İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ayık : Taziye İlk Adımdır

Röportaj: Mehmet KAYAHAN
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 yılında ölen Ermeniler için yayınladığı taziye mesajını, hümanist bir açıklama olarak değerlendiren Diyarbakır Ermeni Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Vartkes Ergün Ayık, “1915 kurbanı Ermeniler için taziyenin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı tarafından ilk defa yapılmış olması, bu acıların ileride giderilmesinin bir ilk adımıdır” dedi.

DİYARBAKIR – Bu haftaki ‘Pazartesi Sohbetleri’ konuğumuz, Diyarbakır Ermeni Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Vartkes Ergün Ayık. Anlatacaklarının kendi şahsi fikirleri olduğunu ifade eden Ayık, Ermenilerle ilgili son gelişmeler ve yapılması gerekenler konusunda değerlendirme yaptı. Ayık, sorularımızı yanıtladı.
-Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir başbakan 1915 yılında ölen Ermeniler için taziye yayınladı. Ölenlerin torunlarına başsağlığı diledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “1915’te yaşananlar hepimizin ortak acısıdır” dedi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
-Anlatacaklarım benim şahsi fikrim. Başbakan’ın bu mesajını çok hümanist bir açıklama olarak değerlendiriyorum. Biliyoruz ki her ölü için başsağlığı dilemek ortak kültürümüzden birisidir. 1915 kurbanı Ermeniler için taziyenin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı tarafından ilk defa yapılmış olması, bu acıların ileride giderilmesinin bir ilk adımıdır.
“BÖYLE BİR AÇIKLAMAYI BEKLEMİYORDUM”
-Başbakan’ın böyle açıklama yapmasını bekliyor muydunuz?
-Yapılan açıklama bir ilktir. Doğrusunu söylemek gerekirse, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan’ından böyle bir açıklama beklemiyordum
-Bir başlangıç olarak bu yeterli midir?
-Bu taziye mesajının, bir ilk adım olduğunu ümit ediyorum.
-Yayınlanan bu taziye mesajıyla tabular yıkıldı mı?
-Sokaktan geçen hiç tanımadığımız ölüler için bile rahmet okumanın anane olduğu bir toplumda, bir taziye mesajı ile bütün tabuların yıkılmasını beklemek fazla iyimserlik olur.
“BARIŞÇIL BİR ÇÖZÜM İSTİYORUZ”
-Kürt sorununun çözümü için bir süreç başlatan Başbakanın, Ermeniler için de bir çözüm süreci başlatmasını bekliyor musunuz? Bundan sonra ne tür adımların atılmasını bekliyorsunuz?
-100 yılık konunun barışçıl bir şekilde çözümü için her türlü adımın atılmasını bekliyor ve ümit ediyorum
-Ermeni Diasporası’nın 1915 olaylarıyla ilgili tutumu değişti mi? Değişmeli mi?
-Değişip değişmediğini bilmiyorum. Olumlu değişmesi için 2 tarafın da gerekli adımları atmasını ümit ediyorum.
-Türkiye bu taziyeyi yayınlayarak, Ermeni soykırımını tanıdı mı?
-Bu cevabı en açık şekilde ancak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti verebilir.
“DÜNYA’DA 12 MİLYON ERMENİ YAŞIYOR”
-Ermeniler 1915 yılından önce nerelerde yaşadı? Türkiye’de hangi bölgeler Ermeni toprağıdır? 1915 yılında kaç Ermeni öldürüldü, kaç Ermeni göç ettirildi. Şuan Diyarbakır başta olmak üzere, Türkiye’de kaç Ermeni yaşıyor? Dünyadaki Ermeni nüfusu ne kadardır?
-Ermeniler genellikle ağırlık olarak 3 bin yıldan beri Doğu ve Güneydoğu Anadolu topraklarında yaşamış. 500-700-800 yıllarında ise bütün Anadolu’ya yayılmışlardı. Tarih boyunca coğrafyaların çok el değiştirdiği düşünülecek olursa, buna ancak tarihçiler cevap verebilir. Sorduğunuz sayısal sorular hakkında kesin bilgim yoktur. Ancak şu anda Diyarbakır’da çok az sayıda, Türkiye’de ise 60-70 bin Ermeni vardır. Dünyadaki Ermeni sayısı 10-12 milyon civarındadır. Yurtdışındaki Ermeniler en azından ecdatlarının yaşadığı toprakları huzurlu bir ortamda ziyaret etmek istemektedir.
-1915 yılında Ermenilerin yaşadığı acıların karşılığı olarak ne bekliyorsunuz? Ermeniler bu mesajdan sonra Türkiye Cumhuriyeti’nden ne istiyor. Yayınlanan bu taziye mesajının ardından, Ermeniler ne istiyor? Özür mü? Toprak mı? Kan parası mı İstiyor?
-Bu soruyu, bu acıların karşılığını verecek olanlar cevaplamalıdır.
“DEFTERDE 190 ERMENİ MÜLKÜ VARDI”
-Diyarbakır’da 2012 yılında ibadete açılan Surp Giragos Kilisesinin restorasyonu sırasında, Ermeni mülklerinin yazılı olduğu bir defter çıkmıştı. Bu defterde 190 yer yazılıydı, bu yerlerden 17’sinin tapusu verildi. Bunların kaçı devlet dairesinin bulunduğu yerdir? Bu yerler için ne çalışma yaptınız? Bu yerlerden size geçen bir yer oldu mu?
-Bu defterlerde 190 adet mülk vardır. Bunlar eski kadastro kayıtlarıyla bilindiğinden, Vakıflar Genel Müdürlüğü bu bilgilerin güncelleştirilmesini istiyor. Bu bilgilere ulaşmak çok zordur. Zaman, emek ve para istemektedir. Ancak bence bunlara hiç gerek yoktur. Çünkü bütün bu bilgiler, Vakıflar, Tapu ve Kadastro dairelerinde mevcuttur ve yetkililer tarafından bilinmekte, fakat bize bilgi verilmemektedir. Bize sadece bildiğimiz 17 adet gayrimenkulün güncelleşmiş tapuları verildi. 2 adet Kilise haricinde hepsinde işgal vardır.
-Türkiye dışında kaç Ermeni var. Bunlar babalarının, dedelerinin topraklarına dönmek istiyorlar mı?
-Yurtdışındaki Ermeniler en azından ecdatlarının yasadığı toprakları huzurlu bir ortamda ziyaret etmek istemektedirler.
“KANUNİ GİRİŞİMLERİMİZ SÜRMEKTEDİR”
-Bu toprakların geri alınması için bir çalışma yapacakmısınız?
-Dedelerimizin bu topraklarını almak için kanuni girişimlerimiz sürmektedir.
-Eski yaraları deşmeden, modern Dünya’da Ermeni çocuklarının aynı acıları yaşamaması için ne tür adımlar atılmalıdır?
-Sadece Ermeni çocuklar için değil, bütün çocuklar için, huzurlu bir Dünya’nın altyapısı için herkes görevini yapmalıdır
-1915’te solan çiçeklerin yeşermesi için neler yapılmalıdır? Bu topraklarda kardeşçe yaşanılması için neler yapacaksınız? Eski defterleri kapatacak mısınız?
-Bu konuda ilk adım bu acılara sebep olanlar tarafından atılmalıdır.
-Önceki dönemlerde, Ermeniler kendilerine Ermeni bile demeye korkarken, şimdi artık kendilerini daha rahat ifade edebiliyorlar mı?
-Böyle bir sorunun sorulmasına sebep olanlar bunun cevabını vermelilerdir
“BAŞBAKAN İLE FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNMAK İSTERİM”
-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme talebiniz olacak mı? Olacaksa ne tür isteklerle karşısına çıkacaksınız?
-Ermeni Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Başbakan ile görüşmek ve fikir alışverişinde bulunmak isterim.
-Türkiye’ye kininiz var mıydı? Bu açıklamadan sonra kininiz bitti mi?
-İnsan kin duyduğu bir ülkede yaşar mı? Benim kinim değil sadece kızgınlığım vardır.
-Bundan sonra Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkiler nasıl olacaktır?
-Bunu siyasiler belirleyecektir.

http://www.guneydoguguncel.com/ayik-taziye-ilk-adimdir-12935h.htm

Yorumlar kapatıldı.