İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa’da ‘aşırı sağ’ yükselişte

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ‘aşırı sağ’ın yükselişi dikkat çekti. Fransa’da yapılan seçimlerde, yüzde 25.7 oyla aşırı sağcı Milli Cephe birinci parti olarak çıktı. Cumhurbaşkanı Hollande’ın iktidar partisi ise sadece yüzde 14.5 oranında oy alabildi. Avrupa Birliği üyesi 20 ülkede bugün seçmenler sandık başına gitti. Fransa’da aşırı sağcılar, ulusal çapta yapılan bir seçimde ilk kez sandıktan birinci parti olarak çıktı.Resmi olmayan sonuçlara göre, aşırı sağcı Milli Cephe yüzde 25.7 oranında oy aldı.

Aşırı sağcıların bu oyuna karşılık, ana muhalefetteki merkez sağcı Halk Hareketi Birliği yüzde 20 oy alabildi.
Cumhurbaşkanı François Hollande’ın iktidar partisi Sosyalist Parti ise sadece yüzde 14.5 oranında oy alabildi.
Bu Sosyalist Parti’nin ulusal düzeyde yapılan bir seçimde aldığı en düşük oy oranı olarak tarihe geçti.
Ülkede seçime katılma oranı ise yüzde 43 olarak kaydedildi. Bu sonuçlar resmileşirse, Fransa’nın Avrupa Parlamentosu’na gönderdiği 74 vekilin en az 23’ü aşırı sağcılardan oluşacak.
‘PARLAMENTO FESHEDİLSİN’
Siyasi uzmanlar, bu sonuçların Fransa’nın Avrupa Birliği’ne bakışını olduğu kadar iç siyasetini de etkileyeceği görüşünde. Aşırı sağcıların şimdiden parlamentonun fesh edilmesini istemeye başladığı belirtiliyor.
Avrupa’nın genelinde de aşırı sağcı ve Avrupa Birliği karşıtı partilerin zemin kazandığı görülüyor.
Avusturya’da da aşırı sağcı Özgürlük Partisi yüzde 20 ile oylarını geçen seçimlere kıyasla yüzde 7 artırdı.
ALMANYA’DA AB KARŞITI AFD YÜZDE 6.5 OY ALDI
Almanya’da Başbakan Angele Merkel’in liderliğindeki merkez sağ birinci seçimlerden birinci parti olarak çıktı.
Bununla birlikte aşırı sağcı NPD partisinin aldığı yüzde 1 oyla Avrupa Parlametosu’na temsilci gönderebileceği belirtiliyor. Avrupa Birliği karşıtı AFD ise yüzde 6.5 ile parlamentoya temsilci gönderiyor.
KATILIM ARTTI
Avrupa Parlamentosu’nun (AP) 751 yeni üyesini belirlemek amacıyla yapılan seçimlerde, nüfusu 500 milyonu aşan Avrupa Birliği’ndeki (AB) 400 milyon seçmenden sandığa gidenlerin oranı, ilk tahminlere göre yüzde 43,11 oldu.
Resmi rakamların bu öngörüyü doğrulaması halinde yüzde 43,11’lik bu oran, AP seçimlerinin ilk kez yapıldığı 1979’dan bu yana “ilk yükselişe” işaret edecek.
AP seçimlerinin ilk kez yapıldığı ve AB’ye üye ülke sayısının 9 olduğu 1979’da oy kullanma oranı yüzde 62 seviyesindeyken, üye sayısının 27’e çıktığı 2009’da sandığa gitme oranı yüzde 43’e kadar geriledi.
AP tarafından açıklanan veriilere göre oy kullanma oranının en yüksek tespit edildiği ülkeler yüzde 90 ile Belçika ve Lüksemburg, yüzde 74,8 ile Malta ve yüzde 60 ile İtalya oldu. Sandığa gitme oranının en düşük olduğu AB ülkeleri ise Slovakya (yüzde 13), Çek Cumhuriyeti (yüzde 19,5) ve Slovenya (yüzde 21) olarak belirlendi.
http://www.ntvmsnbc.com/id/25517752/

Yorumlar kapatıldı.