İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Uzman: Dağlık Karabağ sorununun barışçı çözümü şu anda teknik ve siyasi anlamda imkansız

Amerikalı ve diğer meşum diplomatlar, Karabağ sorununda status-quo’nun korunmasından başka alternatif olamayacağına yönelik iddiayı tekzip etmek durumundalar, ancak kendileri de daha iyi öneride bulunamayacaklarını çok iyi anlıyorlar.NEWS.am muhabirine benzeri görüş Kafkasya Enstitüsü Direktör yardımcısı siyaset bilimci Sergey Minasyan’dan geldi.

Diplomatların söylemeleri gereken şeyleri söylediklerini belirten Minasyan ″ABD elçileri, örneği Ermenistan Eğitim bakanı Armen Aşotyan’ın söylediğini kabul edemezler. Bakan, soruna nihai çözüm verilmediğinden status-quo’yu tercih etmek durumunda olduğumuzu açıklamıştı. Sorun şu ki, Warlick’in önerdiği ilkeler Madrit ilkeleri yönünde 10 yıllık çalışmanın sonucudur. Bunlar bu 10 yılda tarafların tutumlarını oldukça yaklaştırmada başarılı olamadılar″ dedi ve karşılıklı taviz olmadan barışçı çözüm olamıyacağını kaydetti.
Uzman ″Karşılıklı tavizlerin olmaması durumunda kaygan ateşkes ve status-quo’nun korunmasından başka hiçbir alternatif olamaz″ dedi.  Minasyan ″Öyle ki diplomatlar, en azından son 10 yıldır Azerbaycan’ın tutumunu yakınlaştırma denemeleri yapmak yerine,  tam tersi adımlar attığına tanık olduğumuzdan, status-quo’ya hiçbir reel alternatif olmadığını çok iyi anlamakla beraber, duyurularla çağrılarda bulunmalılar, çalışmalarını gerçekleştirmeliler″ dedi.  Kafkasya Enstitüsü Direktör yard., Ermeniler ve Azerbaycanlılar arasında karşılıklı tavizler için temas noktaları bulma yönünde diyalog tesis edilmesi denemesinde bulunanların şimdi nerede bulunduğunu hatırlatmaya gerek olmadığını belirterek, bunların ya cezaevinde veya ciddi baskılara maruz kaldıklarını kaydetti.
Minasyan ″Bu fonda status-quo’nun muhafazasından başka alternatif olmadığı barizdir. Tabii ki bu ideal alternatif değil, ancak müzakerelere devam edilmesi için gerekli koşuldur, zira alternatif gerçekten savaş. Barışçı çözüm şu anda teknik, fiziki ve siyasi olarak imkansızdır″ dedi.
Hatırlatalım; AGİT Minsk Grubu  Amerikalı eşbaşkanı James Warlick’in, Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik duyurusunu eleştirenlere yönelik ABD Erivan büyükelçiliği Twitter mikroblogundaki mesajda şunlar ifade edilmişti: «Üç çıkış var: Müzakereler aracılığıyla çözüm, sürekli ve kabul edilemez status-quo veya savaş. Dağlık Karabağ için barışı seçin ». Elçilik, Warlick’in duyurusunu eleştirenlerin ″her çözüm müzakereler aracılığıyla karşılıklı tavizlerle ilerlemelidir″ hatırlatmasında da bulundu.
News from Armenia – NEWS.am

http://news.am/tur/news/208583.html

Yorumlar kapatıldı.