İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bilinmeyen Yönleriyle Abhazya

Abhazya’da Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun bir hafta süren gezisinde bu coğrafyadan giden Ermeni kökenli ailelerle de görüşme imkanı bulduk. **Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Ermeni kökenli olan Abhazya Türkiye’yi yakından takip ediyor fakat Türkiye’nin henüz bağımsızlığını tanımadığı bu ülke Türkiye’yi yakından izliyor… Abhazya’daki Ermeniler, ‘gözümüz Türkiye’de’ diyor. 99 yıl önce yaşanan Ermeni tehcir olayında Türkiye’de ilk defa bir Başbakanın taziye mesajı Ermeniler’i bir hayli heyecanlandırmış.Abhazya nüfusunun yarısını Ermeniler oluşturuyor. Polisinden, Lokantacısına, Bakanından, Esnafına kadar birçok farklı meslek sektöründeki Ermeniler Türkiye’deki gelişmeleri ilgiyle izliyor.

***
Abhazya’da Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun bir hafta süren gezisinde bu coğrafyadan giden Ermeni kökenli ailelerle de görüşme imkanı bulduk. **Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Ermeni kökenli olan Abhazya Türkiye’yi yakından takip ediyor fakat Türkiye’nin henüz bağımsızlığını tanımadığı bu ülke Türkiye’yi yakından izliyor.

KARADENİZ KIYISINDA BİR ÜLKE
Abhazya’daki Ermeniler, ‘gözümüz Türkiye’de’ diyor. 99 yıl önce yaşanan Ermeni tehcir olayında Türkiye’de ilk defa bir Başbakanın taziye mesajı Ermeniler’i bir hayli heyecanlandırmış.
Abhazya nüfusunun yarısını Ermeniler oluşturuyor.
Polisinden,
Lokantacısına,
Bakanından,
Esnafına kadar birçok farklı meslek sektöründeki Ermeniler Türkiye’deki gelişmeleri ilgiyle izliyor.
Turistlik şehir Gagra, yine tarihi yerleşim yeri olarak bilinen Anfo bölgesindeki seyyar satıcılar, işportacılar tamamen Ermeni nüfusundan oluşuyor.
Türkiye’den geldiğimizi fark eden bazı Ermeni kadınlar soruyordu:
“Keşke Türkiye bizi tanısa. Abhazya’yı maalesef 4 ülke dışında kimse tanımıyor. Oysa Türkiye buraya girerse; hem tarım sektörü hem de turizm pastasından ciddi gelir elde eder. Daha çok Ruslar, burayı keşfetmiş. Hava sahamız kapalı. Karadeniz’i kullanamıyoruz. Abhazya’nın tanınmasını istiyoruz…”
SANAYİ ODASI BAŞKANINDAN ÇAĞRI
Abhazya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı G. L. Gagulia, Türkiye’den giden gazetecilerin onuruna Devlet Konuk Evi’nde yemek düzenleyerek bir çağrıda bulundu:
“Kocaeli, Sakarya, İstanbul ve Türkiye’nin bazı şehirlerinde Abhazlar var. Türkiye savaş döneminde Abhazlara sonuna kadar kapılarını açtı. Savaşın üzerinden 22 yıl geçti. Yavaş yavaş ayaklarımızın üzerinde durmaya başladık. Bağımsızlığımızı tanıyan ülkeler buraya geliyor fakat bizler Türkiye’nin de bizleri tanımasını istiyoruz. Karadeniz’in karşı yakasındayız. Türkiye’ye yakın ülkeyiz ancak kapılarımız kapalı olduğu için de ciddi bir ticaret hinterlandını gerçekleştiremiyoruz…”
7 ilin bulunduğu 300 bin nüfuslu Abhazya’nın başkenti Sohum’da savaştan kalan yıkık dökük binalar onarılmış değil. Abhazya Cumhuriyeti geri dönüşüm devlet komitesi kurmuş. Dışarıdan birçok Abhazlı yatırımcı getirmiş ama gözleri Türkiye’deki yatırımcıda.
SURİYELİ 500 SIĞINMACI ABHAZYA’DA
Suriye’deki iç savaş nedeniyle 500’e yakın Suriyeli soluğu Abhazya’da almış.
Fakat Abhazlar da Suriyelilerden şikayetçi. Dış işleri Bakanlığı yetkilileri Suriyeli göçmenlerin tembelliğinden yakınıyordu:
“Onları sahil kenarındaki en güzel yerlere yerleştirdik. Bağ ve bahçe alanları verdik. 40 yıllığına evler tahsis ettik. Fakat nedense 2-3 aydır beklediğimiz performansı alamadık. Bizden halen yardım istiyorlar. Suriyelileri çalışkan olarak bilirdik ama tembel bir toplum gördük.”
BAŞBAKAN; “KAPIMIZ HER ZAMAN AÇIK”
Abhazya Başbakanı Leonit Lakerbaya Türkiye’den giden gazetecilere sesleniyordu:
“Kapımız her zaman Türkiye’ye açık. Özellikle gazetecilere her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız. Yeter ki Türkiye’den buraya işadamları gelsin. Turizm ve tarım sektörünü değerlendirsinler. Türkiye bizim sevdiğimiz ülkelerin başını çekiyor. Halen orada yüzlerce Abhazyalı var.”
Bir haftalık Abhazya’daki gezimiz de dikkat çeken en önemli şey Karadeniz’in karşı yakasındaki küçük bir ülkeye birçok ülkenin ambargo uygulamasıydı.
Bu küçük ülke zincirini kırarsa küçük bir İsviçre olabilir. Fakat bu şansı Abhazya kullanmazsa; Putin bu ülkeyi de tıpkı Ukrayna gibi sınırlarına dahil edebilir. 
http://www.batmancagdas.com/yasam/bilinmeyen-yonleriyle-abhazya-h33835.html

Yorumlar kapatıldı.