İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Atalay: Ermenistan’dan adım bekliyoruz

ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) düzenlediği, ‘Türkiye’de Demokrasinin Geleceği’ konferansta katılımcıların sorularını yanıtladı… Atalay, sürprizleri seven hükümet olarak böyle ileri bir adım attıklarını söyledi. 1915 olaylarının gelecek yıl 100’üncü yılı olacağını hatırlatan Atalay, Türkiye’nin Ermenistan’la ilişkileri normalleştirme noktasında son yıllarda attığı adımlardan söz etti. Atalay, “Hem ABD’den hem uluslararası camiadan ve tabii hem Ermenistan’dan, Ermeni diasporasından bu mesajın karşılığını bulma, değerlendirme ve bu sorunları çözme yönünde doğrusu biz de hem açıklama hem adımlar bekliyoruz. Biz bunu önemli görüyoruz, bizim bu noktada daha da önemli adımlarımız olacak” diye konuştu.

***
Başbakanlık’tan Ermeni tehcirinin yıldönümü olan 24 Nisan öncesinde yapılan açıklamada dokuz dilde taziye mesajı verilmişti.
Atalay: Ermenistan’dan adım bekliyoruz / Başbakanlık’tan Ermeni tehcirinin yıldönümü olan 24 Nisan öncesinde yapılan açıklamada dokuz dilde taziye mesajı verilmişti.
SON TV Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi için Başbakan Erdoğan’ın 1915 olaylarıyla ilgili taziye mesajına, Erivan’dan ve uluslararası toplumdan destek beklediklerini söyledi.
ABD’nin başlenti Washington’da bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) düzenlediği, ‘Türkiye’de Demokrasinin Geleceği’ konferansta katılımcıların sorularını yanıtladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 olaylarına ilişkin, çok önemli bir açıklama yaptığına işaret eden Atalay, sürprizleri seven hükümet olarak böyle ileri bir adım attıklarını söyledi. 1915 olaylarının gelecek yıl 100’üncü yılı olacağını hatırlatan Atalay, Türkiye’nin Ermenistan’la ilişkileri normalleştirme noktasında son yıllarda attığı adımlardan söz etti.
Atalay, “Hem ABD’den hem uluslararası camiadan ve tabii hem Ermenistan’dan, Ermeni diasporasından bu mesajın karşılığını bulma, değerlendirme ve bu sorunları çözme yönünde doğrusu biz de hem açıklama hem adımlar bekliyoruz. Biz bunu önemli görüyoruz, bizim bu noktada daha da önemli adımlarımız olacak” diye konuştu.
Başbakanlık’tan Ermeni tehcirinin yıldönümü olan 24 Nisan öncesinde yapılan açıklamada dokuz dilde taziye mesajı verilmişti. Açıklamada, “Ermenilerin acılarını anmalarını anlamak ve paylaşmak bir insanlık vazifesidir. 20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz” denilmişti.
‘Çözüm sürecinde kararlıyız’
Hükümetin PKK’yla yürüttüğü çözüm sürecine de değinen Atalay sürecin verimli bir şekilde ilerlediğini söyledi:
“Bizzat devletin unsurlarının terör unsurlarıyla, terörün lider kadrolarıyla görüşerek terörü bitirme yönünde bir çalışmadır bu. Terörü bitirerek, şiddeti bitirerek, siyasetin içine çekme ve siyaset yoluyla bütün sorunların görüşülmesi ve çözümün sağlanması yönünde bir çabadır. Diyaloglar verimli şekilde gidiyor. Bir aksaklık yok, bir sorun yok. Tabii bu tür süreç daima iniş çıkışlar yaşar. Karşılıklı beklentiler olabilir, bazen hızlı beklentiler olabilir, bazen yerine getiremeyebilir. O tür iniş çıkışlar olmakla birlikte süreç verimli şekilde gidiyor. Mekanizmalar yürüyor. Biz, orada hükümet olarak çok kararlıyız.”
‘Ruhban Okulu’nda çözüm yakın’
Beşir Atalay, bir başka soruya karşılık, azınlık vakıflarının gayrimenkullerinin iadesi, Süryani vatandaşların arazi sorunları gibi Türkiye’nin azınlıklar konusunda çok ileri adımlar attığını söyledi. Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması konusunun son demokratikleşme paketinde yer aldığını ancak bu noktada Yunanistan ile bazı konuların çözülmesi gerektiğini anlatan Atalay, “Kendi düşüncem olarak, bu sorunun (çözümü) çok gecikmeyecek diye ifade edebilirim. Çünkü Yunanistan’da da bazı adımlar atılıyor şu an, ilişkiler iyi. Yani yakın zamanda çözeceğiz diye düşünüyorum” dedi.
http://www.son.tv/haber-251559

Yorumlar kapatıldı.