İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Ermeni soykırımı ulus devlet politikalarının sonucudur’

 Ermeni soykırımını konu alan panelde konuşan Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ferda Keskin, o dönem farklı dini ve etnik grupların da soykırıma uğradığını belirterek, “Tüm soykırımlar, ulus devlet politikalarının bir sonucu” dedi. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Şişli Gençlik Meclisi, 24 Nisan 1915 Ermeni soykırımına ilişkin Tatavla Tiyatrosu’nda, “2015’e 1 Kala: Soykırım ile Nasıl Yüzleşeceğiz” adlı panel düzenledi. Moderatörlüğünü HDK Gençlik Meclisi üyesi Jennifer Rachel Dyan’ın yaptığı panele, Çevirmen-Yazar Ayşe Berktay, HDP MYK üyesi ve Tarihçi Mutlu Öztürk ile Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ferda Keskin konuşmacı olarak katıldı. 


Çok sayıda kişinin izleyici olarak katıldığı panelde ilk söz alan HDK Gençlik Meclisi üyesi Jennifer Rachel Dyan, Ermeni soykırım politikalarının günümüzde de devam ettiğine dikkat çekerek, “Hrant Dink, Sevag Balıkçı ve Maritsa Küçük, cinayetlerinde gördük” dedi.
‘Soykırım ulus devlet anlayışının bir sonucu’
Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ferda Keskin ise 1915 yılında Ermenilere soykırım yapıldığını ve bunun inkar edilemeyeceğini belirterek, konuşmasına başladı. Ermenilere yönelik soykırım politikasının ulus devlet anlayışının sonucu olduğunun altını çizen Keskin, “O tarihte sadece Ermeniler değil, diğer farklı dini ve etnik mensubu olan insanlar da soykırıma uğramıştır. Tüm soykırımlar, ulus devlet politikalarının bir sonucu. Resmi tarih buna tehcir diyor. Ama tehcirin anlam lokal bir toplama kampıdır. Bu kamp ile Ermenilerin yurttaşlık hakları ellerinde alındı” diye konuştu.
Çevirmen-Yazar Ayşe Berktay ise Ermeni soykırımının yapılıp yapılmadığını tartışmanın hakikatten uzak olduğunu belirterek, “1915 yılında yapılan bir soykırımdır. Bunu tartışmaya açmak o gerçekliğe aykırıdır” ifadelerini kullandı. Berktay, sağlıklı bir yüzleşmenin olması için diyalogun kurulması gerektiğini ifade etti.
‘Yurttaşlık hakkı verilmelidir’
Son olarak söz alan HDP MYK üyesi ve Tarihçi Mutlu Öztürk, 1912-1922 yılları arasında başta Ermeniler olmak üzere birçok etnik gruba soykırımın yapıldığını dile getirdi. Öztürk, “Ermenilere yapılanın ismi soykırımdır. Sadece Ermenilere değil tüm toplumlara yapıldı soykırımlar. Devlet eşit yurttaşlık temelinde sürgün edilen Ermenilere yurttaşlık hakkı vermelidir. Sorunun çözümü için adımlar atılmalıdır” diye belirtti.
Panel, konuşmaların ardında soru cevap bölümü ile son buldu.
(sa/kö/fç)
– See more at: http://www.bestanuce1.com/haber/100588/-ermeni-soykirimi-ulus-devlet-politikalarinin-sonucudur-#sthash.RtRiNOoM.dpuf
http://www.bestanuce1.com/haber/100588/-ermeni-soykirimi-ulus-devlet-politikalarinin-sonucudur-

Yorumlar kapatıldı.