan nasıl göründüğünü hem de Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi fikir alışverişinde bulunduğu öğrenildi.
Eleştirileri yanıtladı
Katılımcıların bazıları seçim öncesi süreçte CHP’nin milliyetçi tabana yönelik politikalar geliştirdiği eleştirisi getirdi. Bu  eleştirilere katılmayan Kılıçdaroğlu, Kürt sorunu ve farklı inanç gruplarına ilişkin bireysel hak ve özgürlükleri temel alan bir yaklaşımı benimseyen bir cumhurbaşkanı adayı seçeceklerini söylediği vurgulandı.
Edinilen bilgiye göre toplantıda, Halkevleri, 68’liler Birliği Vakfı ve bazı Alevi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, yürütülen mevcut Cumhurbaşkanlığı kampanyasının sadece anti-AKP görüntüsü verdiği eleştirisinde bulundu. Eleştirilere, CHP’nin tam anlamıyla bir sosyal demokrat partiye dönüşemediği görüşleri de eklendi. Bu eleştiriler sonrası Kılıçdaroğlu da, “3,5 yıldır biz aslında başka bir CHP’yiz ve başka bir CHP olmaya çalışıyoruz. Oysa salondaki arkadaşlar bizi hala eski CHP üzerinden eleştiriyorlar” dedi.  Toplantıda cumhurbaşkanlığı adayı olarak Hikmet Çetin, Yılmaz Büyükerşen, ilhan kesici, Yekta Güngör Özden, Rıza Türmen Aldüllatif Şener’in isimleri dile getirildi. Kılıçdaroğlu, isimlerle ilgili fikir beyan etmedi. Yalnızca dinleyip notlar aldı ve daha çok çerçeveyi konuşmayı tercih etti. Kılıçdaroğlu, toplantının ardından basına şunları söyledi:
“Gördüğüm kadarıyla Türkiye büyük bir uzlaşmaya doğru gidiyor. Sadece bazı arkadaşlarımız belli isimleri dile getirdi. Önümüzdeki süreçte bunları göreceğiz. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Başbakan ve bakanlardan adaylık gelecekse, bulundukları makamlardan ayrılmaları gerekir. Eşit koşullarda mücadele etmek gerekiyor. Eğer koşullar eşit olmazsa demokratik olmaz. Önümüzdeki hafta içinde aday belirlenecek.”
Kılçdaroğlu, Irak’taki rehinelerle ilgili kendisine ulaşan bir bilginin olamadığını belirterek “Kısa süre içinde rehinelerin serbest bırakılacağına ilişkin bir bilgi ulaştı. Dış politikada özellikle Ortadoğu’da Türkiye’nin büyük bir bataklığa sürüklendiğini biliyoruz. Terörün içindeyiz, bataklığın içindeyiz. Bunun bir siyasi sorumluluğunun olması gerekiyor” dedi.
‘Karıştır barıştır’ tepkisi
Öte yandan toplantıya davet edilen ancak katılmayan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı yöneticileri, katılmama gerekçelerine ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Alevilerin yaşamış oldukları katliamlarda izi olan milliyetçi muhafazakâr bir siyasi parti ile birlikte çatı adayı formülü görüşmelerinde bulunmak karıştır barıştır politikasından başka bir şey değildir.”
‘Büyük Uzlaşı’ya kimler katıldı?
Toplantıya Deniz Ülke Arıboğan, Fuat Keyman, İlber Ortaylı, Yusuf Çetin, Laki Vingas, Selahattin Yusuf, Erdoğan Aydın, Cezmi Ersöz, Ali Kaya, Emre Kınay, Orhan Alkaya, Tarık Akan ve Rutkay Aziz’in de aralarında bulunduğu yazar, siyasetçi, sanatçı, akademisyen ve STK ile azınlık temsilcileri katıldı. Toplantıya katılan isimlerin görüşleri şöyle:
 Sanatçı Edip Akbayram: Nasıl bir cumhurbaşkanı olmalı? Bunu görüştük. 11 yıldır ülkede siyasi bir kaos olduğunu düşünüyorum. Cumhurbaşkanı adayının bu kaosta denge unsuru görevi üstlenebilecek bir kişi olması gerektiğini aktardım.
 Tarihçi İlber Ortaylı: Cumhurbaşkanını ilk defa halk seçecek. Bakalım ne olacak. Bu bizim için imtihan.
 Müzisyen Atilla Özdemiroğlu: Çok yararlı bir toplantıydı. Özellikle Kılıçdaroğlu’nun söylemi, nasıl bir cumhurbaşkanı olması gerektiği konusunda aydınlatıcıydı.
 Şair Ataol Behramoğlu: Sosyal demokrat bir aday önerdim.

http://siyaset.milliyet.com.tr/kemalizm-elestirisine-biz/siyaset/detay/1896986/default.htm?ref=OtherNews

Yorumlar kapatıldı.