İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Seyfo Center’in 1915 Soykırımı konferansına mesajı

Gelawej/ 10 Mayıs 2014 günü Berlin’de yapılan “1915 soykırımı, Toplumsal Sorumluluklar ve Roller; Kürt, Armeni, Asurü-Süryani İlişkileri”  konferansına Merkezi Stocholm’de bulunan Seyfo Center adına Fehmli Barkarmo bir mesaj gönderdi. Barkarmo, mesajında “Soykırımla yüzleşme, Türk Devleti’nin sorumuluğu olduğu kadar Kürt Hareketinin de önde gelen sorumluluklarından biridir.” görüşünü dile getirdi.

“Değerli Dostlar,
Bazı Kürt aydınları, bazı yazarlar ve bazı Kürt siyasi çevrelerinde son dönemlerde Kürtlerin 1915 soykırımında üstlendikleri rol ve soykırıma fiili katılımlarının nedenleri konusunda bazı önemli çalışmalar dikkat çekmektedir. Bu çalışmaların ardındaki kuruluş ve şahsiyetlerin iyi niyetliliğinden hiç kuşkumuz yok. Ama soykırıma katılmış Kürt kesiminin yaptıklarının bütün Kürt halkının sırtında ağır bir yük olarak varlığını hala sürdürüyor olmasından dolayı sözünü ettiğimiz bu çalışmalar sembolik bir anlamdan öteye gidememektedir.
Soykırımla yüzleşme, Türk Devleti’nin sorumuluğu olduğu kadar Kürt Hareketinin de önde gelen sorumluluklarından biridir. Kürt aşiretlerinin soykırıma katılımını sadece soykırıma bir ‘’destek’’ olarak görmek büyük yanılgı olur. Ortada bir suç ortaklığı var ve bu suç ortaklığı üzerinde “öteki” halkların evleri, kiliseleri talan edildi; mallarına, topraklarına el konuldu; çocukları besleme olarak alındı, kadınları haremlere katıldı. Mağdur halkların milyonlarla ifade edilebilecek fiziki varlıkları ise şu an ancak binlerle ifade edilebiliyor.
Kürt Hareketinin bu gerçeklerin bazında gerekli adımları atması, hareketin dürüstlüğü ve bölge halklarına samimiyetle yaklaşmasının bir sınavı olacaktır. Ama soykırımla sağlıklı ve dürüstçe bir yüzleşmenin yolu derinlemesine yapılacak bazı araştırma ve incelemelerden geçer. Aksi takdirde gerçekçi ve dürüst bir hesaplaşma yerine meselenin ‘’baştan savurma’’ gibi bir özür dileme ile geçiştirilmesi olacaktır ki, bu da gerçeklerin örtbas edilmesinden başka bir işe yaramıyacaktır ve Kürt halkı ile soykırım mağdurları halklar arasındaki bağları güçlendireceğine zayıflatacaktır. İşte burada Kürt aydınları, siyasetçileri, yazarları ve diğer akademisyenlerine büyük görevler düşmektedir.
Meseleye bu açıdan baktığımızda görüyoruz ki, araştırılması ve tartışılması gereken konuların başında sizin isabetli olarak konferans konusu haline getirmiş olduğunuz “1915 Soykırımı ve Kürt toplumun siyasi toplumsal rolleri” gelmektedir. Konferansta bu konunun yanısıra işlenecek diğer konular da ilginç ve büyük önem arzetmektedir. Konferansta ele alacağınız ve tartışma sonucunu merakla beklediğimiz konulardan biri de şudur: Kürt toplumun ve hakim sınıflarının, soykırım öncesi ve bu süreçteki rolleri nelerdi; sadece İttihat-Terakki’nin programına yardım eden “tetikçilik” mi, yoksa siyasal-maddi faydalar, daha geniş bir işbirliği mi söz konusuydu?
Değerli dostlar,
Bu konferansı düzenlemekle bizim açımızdan büyük önem taşıyan insani bir adım atmış olmakla beraber, Kürt Hareketinin sırtında taşımakta olduğu vebalden kurtulmasına da büyük katkıda bulunuyorsunuz. Bundan dolayı sizleri kutluyoruz. Bu vesileyle konferansa destek veren Kurdistan Kultur und Hilsverein e.v. Berlin (KOMKAR) ve Independent Kurdish Media Group Berlin (IKMG)’ye de ayrıca teşekkür ederiz.
Aynı zamanda konunun sadece bir veya birkaç konferansla bitirilemiyeceğine de dikkat çekmek istiyoruz. Önümüzde ivedi çalışmalar ve bazı fedakarlıklar gerektiren uzun bir süreç var. Bu süreçte, ancak Kürt, Türk, Ermeni, Asuri/Süryani ve Pontuslu aydınlar, yazarlar, siyasetçiler ve siyasi kurum ve örgütler el ele verirse başarıya ulaşır. Bu anlamda şimdiye kadar bazı adımlar atılmış olmasına rağmen, bu adımlar nisbi olmaktan öteye gidememiştir.
Düzenlemiş olduğunuz bu konferansı, sözünü ettiğimiz süreç için ciddi bir başlangıç olarak algılıyor ve bu çalışmalarınızın destekçisi olacağımızı belirtiyoruz. Sizlere başarılar diliyoruz.
Yaşasın halkların kardeşliği!
Soykırımlar bir daha yaşanmasın!
Stockholm 5 Mayıs 2014
Fehmi Barkarmo
Seyfo Center
Asur/Süryani soykırım araştırma merkezi”
5 Mayıs 2014

http://01.nl/kby7a5

Yorumlar kapatıldı.