İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

DKC Dışişleri Bakanlığının Ateşkesin 20. Yılı vesilesiyle Ateşkes Anlaşmasına ilişkin duyurusu

«Bugün DKC, Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti tarafından Rusya Fedeasyonu aracılığıyla Azerbaycan-Karabağ çalışmalı hatta Ateşkes Anlaşmasının imzalanmasının 20. Yılı dolmaktadır. Azerbaycan-Karabağ çatışmasının çözüm sürecinde tek reel kazanım olan bu anlaşma geniş ölçekli çatışmalara son verdi; bununla barışçı müzakereler için ve aracıların faaliyeti için çatışmanın adil ve nihai çözüm yönünde koşullar yaratarak zemin hazırladı.

****
Azerbaycan işlemleri  askeri gereklilikten kaynaklanmamaktave özünde planlı cinayet ve hiçbir şekilde haklı gösterilemiyen tedhiş eylemleridir. İfadeler, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti (DKC) Dışişleri Bakanlığının Ateşkes Anlaşmasının 20. Yılı vesilesiyle yaılan Duyuruyla geldi.
Duyuruda şunlar ifade edilmekte:
«Bugün DKC, Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti tarafından Rusya Fedeasyonu aracılığıyla Azerbaycan-Karabağ çalışmalı hatta Ateşkes Anlaşmasının imzalanmasının 20. Yılı dolmaktadır. Azerbaycan-Karabağ çatışmasının çözüm sürecinde tek reel kazanım olan bu anlaşma geniş ölçekli çatışmalara son verdi; bununla barışçı müzakereler için ve aracıların faaliyeti için çatışmanın adil ve nihai çözüm yönünde koşullar yaratarak zemin hazırladı.
Aynı zamanda aracıların tarafların tutumlarının yakınlaştırıması ve ortak kabul görür çözümün hazırlanması yönündeki çabaları ve ısrarlı çalışmalarına rağmen henüz ateşkesin nihai ve istikrarlı barışa dönüştürülmesinde başarılı olunamadığını kaydetmek zorundayız.
DKC ve Azerbaycan silahlı kuvvetleri tampon hattında  periyodik aralıklarla olaylar meydana gelmektedir, bunlar gerilimin cidden deinleşmesine gebedir ve eşbaşkanların barışçı çözüme yönelik çabalarına zarar vermektedirler. Sadece 2014 yılı başından itibaren Azerbaycan tarafından ateşkes rejimi ihlallerine yönelik 7 bin vaka kaydedilmiştir. Çalışmanın askeri etabına son veren Ateşkes Anlaşmasının imzalanmasından 20 yıl sonra hala askerler ve siviller hayatlarını kaybetmekteler. Derin kanaatimizce benzeri işlemler, askeri gereklilikten kaynaklanmamaktave özünde planlı cinayet ve hiçbir şekilde haklı gösterilemiyen tedhiş eylemleridir.
Tampon hatta daimi surette gerçekleşen provokasyonlar ve yeni bir savaşa başlamaya yönelik Azerbaycan’ın sürekli tehditleri sadece çatışmanın çözüm sürecini komplikeleştirmemekte ve aynı zamanda Azerbaycan-Karabağ çatışmasının nihai çözüm perspektifini uzaklaştırmaktadır. Biz sadece askeri işlemlerin  tekrar başlaması ihtimalinin tamamıyla istisna edilmesinin çatışmanın çözüm sürecinde oluşan durumdan çıkılmasına yardım edebileceği  ve stabil ve nihai barışın tesisi için güçlü bir temel oluşturacağına derinen kaniyiz.
DKC ve Azerbaycan Cumhuriyeti arasında güven ve güvenliğin pekişmesinin önemi kabul ederek, ateşkes rejiminin pekişmesi ve yeni askeri tansiyonunun istisna edilmesi için, Karabağ tarafı birçok defalar DKC ve Azerbaycan silahlı kuvvetleri tampon hattında gerilimin gevşemesi ve istikrar ve öngörülebilirliğin teminine yönelik inisiyatiflerde bulunmuştur.
Özellikle 2001 yılında DKC yönetimi  AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları aracılığıyla  Azerbaycan tarafına güven pekişmesi araçları paketini nakletmiş, bu çatışmacı taraflar arasında aralarında askeri güvenlik yönünde de olmak üzere birçok işbirliğini içermektedir. Etkinlikler arasında tarafların yüksek iktidarları düzeyinde yürürlükteki ateşkes rejiminin muhafazası ve çatışmanın AGİT himayesinde kesinlikle barışçı yolla çatışmanın çözümüne sadakatlerinin teyidi yanısıra  aralarında yerel düzeyde de olmak üzere taraflar ve /veya  onların operatif karargafları arasında  doğrudan iletişim bağının yaratılması teklif edilmişti.
2004’te DKC , AGİT Dönem Başkanı  özel temsilcisi ofis personelinin genişletilmesi aracılığıyla ateşkes rejiminin  daimi gözlemlenmesini önerdi.
2006’da DKC, AGİT şemsiyesi altında DKC, Ermenistan Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti arasında sağlanan ve 6 Şubat 1995’te yürürlüğe giren anlaşmada perçinlenmiş ateşkes rejiminin pekişmesi yükümlülüklerini üç taraftan mütekabilen  teyidine ilişkin öneride bulunmuştur.
2012 yılında DKC, ilk adım olarak dini bayramlar esnasında (Paskalya ve Nowruz gibi) keskin nişancıların tampon hattan çekilmesi ve her tip provokatif eyleme çekimser kalınmasını önermiştir.
Ne yazık ki DKC’nin inisiyatiflerinden hiçbiri, bunlara yönelik aracıların desteği ve uluslararası toplumun çağrılarına rağmen, Azerbaycan tarafından kabul edilmemiştir.
Buna rağmen DKC Azerbaycan ve Dağlık Karabağ arasındaki çatılmanın müzakereler aracılığıyla  kesinlikle barışçı çözümü yanısıra  Güney Kafkasya’da istikrar ve güvenliğin pekişmesine sadık kalarak, güven ve güvenin pekişmesi araçları paketinin incelenmesine yönelik önerilerini yeniden teyid etmektedir.
Azerbaycan-Karabağ çatışmalı bölgede Ateşkes Anlaşmasının yürürlüğe girmesinin 20. Yılı  taraflara, çatılmanın kesinlikle barışçı çözümüne yönelik  sadakatlerinin yeniden teyidi için ve barış sürecinin dönüştürülemezliği ve nihai ve stabil barışın tesisi yönünde öneriler ve inisiyatiflerini tekrar sunmada  iyi bir olanak sağlamaktadır.»
News from Armenia – NEWS.am
http://news.am/tur/news/208776.html

Yorumlar kapatıldı.